Siófoki félmaraton – új egyéni csúcs szuper pályán, szuper időben

Siófoki félmaraton – új egyéni csúcs szuper pályán, szuper időben

Loading

A verseny hivatalos neve “12. K&H mozdulj! Balaton maraton és félmaraton” és ez az a verseny ahol két nap alatt nagyon sokféle távot futhatsz, de maratont egyben, a verseny neve ellenére, nem.  Nekem visszatérő kedvencem ezek közül a vasárnapi félmaratoni táv, mert ez egy teljesen sík pálya, két 10 kiris körrel, ami a pályavezetésnek köszönhetően “jól szurkolható”, vagyis a közönségünk pár száz méter sétával akár négyszer is bíztathat minket.
Novemberben az időjárás kedvezőbb a gyors, rövid futásnak (haha, félmaratonra ezt mondom, tök hülye vagyok), mert a hidegben a pulzusunk nehezebben szökik az égbe. Mivel nemrég két félmaratoni terepfutáson is elég jó tempót mentem, úgy gondoltam simán meglehet egy új PB, csak azt felejtettem el, hogy kiszámoljam milyen ezreket kell mennem, szerencsére a rajt előtt összefutottunk Keratomival, így ő elárulta nekem, hogy a 4:30-as átlag az 1:34-es félmaratont jelent.
A 4:30 elég ijesztő sebességnek tűnt, az őszi hosszú terepfutós felkészülésemben nem igazán fektettem hangsúly a gyorsaságra, de mi baj történhet, legfeljebb elfáradok.

3_555.jpgfotó: BSI

Az érdi futókkal a második hullámban indultunk (az első km után olyan szűk lesz az útvonal, hogy egyszerre csak nagyjából 200 futót indítanak, utána 3 percenként mehet a következő brigád), ez nagyon jó döntésnek bizonyult, mert ugyan át kellett magam küzdeni pár lassabb futón az elején, de aztán beállhattam egy egyenletes tempóra, és gyakorlatilag végig előztem az egész verseny során.

2_555.jpgfotó: BSI

A 4:30-tól felment  a pulzusom 168-ra, de ettől már nem ijedtem meg, tudom, hogy ezt bírom két órán át, úgyhogy nem volt más teendőm, mint ezt tartani. Így is lett, tulajdonképpen nehézség és kínlódás nélkül mentek a 4:30-on belüli kilométerek, a második körben pedig egy kicsit még oda is léptem, így egy perccel jobb lett az elsőnél 170-172-es bpm-el. A frissítőpontokat egyáltalán nem használtam, a két 1,25 dl kulacsom bőven elég volt.

4_555.jpgfotó: BSI

Lehetett volna rövidgatya-póló kombinációban is futni, de a vékony hosszúnadrág és hosszú felső sem volt sok. Egyszer mintha lett volna egy kis szél, de nem különösebben erős, nem zavart bele a flow-ba. Néhol kimentem az út szélére vigyorogva gázolni a lehullott levelekbe, máshol az út közepén futva az elválasztó sáv jeleit kerülgettem, úgy összességében nagyon jól éreztem magam.

1_555.jpgfotó: kis feleségem

Meg is lett a PB, 1:34:01, két és fél percet javítottam a 2011-es eredményemen.
Ha belemetkifutósra veszem biztos lett volna benne egy perc, de én jobban szeretem ezeket a magabiztosan sikerülős eredményeket. Jobban kedvelem a nyugodt flow érzést, mint a küzdelmet.
Persze kitűztem már azt a versenyt is, ahol azt tervezem, hogy szétfutva, szédelegve esek be a célba, de addig még hátra van néhány hét gyorsítás, meg dombozás.

 

19 thoughts on “Siófoki félmaraton – új egyéni csúcs szuper pályán, szuper időben

  1. „ő elárulta nekem, hogy a 4:30-as átlag az 1:34-es félmaratont jelent”

    Mivel engem is foglalkoztat a téma, véletlenül tudom, hogy a 4:30-as csak az 1:35-öshöz elég (egészen pontosan 1:34:56,…-hoz), az 1:34-hez bizony 4:27-re is szükség van. Nem tűnik soknak a különbség, de bizony sokszor nagyon kell küzdeni azért a 3 mp-ért.

    Na és mennyi lett az annyi? Ez végül kimaradt…

  2. Gratulálok, ez már igazi sportteljesítmény!
    Nálam teljesen elmúlt a lelkesedés, a motiváció. Egyáltalán nem futok. Létezik ilyen? Nektek volt már hasonló időszak az életetekben? A jövő évi UTH-ra fel akarom szívni magamat, de ötletem sincs, mikor és hogyan kezdjem újra.

  3. @rrroka: UTH féltávját akarom megcsinálni. Idén májusban kicsúsztam a szintidőből. Rajtam kívül még az indulók kb. 35-40%-a, úgyhogy nem csak én voltam szar. Jövőre egy órával emelik a szintidőt. Az utolsó EP-n 20 perccel voltam a szintidőn belül. Aztán hamar elolvadt, mert jött egy genyó emelkedő. Utána már csak sétáltam. Jövőre rész szintidők is lesznek, úgyhogy kiszedik az embert a verseny közben is. A Mátrabércnél is ezt utálom. Az első EP-n 10 perccel voltam belül, már szedték szét a sátrat, aztán ezt 45 perc előnyre dolgoztam fel. Ezért nem tetszik az ötlet, hogy rész szintidők lesznek. Nem adják meg az esélyt a feltámadásra. A nevezési díj is elborzaszt, de mivel máson nem indulok, ezért kifizetem.

Vélemény, hozzászólás?