Futócipő javítás és a vattába csomagolt acéltű

Futócipő javítás és a vattába csomagolt acéltű

Loading

Csütörtökön nem jött össze a közönségtalálkozónk Helgával, talán nem is bánja, hiszen elég rusnya esős idő lett. Lemúr Miki bealudt, kénytelen voltam egyedül nekivágni a szemerkélésnek, hogy valamit azért szépítsünk pannonfunkkal szemben. Többek között ezért is nagy kár, hogy Helga nem jött, mert kreatív könyveléssel beleszámolnánk futását a hosszútáv blog teljesítménybe. Újra is kalkulálom ezt az egészet, hiszen Derrick, Dobzse és Áron is futott a színeinkben. És ugye, hogy úgy volt a kihívás, hogy Hosszútáv vs. Pannonfunk? 🙂

Egyedül futni nem probléma, zene be, ChiFutást átgondol, cipő beköt, sapka, mellény, villogó.
Még nem is meséltem, hogy a siófoki félmaraton előtt pár nappal vettem észre, hogy a Saucony Progrid Omni 10-es futócipőm sarkának belső bélése mindkét csukámban elkezdett szétszakadni. Az új verzió nem olyan, mint a Omni 8-as, ahol a gyöngyvászon a sarokra van ragasztva, ebben csak így lógott bele a világba, már az elején láttam, hogy ez nem lesz jó, de nem tudtam eldönteni, hogy ez 1 cent spórolás cipőnként a ragasztóval, vagy valami jól átgondolt feature. Kiderült, hogy ez bizony bug, így a magyar ember ösztönös félelmével fordultam garanciális kifogásommal a forgalmazó Unisport Kft felé, hiszen alig három hónapos a cipő, és mindössze 500 km van benne, nem kéne szétmennie még. Nem kis megdöbbenést okozott, amikor az ilyenkor Magyarországon megszokott himimhumizás, terelés, holaszámlaköcsög, beküldjükakermibeháromhónap helyett, azt mondták, vigyem csak be, megcsináltatják, remélik pár napig tudom nélkülözni. Szerencsére az Omni 8 még alkalmas volt a decemberi visszavett futásmennyiséghez, így amikor arrafele volt dolgom bevittem az sarokproblémás lábbelit. Amikor megtudták, hogy érdi vagyok, azt kérdezték miért nem mondtam telefonban, hiszen az ő kontójukra el is postázhattam volna, ahogy természetesen a visszaküldést is állják, és SMS-ben értesítenek amikor postára adják.
Amikor kimentem a boltból, még mindig mindenki magyarul beszélt, nem valamilyen német anyanyelvű nyugati országban voltam. Hihetetlen.
A hét elején meg is érkezett a csomag, a csuka sarokrészének belső anyagát teljesen lecserélt a cipészmester, nem az a dizájnos lukacsos technikai gyöngyvászon, hanem valamiféle szövet, vastagabbnak tűnik és rendesen oda van ragasztva, de puha és kényelmes érzés benne futni, mintha semmi sem változott volna a cipőben.
Az Unisport Kft megkapja futócipő javításért tőlem a maximális tíz pontot.

