Az első futás az új cipőben

Az első futás az új cipőben

Loading

– 9,35 km
– 53′ 30" alatt

A régi Sauconym több, mint egy éve szolgál becsülettel, ezalatt alaposan kikezdte az idő vasfoga, és már a csillapítása sem a régi, így kb. 800 km után nyugdíjba megy. Tegnap összekapartam magam, és beruháztam egy újba, íme (a fiatalabbra cserélt öregecskedő a képen jobbra):

Az új is Saucony lett, annyira friss modell, hogy még nincs is, a ProGrid Ride 5. Azért esett rá a választás, mert bemutató darab volt, leértékelve, épp az én méretemben (pontosabban a bal lábam méretében, a jobbra egy kicsit nagy, de ezzel a kis testi hibával együtt kell élnem).

A hozzá kapott prospektustól meg is illetődtem, iszonyatos nagy innováció és ipari forradalom esete forog fenn, ez kérem a "gyorsabb gördülést és hatékonyabb izomkontrollt biztosító GEOMETRY OF STRONG TM irányzat" zászlóshajója, az "egyedülálló stabilitás és kényelem forrása"! Az sem elhanyagolandó, hogy "a márka áttörő, saroktól a lábujjakig érő, 8 mm-es különbsége még tökéletesebbé teszi a világ legjobb futócipőit, erőteljesebb futólépést tesz lehetővé, forradalmian új élményt nyújtva"!

Ránézésre egy futócipő, meg nem mondanád, hogy a XXI. technológia csúcsát jelenti, rögtön a nagy hadronütköztető gyűrű után, de még a Space Puli Projekt előtt. Egyelőre annyit tudok mondani, hogy meglehetősen kényelmes, a lábamat nem töri (még szép, b*zmeg, annyi pénzért!), s Rrróka szerint meglepően könnyű (Rrróka fogta csuka, érted!).

Ez egy szoktató futás volt, keveset és szolidan, úgyhogy volt energiánk ismét megbeszélni a világ dolgait a gáton, plusz nem kevesebb, mint négy, kishalakra vadászó vízisiklót láttunk a Duna-part felé vezető, pangó vízzel teli árokban. A békákat már nem is számoltuk.

A régi cipőt pedig még nem dobom ki, hivatalosan 10 nap múlva egy utolsó orbitális küzdelemmel, a nyáregyházi Brutál Futáson búcsúztatom. Szurkolj neki te is!

29 thoughts on “Az első futás az új cipőben

 1. Sok örömet a még több kilőméteren.
  Az esetleges sarokkopásról majd 2-3 havonként légyszi számolj be, mert én is kitartó használója vagyok eme márkának, de a gyors kopással nem vagyok kibékülve – vagy ez csak futóstílusomnak tudható be ?

 2. Engem még fotóról is elvakít a benne rejlő, mit rejlő messziről lesütő csúcstechnológia!! Hát a Fittipaldi kanyarban nem lesz ellened! 🙂 Nehogy egy óvatlan lépésnél elrepülj vele vazz, ezeket a kihegyezett csúcsgépeket tudni kell ám kezelni! Komolyan aggódom nehogy felcsavarodj vele egy fára vagy a téglagyári kéményre! ÉSSZEL!!!! 🙂

  (Gratula hozzá! ;-))

 3. Kedvel(t)em a Sauconyt, én is egy Phoenix4-et koptatok, de ez a kampányszöveg felettébb elgondolkodtató. A marketingduma szerint 8mmm a mindenhol tacepaózott szám, ami a sarkad és a lábujjaid közt van.

  Nos, láss csodát, szóljanak a fanfárok: ez a 8mm eddig 12mm volt…(“A különbség átlagos 12mm-rôl 8mm-re történô csökkentése ezekben a csúcseladást produkáló
  modellekben alacsonyabb erejû ütközést és erôteljesebb futólépést tesz lehetôvé.” forrás: Saucony)
  A Saucony szerint a truváj a sztoriban az, hogy lentebb engedi a sarkad 4(!)mm-el, s ettől aztán kinyílik a Világ, repülsz mint a sas, neked nyílnak a virágok, s minden szembejövő 18,001éves gyönyörű szűz csak Téged akar boldoggá tenni.
  WTF?!
  4mm??? Az egy erőteljesebb becsapódás által keltett süppedés bármely aszfaltnál toleránsabb talajon a cipőd rugalmasságával összegezve… tényleg nem értem.
  A divatos minimál-cipőknél kezdett nyílni a bicska a zsebemben(melyeket még a gyári prosik sem ajánlanak mindennapos használatra!), mennyire fasza lesz ha tízezrekért vehetsz olyan cipőt, amely a mezítláb futás élményét nyújtja. Anyád! (Azért kellett tizenévesen elektroterápiával kezelni a térdem, mert egy zseniális edző szerint pontjó mezítláb tizenkilométereket futni.)
  Szar lehet futócipő-marketinget csinálni, hiszen minden szépet és jót összehoztak az utóbbi évtizedekben. De hogy szándékosan szarabb cipők készüljenek egy elcseszett elméletre felfűzve?! Jajjj… bocs a regényért, élvezd a cipőd Miki, tényleg kíváncsi leszek a bűvös 4mm-re! 🙂

