Nem kéne elszúrni az Ultrabalatont, ugye?

Nem kéne elszúrni az Ultrabalatont, ugye?

Loading

Ha sokszor indultál már NN Ultrabalaton váltóban, akkor bólogatni fogsz miközben ezt olvasod, ha most mentek először, akkor meg azt mondani, hogy “Aha!”
Kézzelfogható tanácsokat adunk a csapatoknak az UB sikeres teljesítéséhez.
Ha olvasnál az elmúlt 10 év UB teljesítéseinkről két és három fős ultra váltóktól, tíz fős buli csapatig, kattinst ide! >>>

Cuccolás

Kezdd időben a pakolást, osszátok meg egymással, ki mit visz! Elég egy henger meg polifoam matrac, akármekkora a csapat!

Váltás

Az NN Ultrabalaton ugyan egy váltóverseny, de nem olyan, mint az olimpia 4×100 méter: itt nem kell villámgyorsan válltani, ne legyen ez egy stresszes pontja a versenynek, hiszen a váltás kontaktusa az egyik legjobb csapatépítő pont. Nyugodtan beszéld meg az érkező társaddal, mi újság vele, hogy van, pacsi, ölelés, szelfi, majd haladhatsz tovább nagy mosollyal.

Szakaszbeosztás

Tudni kell, hogy 99% esély van arra, hogy a szakaszbeosztásotok felborul, más tempóba, máshol, máskor fogtok majd futni, mint az a szép színes sorokkal kiemelt excel táblában szerepel. Ez ne legyen stresszforrás, számítsatok rá, kezeljétek rugalmasan, ha szükséges akár váltsatok a pontok között, nem szabálytalan, csak nem annyira ajánlott, meg nyilván elmarad a váltópontokon szokásos buli.

szakaszbeosztas.jpg

Engedd el!

Láttad, hogy autóba száll a chipes futó? Gáz. Csak ne húzd fel magad, ő másik mozit néz, mi meg futni jöttünk. Nem versenyezni, az pár ember dolga, a többségnek semmi nem múlik az időeredményén.

Nyújtás

Van olyan elismert edző, aki szerint nincs tudományos bizonyíték arra, hogy a nyújtás megelőzi a sérülést, és igazság van abban amit mond, mert tényleg nem végeztek többezer fős, kontrollcsoportos felmérést arról, hogy mennyi ideig nem sérül le valaki, ha nyújt vagy ha nem nyújt futás után.
Valójában azonban más oldalról érdemes nézni nyújtást: az aktuális futással megszerzett kisebb-nagyobb sérülések kezelésére való, és erre remek empirikus példát tudunk szolgáltatni magunknak UB-n, amikor egy napon belül többször is futunk, regenerálódásra autóban virrasztott óráink vannak, nem pedig alvás és napok. Ha fáj itt-ott akkor jobban tesszük, ha az időmérő chip átadása után nem begörnyedünk egy személykocsi ülésére pár órára, hanem szánunk néhány percet arra, hogy valóban hasznos módon lenyújtsuk az izmainkat, vagy hengerezzünk kicsit.

Bringás kíséret

A kerékpáros kíséret nehezebb, mint a futás, és kevesebb öröm is van benne. Egész napot vagy szakaszokat megtenni egy futó sebességével igazán pepecs meló, elgémberedsz, kipurcansz, éhezel, szomjazol,nappal meleged van, éjjel fázol, nyakadba kaphatsz iszonyatos esőt. Ráadásul a cangáson van a felelőssége a futó sikeres teljesítésének.
Nehéz ügy, kétszer is gondold, meg, hogy vállalod-e, van-e egyáltalán szükségetek kerékpáros emberre, hiszen az Ultrabalatonon a legtöbb futónak nem kell folyamatos támogatás, a szakaszokat normál körülmények között gond nélkül teljesíti, és ha gond van pont ott van a csapata a többi futóval.

