A hátunk mögött – 2011 augusztus

A hátunk mögött – 2011 augusztus

Loading

A rekkenő nyári hőség nem riasztott, a cél a szemem előtt lebegett. Mentem futni reggel, mentem este. Próbáltam melegrekordban dombozni és vihar előtti csendben gyártelepen közösségezni. Kocogtunk beszélgetve 5:50-es tempóban és belünket is kiokádva résztávoztunk 3:30-asban. A hónap dolgozója így lettem. Tíz edzésből 113 kilométert csavarva ledolgoztam kollegális hátrányom és obeliszkem immár hegynyi magasságból vet árnyékot a három edzést jelképező 41 kilométerrel növekedett Lemúr Miki-menhirre.
Lássátok hát e kemény hetek totemoszlopait!


 

55 thoughts on “A hátunk mögött – 2011 augusztus

 1. És mindez nem volt elég, hogy ne vegyem vissza a vezetést augusztus utolsó napjára 😛

  Sajnos a hétfői félmaraton edzésen a vasárnapi vízhólyagom jól begyulladt, lehet, hogy még a holnapi edzést is kihagyom. Nem jó fájó vízhólyaggal futni, mert akkor megterhelem a másik lábam, és összeszedek egy sokkal csúnyább ízületi sérülést. Így szerény 10-15 kilivel vezettek per pillanat, de ez nem sokáig lesz már így, aztán utána többet nem ebben az évben 🙂

 2. @rrroka: Köszi. Két napja szobafogságban vagyok, és még mindig egy kb. 2 forintos nagyságú bevérző hólyag van a jobb lábamon. Beleléptem egy pocsolyába amikor locsoltak, felhólyagosodott és másnap az új Pegám még rátört erre.

  Hát hogy örökre lenyomlak-e benneteket azt nem tudom, de valószínűleg igen. Pont hétfőn gondolkodtam azon, miközben élveztem a napfelkeltét meg a 6’20” körüli tempót, hogy mi értelme van ilyen hülyeségekkel foglalkozni, mint a 2 órán belüli félmaraton, és mennyivel jobb lenne most elkezdeni készülni a jövő évi piros 85-re. Aztán meggyőztem magamat, hogy azért kellene először 2 órán belüli félmaraton meg 4 órán belüli maraton, és utána csak a terepultra. Szóval azért még szeretnék gyorsulni, és amíg gyorsulok, nem fognak túl vészesen meglódulni a betaposott kilométerek.

  Mondjuk lehetne a következő kihívás, hogy mikorra fogok futni többet, mint ti a blogotok kezdete óta, ott még van közel 2000 km előnyötök 🙂

 3. @pannonfunk: szép és bátor tervek, 21 után terep 85. sokat beszélgetsz mgergővel? 😀
  szeretném kicsit komolyabban venni a felkészülést, minimum heti kétszer futni, ebből egyiket helga tanácsa alapján kicsit kényelmetlenebb, erősebb tempóban. azt majd meglátjuk mi lesz nagy tervekből annyi minden közbe szokott jönni… 🙂 nem bánom ha örökre lehagysz minket, sőt, hajráhajráhajrá! de azért nem hagyjuk magunkat. 🙂

 4. @rrroka:
  No 1. Futottam már 37 km-t is, nem is egyszer. Hanem kétszer 🙂

  No 2. Azért a 21-re piros 85 így ebben a formában olyan, mint a skót viccben a dinnyére sört… Most októberben remélhetőleg teljesítem a maratont, januárban jöhet a YT50, aztán utána lehetne még párszor 40-50 km-t futni, lehetőleg terepen, meg mondjuk buckafutás, az is 27 km, meg ilyenek, majd jöhet a piros 85. Azért így kicsit másképpen hangzik.

  No 3. De az is lehet, hogy várat magára a piros 85 2013-ig.

