Szétcseszem a lábam a titkos edzéstervvel

Szétcseszem a lábam a titkos edzéstervvel

Loading

Hűs (tegnap) reggel, a kutyák nem is vedlenek tovább ideiglenesen, mi meg toljuk Dobzséval.
A titkos edzéterv második edzése 20 perc bemelegítés után 1 perc kemény futás, 2 perc pihenő laza futással, 10x ismétléssel, majd 10 perc levezetés (ami több lett, mert nagyon elkanyarogtunk).

Ez nem is hangzik rosszul, de hozzá kell tenni, hogy a kemény egyperces részek első darabja mindjárt  a legmeredekebb dombra esetta pályán. 🙂 Aztán meg a forgalom próbált minket visszafogni. Nem hagytuk magunkat.
A lankás lejtőn aztán elkezdett fájni a jobb térdem kívül, annál a nagy hajlító innál oldalt. Ez engem futás közben nem nagyon érdekel, az a dolga hogy fájjon, azért futok keményen. Edzés után viszont itthon megtapasztaltam, hogy valami mégsem volt jó.

Menni tudok, a lépcsőzés már fájdalmas. Jellemző, hogy tegnap inkább tej nélkül ittam a kávém, minthogy lemenjek tejért (bedöglött a hűtönk, és anyukám hűtőjében partizánkodunk, még legalább péntekig).
Kenegetem Árkánum Sportbalzsammal és Diclac 5% krémmel felváltva.

A puzlusom egyébként tök jó volt, még a kemény részeken sem ment 170 fölé, sőt 160-165 között volt, igaz a laza részeken sem ment 150 alá.

idő: 01:10:10
táv:
12.67 km
tempó: 05:32
 

 

31 thoughts on “Szétcseszem a lábam a titkos edzéstervvel

 1. Arról van infó, hogy az 1 perces belehúzásnál milyen tempóra gyorsultok?

  Én valami hasonlót csinálok a szigeten, csak távolság mentén, azaz 2km bemelegítés, utána 6x 500m gyors (4:45) 500m pihi (5:45) a végén pedig bő 2,5 km levezetés. Az átlag tempó így 5:20 körülire jön ki.

  Tegnap este is kint voltam, ugyanis akkor kell futni, amikor jólesik 🙂

 2. @Navixaf: azt nem tudom pontosan, hogy milyen tempó, de olyan volt, hogy még 15 másodpercig nem nagyon bírtam volna. szerintem simán 4 perces km alatt. az edzésterv megfogalmazása szerint “erős” futás, és ugye kinek, mi az erős, mindig magunkhoz kell mérni. úgy szoktam, hogy utána a pihenő futásnál az elején ne is tudjak gyorsabban futni, sőt néha pár lépés séta is belefér.
  ha “lendületes” futás van előírva az olyan tempó, ami menne tovább is, de nem az egész távon persze.
  amit te írsz az is klassz, kicsit más, és nincs akkora különbség a két tempó között (2 perc gyors 3 lazával kb).
  ezekkel lehet fejlődni, tempót növelni.
  és persze jól szétcsapni a térdet. 🙂

 3. Ugy tünik, a titkos edzesterv kisertetesen hajaz az en RW marathon-minimal edzestervemre. 🙂

  Nos, mivel en azinternetröl “tanultam” futni, en is igy fartlekeztem (“Nezzen ki egy fat, aztan fusson odaig!”), ilyen egy perces, ami a csövön kifer belerohangalasokkal. Aztan maraton elött hirtelen lett egy jo kis “edzöm”, szakmai segitsegem, neki mutogattam a fartlekes görbeimet, s akkor azt szakertette meg, hogy az egy perces bohockodasok helyett inkabb majdnem-ami-a-csövön-kifer 3-5 percesekre vegyem a tempos idöszakot, annak sokkal nagyobb hatasfoka, ertelme van.

