Nem a futás a jó, hanem amikor abbahagyjuk

Nem a futás a jó, hanem amikor abbahagyjuk

Loading

Lenyomtam ma egyedül egy rövidített Duna-gátat, nem ment valami jól, pedig jó volt az idő, ragyogó napsütés, tavasz, rövidgatya. Annyira meleg volt, hogy a gátról lefordulva muszáj volt innom a fingszagú záptojásszagú kútból, amit szerencsére még nem mentett meg Alekosz, így a megszokott mederben és minőségben folyt.
Mondom, nem ment jól, lefele teljesen szétesett volt a mozgásom, éreztem én, hogy nem jó, mert elfáradtam, és azon gondolkodtam, hogy a 28km-es tókör hogy a viharban fog így menne egyáltalán, nemhogy pannonfunkkal rivalizálva. A fordulónál kicsit odafigyeltem, próbáltam 90-es frekvenciával lépni kicsiket, és yi-chi módon acélosan húzni magam a láthatár felé, nagyjából ment is, a fáradtság szint maradt, de gyorsultam, és sokkal komfortosabbnak éreztem a mozgásom. Aztán a langyos gyógyvíz meg ez a hülye celeb teljesen összezavart, a maradék 4 kirin inkább filóztam, mint koncentráltam, nem is gyorsultam, pedig rendszerint hamarabb érek haza, mint le.
Ekkor jutott eszembe, hogy milyen jó lesz végre megállni. Majd, hogy milyen jó egy félmaraton után megállni. Tókör, maraton után pláne! Logikus következtetés, hogy akkor nem is a futás a jó, hanem az amikor abbahagyjuk, és ez annál jobb, minél többet futottunk előtte.
Úgyhogy várom, hogy megállhassak a Tóparti-futópartin befutó után, ősszel majd egy maraton után, jövőre meg ki tudja, talán egy YT50 után.

Idő: 01:14:24
Táv: 13.24 km
Tempó: 05:37

28 thoughts on “Nem a futás a jó, hanem amikor abbahagyjuk

 1. Ül egy fickó az útszélen, és kalapáccsal veri az ujjait. Minden egyes ütésnél eltorzul az arca, és artikulátlanul üvölt a fájdalomtól. Egy arrajáró megkérdi:
  – Mondja, uram, mi ebben a jó?
  – Az, amikor melléütök!

 2. Üdv Néktek!

  Átmeneti kubai tartózkodás, és kevésbé átmeneti nemfutás után újra cipőt húztam, és akkor ugyebár a hosszútávblog sem maradhat szó nélkül! 🙂
  Van az úgy hogy bár lusta az ember, de azt érzi neki kell indulnia futni!
  Pedig akkor is büdös, fáradt meg ilyen-olyan lesz tőle, de a levezető nyújtás, vízkortyolgatás közben a Nap is szebben süt, a Leányok feneke is feszesebb(lásd borboleta blogját! 😉 ), s a vadkacsák is kedvesebben hápognak!

  És ez jó.

 3. @azilinha: Szia!
  Ha olvasmányélményeimből jól emlékszem Te a debreceni Nagyerdőben futottál először maratont. Milyen terepviszonyok, s egyéb izék várhatóak ott? Esetleg előnyök-buktatók egy aszfalt-partihoz képest? Előre is köszi, most vacakolok mikor kéne eljutni oda, hogy jó megállni 42195méter után. 🙂
  (Naná hogy idén! 😀 )

 4. @saaby.: Igen, ott futottam először maratont. Idén máshogy alakult, mert most tavasszal elmaradt az Oxygén Maraton, helyette volt most vasárnap a Rotary, ami aszfalton ment. Az Oxygént állitólag novemberben megrendezik, csak nem lesz chipes időmérés.

  Elég jó volt a nagyerdei terep, bár ha mondjuk esik az eső, valószinűleg dagonyává válik. Érdekes, hogy volt benne egy viszonylag nagy emelkedő (mármint a debreceni viszonyokhoz képest), néhol meg kicsit túl homokos volt a talaj, de összességében nem zavaróan. Nagy előnye pedig, hogy a fák nagyon jól megfogják a szelet. Emlékszem, tavaly ugyanazon a hétvégén volt a Vivicittá, és akik arra mentek, azok mind a szél miatt panaszkodtak, mi meg a nagyerdőben nem éreztünk belőle semmit.

  Akkor te a novemberi Oxygénre szeretnél menni?

 5. @azilinha: Igen! 🙂 Köszi a választ, ez a pálya tetszik. Elképzelésem szerint idén lefutom a maratont, de szeretnék kicsit eltávolodni az agyonszervezett-hirdetett versenyektől, s a novemberi Nagyerdő ilyen szimpi kezdeményezésnek tűnt a futónaptár szerint!

  http://www.futas.net/naptar/view_entry.php?id=6986&date=20121103

  Lehet ez már kontraszelekció, de nagyon bánt, hogy egy oly’ tiszta, s szép tevékenységet mint a futás, egyre inkább az üzletiesség, és a pénz mozgat…
  Nem akarok példákat felhánytorgatni, de egy halál szimpatikus, túlsúlyos fiatal srác mostanra jutott webshop-szintre a futás kapcsán. Ebben nem kívánok sem szereplő, de mégkevésbé célcsoport lenni! 😉

 6. @saaby.: mondjuk neked közelebb is van, mint mondjuk Siófok volt. 🙂 egyszer már néztem ezt a debreceni versenyt (avyg vmi nyári verzióját), de úgy emlékszem 7 kiris körön van a pálya, az meg nekem nem nagyon tetszett, bár belegondolva sokkal jobban szurkolható, mint a pesti nagy kóválygás.
  Ez a webshop dolog ez mi?

 7. @rrroka: Hahó! A körözés valóban fura elsőre(és elfogadom hogy egyértelműen kompromisszum, erről már váltottunk pár sort).
  Edzést is 4km-es gáton futok, 2-4kört, mikor mennyit. Szolnokon nem nagyon van jó alternatíva, ha nem autók közt és nem aszfalton akarok futni.
  Számomra vállalható a monotonitás cserébe a jó futóterepért(füves gát), a táv 3/4-ében látható Tiszáért 🙂 , a néha megriasztott nyuszik látványáért és azért, hogy ha tökös vagyok belekezdek mégegybe!!! 😀

  A webshop témát nem fejteném ki nagy plénum előtt, nem szeretnék ekézni senkit(megírom levélben).

Vélemény, hozzászólás?