 5. @pannonfunk: én azt hallottam, hogy egy maraton, nem két félmaraton, ebből az következik, hogy egy 85 nem két maraton és nem is négy félmaraton. 🙂 túl nagy léptek ezek, vigyázzatok! már a maratonról yt50re lépni sem fika. persze lassan úgy néz ki, h mindenkinek jobban megy nálam a futás és én meg csak irigykedek. 🙂

 6. @rrroka: Ez úgy van, hogy YT50 _kell_ nekem jövő januárban, és kész. A piros 85 nagyon valószínűleg nem lesz meg 2013 előtt, az még két év innentől, és majd akkor döntöm el, hogy mikorra vállalom, amikor látszik már, hogy mikorra tudom. Pl. májusban még olyan naív voltam, hogy incselkedtem egy jövő tavaszi BSZM-mel egyéniben. Aztán amikor láttam, hogy 30 felett kezd a téma már fele se vicc lenni, villámgyorsan lebeszéltem magamat a 2012-es BSZM-ről. Most a 2013-as teljesítés a vágyálom, de ez majd jövő ősszel dől el, hogy egyáltalán elkezdem-e rá a felkészülést, vagy még egy évvel elhalasztom.

  @BGy: Az lesz. Most ez az ősz nagyon elszállt a munka miatt (meg a délelőtti edzések miatt 😛 ) csak hétvégén van időm kertészkedni, így most ősszel nem nagyon fog beleférni semmi sem, de tavasztól muszáj lesz most már menni teljesítménytúrákra.

 7. @rrroka: nono, azért egy 1:41-es félmarcsi tavaszra nagyon álomnak tűnik, főleg így a 2:14 után 😛

  Mondjuk legyen az a kihívás, hogy 15 percnél kevesebb lesz a különbség kettőnk között. Már ez is nagyon merész, szerintem a 20-25 perc lenne a reális, de hamár homár, legyen kövér 🙂

 8. hmm… tegnap este én is összeraktam végre az éves edzés naplóm. Sajnos csak március végétől van meg, de addig teremben futottam, szóval valószínűleg nem túl sok hiányzik (alkalmanként 5km körül szoktam bent tolni, így olyan 50km hiányozhat).

  Nos, ha világbajnokságot rendeznének a legkevesebb futott km-el teljesített félmaratonok kategóriában, akkor bizonyára pannonfunk és rrroka most ölne az autogrammomért :))

  Számításaim szerint 3 versenyn futott félmaratonnal 370 feljegyzett (+kb 50-70 km nem regisztrált) amit idén toltam. Ez a hosszútávos kollégákhoz képest igen bő 30% elmaradás, azt pedig ki sem merem számolni, hogy pannonfunkhoz képest hány %-al mentem kevesebbet 🙂

 9. @rrroka: pannonfunkot pl pár másodperccel megelőztem, téged azért nem 🙂
  Olyan 2:1X körüli félmaratont lehet ezzel futni, tavasszal pl szinte 0 edzéssel is összejött, akkor inkább a tetején, most a nike-n az elején.

  egyébként magam sem gondoltam, hogy ilyen kicsi lett, olyan jó 200km-el többnek saccoltam, nem is az edzések darabszámával volt a fő gond, hanem sok volt a rövid edzés.

 10. @pannonfunk: BSZM? Néha én is kacérkodok a gondolattal, de többnyire gyorsan elmúlik. 🙂 Egy ultrát lefutni se csekélység (nekem 2 volt eddig életemben), de ott négyet kell négy egymást követő nap. Persze, aki nagyon akarja és eszméletlenül edz rá, annak sikerül, de szerintem el se tudjuk képzelni, mit is jelent ez valójában.

 11. @azilinha: Szerintem a sebesség öl meg, nem a táv. Ha folyamatosan egyre gyorsabban futsz, ahogy fejlődsz, akkor naná, hogy mindig érezni fogod a 30 km-t. De ennyi erővel próbáljál meg 3’50”-es tempóban letolni 5 km-t. És utána azt fogod mondani, hogy 5 km-t sem tudsz lefutni simán? A citromos Gösserrel az a probléma, hogy egyelőre ilyen hosszú távok csak úgy mennek, hogy az utolsó kilométereken csak az tart életben, hogy a célban vár a jutalomfalat 🙂

 12. @azilinha: egyet értek pannonfunkkal, hosszút futni lassan kell. 🙂 mármint nagyon hosszút. szerintem 6:00-6:30 közötti tempóval nagyon messze el lehet jutni, mondjuk egy YT50 szerintem menne. de mondjuk négy nap egymás után… az kicsinálna.