No, a terjedelmes kitérő után, végre futunk. Cél a Duna-gát, egyedül sötétedés fele nem szívesen mentem volna  Fundoklián túlra. A gát ellenben remek lehetőség a ChiFutás alapjainak gyakorlására, hiszen a testérzékelés, az egyenesen tartott lábfej, a medence vízszintezése, az Oszlop fenntartása könnyebben megy az ingerszegény aszfaltozott gáton, mint a mészköveken bukdácsolva a doberdón.
A ChiFutás elég bonyolultnak tűnik, azt mondja a könyv, hogy nem fogjuk két perc alatt elsajátítani a futás lényegét adó testtartást és mozgást, de ez mit sem számít, hiszen az egész taichi alapú gondolkodás és mozgás lényege nem a cél hajszolása, hanem maga a gyakorlás, a folyamat átélése. Lényeges mondata, hogy ha többet akarunk kipréselni a testünkből, mint amire az valójában képes, akkor az biztosan komolyabb sérüléshez vezet. Az hiszem erre mindannyian tudunk példát, pannonfunknak a bokája fájt, borboletta is széthajtotta a lábát a félmaratoni felkészülésében, DK pedig hetek óta nem fut, mert különböző izgalmas latin nevű sérüléseket szedett össze. Egyedül Lemúr Mikit nem láttam még futástól sérülten, a fém asztalláb lekaratézását ne vegyük ezek közé. Ő valamit jól csinál, hiszen fut, ahogy jól esik. Én a félmaratoni edzésterv harmadik hete körül éreztem, hogy ez sok, akkor jött elő az IT-szalag fájásom, és ha belegondolok, akkor ennek a következő okai voltak: gyorsabban futottam, mint az kellett volna, dombon futottam amikor nem kellett volna, és többet futottam, mint kellett volna. Tisztán emlékszem egy pillanatra, amikor eldöntöttem, hogy nem fogok többet, gyorsabban és dombon futni, csak amennyi simán megy, és ezek után az IT-fájásom enyhült, majd megszűnt, az ólmos fáradtság elmúlt, és határozottan éreztem a  fejlődést.
Szóval elképzeltem, hogy én vagyok a vattába csomagolt acéltű, a tartásom egyenes, a gerincem és a vázizomzatom adja az Oszlopot, medencém pedig egyenes, hogy a chi ne tudjon tud kifolyni. 🙂 Fura dolog futás közben vissza-visszatérni a tudatos testkontrollhoz, hiszen mindannyian tudjuk, mennyire kikapcsol ilyenkor az ember. Mindez azonban nem kényelmetlen és felzaklató, hanem egyfajta tudatos és koncentrált érzés, mint amikor sima történetolvasás helyett az ember meg akarja jegyezni, érteni, amit olvas. Persze nem tudom ezt az érzékelést fenntartani egy másfél órás futás folyamán végig, de a legjobb az egészben, hogy a ChiFutás szerinte ez marhára nem is fontos, majd belejövünk, a lényeg hogy az út, maga a cél.
Persze az is kizökkent kicsit a vattába csomagolt acéltűségből, ha olyan zene jön a sorban, pont gát közepén, mint  áprilisi talpalávalónk a Temple of Love című nóta, amit hét perces hossza ellenére muszáj kétszer meghallgatni és végigénekelni.
Tényleg szerencse, hogy egyedül voltam szemerkélő esőben, és csak a varjak néztek hülyének. 🙂
Az edzés egyébként jól ment, azt nem tudom megmondani mennyire volt hatásos így Chi-vel futni, de érdekes élmény volt. A legtöbb módszerét, testfókuszokat lehet séta közben is gyakorolni, és van néhány otthon elvégzendő gyakorlat is, ám a könyvnek még csak a közepénél járok, a mindentvivő techinkák még csak most következnek.

Idő: 01:18:27
Táv:
14.4 km
Tempó: 05:26
 

UPDATE: most olvasom a FB csoportunkban, hogy borbolettának nem csak a lába fáj, hanem elrepedt a csipőcsontja! Aztakurva! Jobbulást!

24 thoughts on “Futócipő javítás és a vattába csomagolt acéltű

 1. Szia!
  Valóban az OMNI 8 mindent kibír!
  Én csak Saucony-ban futok (48-as, a többi márkáért hasonló méretben fél hazánkat körbe kellene utazni, de ha van akkor is még ott van az ára! És mellékesen jó is).
  Szóval nálam 1600 km bírt, egyben!! Úgy hogy az utolsó 300-at keményen terepen nyomtam.
  De a többi típust (OMNI 5 2 db., Hurrican 1db.) már nekem is “sarkazták”.
  Gond nélkül, postán, az általad leírt minóségben!
  Tőlem is begyűjthetik a 10 pontot!
  “Vattában csomagolva acéltűvel a cipőmben” még nem futottam de kiváncsian várom a folytatást?!

 2. @rrroka: Most koptatom a 8-ik Sauconymat (Guide TR 3). Becs szóra egyetlen egy sem szakadt ki, nem engedte el a varrást, csak kopások a talpon. A 7-800 az nálam is vízválasztó (omni 5,-6 típusok)
  A talppárnámon éreztem olyankor hogy fárad az anyaga és nyom, üt az aszfalt. De ez csak aszfalton jött elő. és a súlyomra is gyanakodtam ,hogy gyorsítja az anyagfáradást (87/193).
  A kopás a sarkon egyértelműen futó stílus függő. Ez első cípőimet nekem is ledarálta az aszfalt de később változtattam a stílusomon és most már nincs kopás.