Evés

Amikor valaki hosszabb szakaszt fut, remek lehetősége van a csapatnak egy normális ebéd, vacsora elfogyasztására, mert nagyon fontos, hogy ne eléhezett futók induljanak neki a távjuknak, zsörtölődést, rosszullétet előz meg, ha tele a pocak. Az étteremben érdemes megkérdezni mi készül el hamar, van-e egytálétel, amit rövid időn belül megkaptok, pepecselős ételköltemények helyett.
Pizzériák előnyben, milyen jól jön majd a megmaradt szelet reggel, sőt a gyorséttermek kínálata is marha jól eshet ilyenkor.
Mindenképp kérjetek elviteles ételt az éppen futónak!

Ivás

Sok folyadék, és most az egyszer lehet szó cukros üdítőkről! A többszöri futás okozta gyomorproblémákra kiváló megoldást nyújthat a hideg kóla; az alkoholmentes, ízesített sörökkel tökéletesen lehet folyadékot, energiát és ásványi anyagokat tölteni vissza egyszerre; a kávé pedig tudjuk, hogy életmentő.

Pisi-kaki

A toitoi budik meglehetősen elhasználódnak a váltótagok rohamai alatt, így felértékelődnek a váltópontokon a hagyományos vécék, mint amivel a Varga pince büszkélkedhet (bár idén a  járvány miatt elképzelhető, hogy zárva lesz), de egy-egy benzinkút vagy kocsma is csodás fehér fajanszoázissá változik, a kéket barnával keverő látványvilágú pottyantósok után.
Nagyon fontos! Sötétben mindenki ott pisil, ahol nem látják, ezt tudjuk. DE! Könyörögve kérünk, ne hagyd ott a zsepit a tett színhelyén, mert reggel szörnyűséges látványt nyújtanak a frissítőpontok környékén kis csomókba gyűrt papírzsepik! Sétálj el vele egy kukáig.
Nagyon köszi.

Öltözés

Nincs annál rosszabb, mint átizzadt ruhákban átvészelni a virrasztás óráit a következő szakaszodig, így nyugodtan vigyél magaddal a szükségesnél többnek tűnő gúnyát, jól fog jönni.
Éjjel és hajnalban a fáradság, a kialvatlanság miatt különösen fázós az ember, nem túlzás magunkkal vinni egy könnyű dzsekit, akár sapkát.

cuccok.jpg

Láthatóság

Óriási bérelt buszokat életükben először vezető fáradt sofőrök fognak idegesen sietni a következő váltóhelyre.
Tedd magad láthatóvá a számukra is, a fejlámpa remekül világít előre, de semmiennyit hátra, így egy fényvisszaverő mellény, vagy egy bringás lámpa hátulra sokkal stresszmentesebbé teszi majd neked is, és vezetőknek is az estét.

lathatosag.jpg

Autózás, parkolás

Óriási bérelt buszokat életükben először vezető fáradt sofőrök próbálnak majd meg a lehető legközelebb leparkolni a váltóponthoz, hiszen 220 km futásnál nagyon-nagyon számít, hogy még 200 métert sétálni kell a váltásig.
Állj meg nyugodtan kicsit messzebb, jó kis levezetés, bemelegítés lesz a pontig eljutni, és még szurkolhatsz is közben az elhaladóknak.
Éjjel próbáld meg nem percenként nyitni és bevágni az autó ajtaját, az éppen aludni próbáló saját és más csapattagok nyugalmának érdekében.

foldvar_555_1.jpg

Rajt-cél

Nagy közös törzsi élmény az UB, a rajt és célfotók erre vannak kihegyezve. Ha szeretnétek, hogy csapatnak is nézzetek ki a képeken, akkor érdemes egyenpólóban vagy a kapott UB szerelésben rajtolni, befutni, így nem fogtok véletlenszerűen összeverődött emberek kis csoportjának tűnni.
Néha egy-egy időszak rajt- vagy célfotói rejtélyes módon sosem kerülnek fel az UB oldlaára, így nem baj, ha megkértek egy ismerőst is, hogy készítsen rólatok, ha nem is annyira profi, de legalább létező képeket.

egyencucc.jpg

Hellóhajrá UB! Ott tali! 🙂

One thought on “Nem kéne elszúrni az Ultrabalatont, ugye?

Vélemény, hozzászólás?