  @pannonfunk: nagyon ráálltatok erre a gösserre. 😀 de milyen jó az is, amikor az ember az utolsó 5 kirin fejben már kipakolta az egész hűtőt és a csokis polcot. én ezért szeretek felnőtt lenni: a csoki és legovásárlásnak csak a pénztárca szab határt. 😀

 13. @pannonfunk: @rrroka: Szerintem az is megviseli az embert, ha a saját utazó sebességénél lassabban kell futnia. Ma futottam 38 km-t 5:12-es átlaggal. Km-enkénti körök mérésére állítottam be az órát, és látom, hogy mennyire egyenletesen nyomtam: connect.garmin.com/activity/113293383 Az igaz, hogy a végén már nem lett volna kedvem többet futni, meg hogy így is nehéz volt, de nem hiszem, hogy kisebb sebességgel könnyebben ment volna (bár biztosan nem tudhatom).

  Én most iszom a jól megérdemelt sörömet, ami ezúttal mégcsak nem is gyümölcsös, de a citromosnak is nagy rajongója vagyok. Futás közben viszont az evés, ami utoljára eszembe jut. rrroka, te tényleg már közben is bírsz a csokira gondolni?

 14. @azilinha: ha nem éhezel meg sosem hosszúfutás végére, akkor túl gyorsan futsz! az erőltetett edzés ismérve (mindegy h futás vagy más mozgás), hogy utána nincs étvágya az embernek, míg a lassú, energiaégető sport végén jóleső falhatnékunk kell, h támadjon! 🙂
  szerintem ha sosincs ilyen érzésed, akkor előbb utóbb túledzed magad. azt hiszem sneci mondta valahol a múltkor, hogy ahhoz hogy versenyen gyorsan tudj futni, edzésen tudni kell lassan is.
  az utazósebességtől jelentpsen eltérő tempót nagyon hamar felveszi az ember, futottam én már Derrick-kel 6:30ban, tesómmal meg 7 percben is, egyik sem volt kényelmetlen, ugyanúgy megizzadtam, éreztem, hogy mozogtam, csak nem fáradtam ki.

 15. @azilinha: nem _mered_ fékezni magad? verseny előtt kifejezetten kell a pihenő, átmozgató futás, akár egy hétig is. de te jársz futóklubba nem? ott nem mondják el az ilyesmit? mikro és makróciklusok, hasonló tudományos dolgok?
  nemrég olvastam egy (bringás) újságban a háromhetes edzésciklusról, ahol a harmadik hét volt mindig a lazább-regeneráló, utána jöhetett egy kis emelés, második hét kemény, megint pihi. azt írták, ha a pihi utáni hétre terveznek versenyt sokkal hatékonyabbak.

 16. @azilinha: Rácáfolok az állításodra, ma mentem egy sima 32-t 🙂 Az elejét se futottam el, az első 5 kör lett 2 óra 52 perc, a hatodikra meg becsatlakozott egy ismerősöm, aki most kezd futni (azért nagy hittérítők vagyunk, azt vágjátok, ugye?). Kb. 4500-ig kűzdött becsületesen bele-belesétálva, aztán én a végére egy picit még belehúztam, így lett a vége 3 óra 32 perc. És tök kényelmes volt 🙂

 17. @rrroka: Voltatok most hétvégén? Mert ha nem, akkor már le vagytok maradva 😛
  És mivel ma nem fáradtam ki, a szerdai kényelmes futásom 3 kör lesz, aztán pénteken megyek tempót futni, és nem fogom 2 körnél alább adni. Ha az ismerősöm eljön jövő hétfőn, akkor nem 4, hanem 5 kört fogok menni, talán belefér még félmaraton előtt két héttel…

 18. @azilinha: Azért persze vannak holtpontok még így is, de általában végig jól vagyok. Az eleje másképpen jó, mint a vége. Az első 10 km-en nézem a tájat, szívom a friss levegőt, aztán 10-15 körül kezd igazán jó lenni. Ma félmaratonnál volt egy mélyebb pontom, aztán az ötödik kör valami nagyon jól ment. Persze ki is akartam hajtani magamat az ötödik kör végére, hogy a hatodikra egyenlő esélyekkel induljak az abszolút kezdő barátommal 🙂 Még így is ő húzott vissza, nem akartam gyorsabban futni, nehogy fejreálljon 2 km után. Így is csak 4500-ig bírta, ott megbeszéltük, hogy besétál a célig, én meg még toltam egy viszonlag erősebb sprintet a kör végéig.