  Vigyazz magadra, Roka Koma, jobbulast.. 🙂

 4. @Vasapu: én is meglepődtem, hogy 177 volt a legmagasabb átlagpulzus, az az elsőnél, meredek dombon. pedig tényleg úgy mentem, hogy alig vártam a csipogást.
  visszanéztem, ilyenek lettek a pulzusok, első az egy per, (zárójelben a pihenő alatti):
  177 (163)
  164 (152)
  153 (153)
  162 (157)
  156 (157)
  156 (159)
  162

  Vagyis kétszer alacsonyabb volt a kemény résznél az átlag, mint a pihenőnél, egyszer meg ugyanannyi. elég furcsa.

 5. @rrroka: Placebo-hatással vagy nélküle, de nekem személy szerint szokott segíteni. Viszont én az asztrológiát is elfogadom (nem a napi horoszkópokat). Biztos van az ellenkezőjére is egy írás, de asszem nem kéne cikkekkel kardoznunk:-). A lényeg, hogy gyógyuljon meg a lábad, hogy folytathasd a titkos edzésedet.
  A cikk címe viccces:-).

 6. @Vasapu: tudom, hogy segít. és én is szoktam nézni ki milyen horoszkóp (a szűzekkel és a bikákkal jól kijövök, a bakokkal és a skorpiókkal meg jellemzően nem annyira). A lábam még fájogat, de igyekszem szugerálni. 🙂 a héten már nem futok, az biztos.
  kedden újabb titkos edzésterv futás!

 7. @rrroka: Ola!

  Derrick jelentkezik 🙂

  Túl vagyok az első “Reach the Train” futásomon, 13,5 km 1:25:01 antiszociális verzióban XIII. Babér u. – XI. Kelenföldi p.u., a vonatot nem értelm el a rohadt sok piros lámpa miatt, de marha jól esett az esti 12 óra ülés után 🙂 (és nem mellesleg nagyobn jól muzsikált az új cipő az első komolyabb távján)

  Kedden este kimehetünk némi midnight runningra, távot és útvonalat te választhatsz, csak mondd meg előre merre megyünk, hogy be tudjam osztani az erőmet.

  Jobbulást

  THX

 8. @Sekiwake: hát most éppen a jobb térdem külső oldalán a nagy hajlító ín fáj, erős nyilaló fájdalommal mozgatásra, hajlításra.
  régebben meg a bal lábam sípcsontja melletti izom.
  melyikre gondoltál? 🙂 és mennyi lett az a félmaraton?
  a pulzusmérő úgy mér, hogy be lehet nyomni részidőket/köridőket, és ahhoz külön mér egy átlag pulzust.

  @Bozót: nem baj, attól még néha működik. 🙂 persze nem úgy, hogy “az ikreknek ma leesik a füle”. 😀

  @DERRICK: ha rendbejövök mehetünk! az egyébként jó kis 6:20as tempó volt, ha ezzel eljutsz félmaratonig, akkor 2:10en belül leszel, ami elég jó. hajrá! 🙂

 9. @Navixaf: Várfürdő félmaraton, Gyulán volt az esemény. Úgy futottam életem első félmaratonját, hogy télen 2x is futottam 25km-t (Yours Truly 25 km). Így gondoltam, hogy menni fog, csak az idő volt kérdéses (no az elmúlt napok Achillesfájdalma is jelentett némi bizonytalanságot). A tervem hasonló volt, mint a tied Szekszárd előtt: 2 órán belüli idő. Mindez úgy, hogy a futásaim során 6 perces kilométereket futok, és eddig nem is nagyon sikerült gyorsulnom. Igaz, hogy nem is volt lehetőségem nem egyenletes tempójú futásokra..
  Szóval a vége 1:56:58 lett. Saját érzésem az, hogy a táv rövidebb volt a félmaratoni távnál, ennyire gyorsan én nem tudok futni :-))

Vélemény, hozzászólás?