Titkos edzésterv és pulzusmérő

Titkos edzésterv és pulzusmérő

Loading

Dobzséval lefutottuk a  titkos edzésterv első részét, ami 20 perc bemelegítés, 3×10 perc erősen megfutva, köztük 5 perc pihenős kocogás, majd 15 perc levezetés. Megint  a Duna-gát felé toltuk, így kicsit kellett variálni, és kicsit több lett a  végén a levezetés.

A pulzusok érdekesen, de még mindig a megfelelő zónámban maradva alakultak.

20 perc bemelegítés: 151
1. 10 perc erős: 170
1. pihenő 5 perc: 153
2. 10 perc erős: 167
2. pihin: 158
3. 10 perc erős: 171
20 perc leveztő: 164

idő: 01:21:20
t
áv: 16 km
tempó: 05:05
edzésnapló: http://edzesonline.hu/edzes/368106
pálya (by Dobzse): http://www.futoterkep.hu/utvonal/gmdk9l/

Sekiwake kedvéért és mindenki okulására egy kicsit írok a pulzusmérőről.
A feleségem edzéseihez vettem, vagy legalábbis ez volt az indok. 🙂 Ő most kezdett futni, kell valami kontroll, hogy tudjuk nem erőlteti meg magát. Egy baráti kapcsolat révén némileg olcsóbban jutottunk a beurer PM 45 pulzusmérőhöz, aminek a bolti ára 13 ezer forintocska körül van, ami szerintem elég tetemes összeg.
A használata egyszerű, felrakja az ember a pántot és már mér is. Ha nem mérne akkor kicsit be kell nyálazni/vizezni/EKG zselézni a mellkast a pánt érzékelője alatt, de ezt futás közben az izzadság is megoldja, ha netán a startnál vennénk észre, hogy nincs kapcsolat az óra és apánt közt, és nem akarjuk a mellünket nyálazni ott mindeki előtt.
Pár személyre szabott beállítást meg lehet adni az órának, ez alapján kiszámolja mennyi kalóriát és zsírt égettünk az edzés alatt. A pulzuszónák meghatározásához én az edzesonline.hu cikkében vázolt módszereket használtam, kiszámoltam mindegyikkel és átlagoltam, így 190 körüli érték jött ki, ami 145 és 175 közötti ideális zónát jelent. A (220-életkor) +/- 5 a súlytól és az edzettségtől függően egy tökéletes kiindulási alap a max meghatározáshoz.
Ez az óra annyit tud az idő és pulzus mérésen kívül, hogy dudál ha kilépsz az ideális zónából (max pulzus 80% fölé mész), illetve ha túl alacsony pulzussal futsz (kb. 60%). Részidőket lehet vele mérni, de azokat nem tárolja el, vagyis egy edzés adatait addig lehet visszanézni, amíg a következő edzéshez le nem nullázzuk a stoppert. A részidőket nem túl jól mutatja, mert csak az összes időt látjuk, illetve a köridő benyomásakor pár másodpercig az utolsó részidőt (ennél sokkal jobb a Timex órám megoldása, ami két időt mutat, a teljeset és az utolsó résztávét). A résztávok idejéhez elrak egy külön pulzust, ld. edzésünk feljebb.
Hát röviden ennyi. Jó kis kütyü a beurer PM45 pulzusmérő, egyszerű, szép fehér, cserélhető az előlapja. A  szíja nem túl jó, mert ilyen fém csat, a Timex tépőzáras megoldása sokkal kényelmesebb, de ez csak a fel és levételnél számít, futás közben észre sem venni.

2 thoughts on “Titkos edzésterv és pulzusmérő

Vélemény, hozzászólás?