 19. @viito: hát orvosi-tudományos szempontból nekem sem. arra gondolok, hogy lassú futásnál az ember szervezete besétál a spejzba, válogat, megeszi azt ami finom és tápláló és egészséges. azt utána kell menni vásárolni, mert üres a polc. ha gyorsan fut az ember, akkor meg betol a szervezet mindent ami a keze ügyébe akad és hamar elérhető, chipset, csokit, nasikat, de alapvetően a raktárkészlet értékes része megmarad.
  lehet h sántít, de én így képzelem el. 🙂 igazából nem tudom, hogy van, pedig tanultuk suliban.

 20. @rrroka: Egységnyi zsír kétszer több energiát tárol, mint ugyanannyi szénhidrát, viszont az elégetéshez több oxigénra van szükség, ezért oxigénhiányos állapotban a szírégetés aránya csökken (de nem szűnik meg, ráadásul a zsírégetésnek is van szénhidrát-szükséglete…).

  Ebből adódóan, ha valaki hosszabb távon, nagyobb intenzitás mellett sem éhezik meg, az inkább arra utal, hogy jól frissített és/vagy a szervezete hatékonyan használta fel a rendelkezésre álló energiát (ez utóbbit lehet fejleszteni anaerob edzéssel).

  Amikor már csak a rántotthúsra és a csülkös bablevesre tudok gondolni, (tempótól függetlenül) nálam azt jelenti, hogy eléhezés közeli állapotba kerültem…:)

 21. @bellone: én is valami ilyesmire gondoltam (intenzitás, szénhidrát-szükséglet, anaerob szavak nélkül:)).

  gyk, szerintem az éhségérzet nem függ össze a lassú-gyors futással, a különbség csak annyi, hogy más típusú raktárakból merítünk, de ha sprintelgetek a végén ugyanúgy megéhezem (legalábbis én, de egyesek szerint engem olcsóbb ruházni mint etetni, szóval lehet, hogy ez nem mérvadó).

 22. @bellone: Én mostanában 25 felett egyre erőteljesebben gondolok a citromos sörömre, de legalább valami buborékos frissítőre. Ennek mi lehet az oka? Valahogy úgy érzem, hogy a sima víz nem oltja a szomjamat, aztán a célban betolok egy üveg sört (alkoholmenteset), és teljesen rendbejövök.

  Azon filózok, hogy maratonon beadatok a feleségemmel egy üveg sört valahol 25 és 30 között. Ennek vajon lenne értelme? A cél csak a teljesítés, az a pár perc, míg megállok, megiszom, büfizek és utána megyek tovább, talán nem számít…

 23. @pannonfunk: A sörröl elvből sem beszélnélek le, de a citromos Isostart próbáltad már? (Általában azt használom és tényleg jól tud esni a citromíz…) Gondolkodtam már ezen én is. Vannak ízetlen izotóniás italok (amiből a szükségletet ugyanúgy be tudod tolni), valamiért mégis jobb az ízesített. Ennek valami pszichikai oka lehet…(íz-otónia:))

  A szénsavat én sem szeretem, de ha nem hajtod fel az egészet, vagy csak fokozatosan iszod szerintem jó lesz a sör. (Érdemes hallgatni a belső hangra:))

 24. @pannonfunk: közben nem adnak sört az biztos! 😀 szerintem alkoholost nem is adhatnak, mert ugye nem lehet alkoholt árulni/osztani akárkinek, arra külön engedély kelllene. de volt már olyan futásh ha befutócsomagban volt (meleg) dobozos sör.
  annyi javaslatom lenne, hogy ne álj meg, lassan kocogj inkább, mert beállhat a lábad 30 km után. persze futás közben meg ott veszély, hogy orrába önti az ember, szénsavassal az nem jó. 🙂

 25. @rrroka: Szoktam megállni inni, és nem szokott baj lenni. Persze itt csak pár másodpercről van szó. Meg csinálom napi szinten az IT szalag erősítést és nyújtást, az nagyon sokat használ. Régebben volt, hogy fel kellett adnom az edzéseken az utolsó köröket, mert úgy meghúzódott az IT szalagom, hogy úgy mentem frissítés után, mint egy szajha, akin egy egész század végigment. Amíóta nyújtom az IT szalagomat, nincs ilyen problémám.

 26. @pannonfunk: akkor jól van szoktatava az izomzatod, mondjuk napi futás nyilván segít. én ha 25 km után megállok, akkor jó esély van rá, hogy összeáll egy csombókká az izmom, és begörcsöl. ezért szoktam különös figyelmet szánnia cipőkötésnek, mert egy legugolós újrakötés 30 km-nél nagyon csúnyát tud csinálni.

Vélemény, hozzászólás?