 3. @Lemúr Miki: Nálam a körmeim gyengébbek mint a Saucony cipőm!
  A Sparon 3 adta meg magát, az egyik 2 hétre rá le is esett (igaz ez volt az első maratonom) de a cipő nem szakadt ki a lábujaknál. A 20-30 km között terepen soha nem volt gondom a körmeimmel. De most megtanultam, hogy hosszabb távra aszfalton (maraton) be kel szereznem egy számmal nagyobb cipőt, Ilyenkor már dagad a lábfej és a cipő is felvesz itt-ott vizet, (a frissítő pontok vize, a tűzoltó tömlők stb. A cipő mérete gyártótól is függ és lehet hogy ami jó Mizunóban, Sauconyban + 1/2, +1 méret!
  Próbálj egy számmal nagyobb cipőt a márkából!
  Példa: Adidas, márkabolt, eladó, 13-as(48) méretet próbálnék pronáló láb, nagy súly. Hozza, próba, kicsi. Kicsííí… nem létezik 46-os lábra 49-es futócipő!!! Németországból tudnak rendelni ha komolyan érdekel a dolog. Nem, mondom mostmár nem érdekel (az árát le se írom).

 4. Én megvettem a könyvet, de kicsit olyan, mintha szexelni kellene könyv alapján. A videók meg angolul vannak és az angol tudásom megállt a World of Warcraft szókincsénél… szóval nagyon hasznos lenne egy oktatóvideó a Chifutásról magyar nyelven. Nem akartok egy ilyet prezentálni?

 5. szerintem például a cipő orrának kilyukasztása ember függő is. Beszéltem már futóval aki mesélte, hogy bármilyen márkájú/típusú cipőt vett pár száz km alatt kicsinálta a nagylábujjánál, és van olyan aki számára ez a probléma ismeretlen. Nekem egyébként érdekes módon pl csak az egyik lábon szokott a gyöngyvászon kilyukadni, pedig gondolom a cipőgyártó ugyanolyanra csinálja mindkettőt. Az mondjuk segít egy kicsit, ha a nagylábujjnál nem a gyöngyvászon van, hanem egy kis bőr “fülecske” de az sem életbiztosítás szerintem.

 6. @193: én 800 után ha kopog már nem merném hordani a futócipőimet, kétszer megjártam, több hétre lesérültem, most első jelre váltok inkább.

  @mgergoo: tényleg fura könyvből elképzelni a futómozgást, de azért rá lehet érezni, mert ahogy írja olyankor jön az “aha-érzés”. a könyvben viszont nagyon jól le van vezetve a fejbefutás része, én csak bólogatni tudtam a teljesítménykényszeres résznél például, állhatna akár minden sor arany betűkkel benne.

  @Lemúr Miki: a videót majd megbeszéljük, előbb fényvisszaverő mellényt kell fotózni!
  az meg hogy kilukad a cipő, nem baj, legalább szellőzik! 😀 de lehet h lecsapnak rád tesztelőnek a saucony tervezői.

 7. @rrroka: @Lemúr Miki: @193: Húúú, de elmaradtam az olvasással Nálatok!
  De erre muszáj reagálnom! 🙂
  Jobb nagylábujjnál likasok nekem legtöbbször(csak és mindig jobb(mindegy hogy asics, saucony én vagyok deformált)!), a köröm lehet ludas benne, de ezerszer inkább mint leessen. Múlt héten Saucony szakboltban nekem is azt mondták szívesen elküldik a cipészükhöz és belülről kap egy erősebb réteget pár nap alatt-ez bazi korrekt szerintem!

 8. @rrroka: Nekem a jobb lábamon csak a kisujjamon ép a köröm 🙂 A nagyujjamon félig jött le, a másik három közül kettő lent van, a harmadik már kezd visszanőni 🙂 Érdekes, hogy a bal lábamon az összes köröm ép. Lehet, hogy ez mond valamit a kecses tapírjárásomról…

 9. @pannonfunk: vagy egy számmal nagyobb a jobb lábad. 🙂 feljebb írták a srácok hogy adnak néhány helyen felemás cipőt,, lehet meg kéne próbálnod.

  @193: köszi! a maratonok futással egyelőre felhagytam, mert nincs kedvem az első óra után végig a zsibbadó nagylábujjam kínzó fájdalmával küzdenem. van rá kicsi esély, hogy majd jövő ősszel, de szerintem inkább maradok a félmaratonoknál, vannak ott még reális célok, ha kicsit szorgalmasabban edzek.

Vélemény, hozzászólás?