 4. @saaby.: Igen, ezt magyarázta az eladó ürge is, hogy a 12 mm-es különbség most már csak 8 mm, és így segíti, hogy ne csapd oda a sarkadat, miegyéb. Egyébként esküszik, hogy a csillapítás ugyanolyan hatékony, mint a 12 mm-esnél.

  A marketing bullshitre gyárilag immunis vagyok, úgyhogy nem emiatt, hanem két okból döntöttem a cipő mellett: egyrészt kiállított darab lévén barátságos árban kaptam meg egy “csúcsmodellt” (a hivatalos 110 dolláros Saucony-ár az kies hazánkban inkább 30 ezer Ft, ez meg felülről karcolta a 20-as ingerküszöbömet), másrészt jövő évtől az összes Saucony cipő áttér a 8 mm-re, gondoltam, kipróbálom, ha már egyszer ez a jövő. Ez a márka nálam ár/érték arányban bevált, váltani nem nagyon fogok, hacsak bele nem szaladok valami alkalmi vételbe.

  A srác nagyon aggódott értem, hogy csak óvatosan, a 8 mm másként terheli az ízületeket, nehogy lesérüljek, stb. Hát, baszki, semmi különbséget nem éreztem tegnap, nem kezdtek el sajogni eddig ismeretlen izomcsoportok vagy ilyesmi. Egy kényelmes cipő, és ennyi.

  Iszonyú nyomás lehet a cipőgyártókon, meg úgy egyáltalán minden gyártón, állandóan ki kell jönni valami újjal, baszkurálni mondvacsinált kreténségekkel a vásárlók idegvégződéseit. Ez olyan, mint amikor VV Zsófinak (van ilyen?) állandóan kell produkálnia valami balhét, eseményt, hogy fennforogjon a neve. Most a Saucony kitalálta ezt a 8 mm-es bulit, nyomatják a hype-ot ezerrel, jövőre lesz ezüstszálas, antibakteriális belső, majd vérhólyagmegelőző zselés talpbetét, aztán titánium talp meg mittudomén. A marketingesek fantáziája végtelen.

 5. @saaby.: A mezítlábas futásban meg a szinte-mezítlábas lábbeliben nem hiszek. Az oké, hogy evolúciósan erre vagyunk kalibrálva, de az ősök nem aszfalton meg macskaköveken szaldgáltak, hanem a szavannán.

  Majd elmúlik ez a trend is, remélem, minél hamarabb. Egyfelől irritál, hogy a mezítlábas apostolok szerint mindenki hülye, aki hagyományos cipőben fut, másfelől meg tényleg sérülésveszélyes a dolog.

 6. @Lemúr Miki: A minimalista cipők a Saucony-reklámarc hosszúhajú faszinak lettek legyártva. Lehet, hogy rrroka beépített Saucony-ügynök? 😉

  Amúgy meg “a csillapítás ugyanolyan”, de “csak óvatosan, a 8 mm másként terheli az ízületeket, nehogy lesérüljek” netto ellentmondás.

  Nincs ezzel gond, de én más térdével nem szórakoznék.

 7. @saaby.: a csatolt patacipőnek az a lényege, hogy vízszintes benne a talpad, míg az aszfaltos cipőkben a sarok meg van emelve. A vastag habréteg állítólag a köveken és egyenetlenségeken való száguldást könnyíti. Élőben még szarabbul néz ki. Ha a tevepata már nem lenne foglalt a pornóiparban, ezt annak hívnám, mikor egy lábon meglátom.

  @rrroka: Brutálfutásra nem megyek, a 7,5 km öcsitáv. Hiába nyomnak pofán egy gumiabronccsal futás közben. :))) Vagy a Nyáregyháza-Nyíregyháza megzavart? 😀 Mert engem először igen. Hétvégén a Bükkben nyomunk egy 50 km-s terepversenyt, a csúfos Terep 50 tesóját.

Vélemény, hozzászólás?