Ne legyél már annyira városi! Peaks of Vértes

Ne legyél már annyira városi! Peaks of Vértes

Loading

Puccos érem!

Néztem Csanya trackjét, néztem másét, nem fért a fejembe miért mennek át tökön, paszulyon, bokron, szedresen, ahelyett hogy a Vértes amúgy kiválóan futható ösvényeit használnák. Lehet itt pl. 6 perces tempón belüli 50 km-t futni a VTM-en.
Talán már szürke zóna az is, ha letérünk egy kijelölt ösvényről, de vadmalacokkal tarkított időszakban ez még nagyobb balgaságnak tűnik. Lemúr Miki két hete találkozott face to face egy kondával, erről így nyilatkozott: “Egy vaddisznó család jött egyenesen felem. Mikor megláttam azt a nagy szoros hátát, rájuk kiáltottam, és akkor kurva gyorsan elhúztak. Most már bánom, hogy nem volt annyi lélekjelenlétem, hogy lefotózzam őket, de pont felém jöttek.”
Tíz éve járom futva az erdőt, vaddisznóval sosem találkoztam, szóval csak nevettem a történetén, mindaddig amíg múlt hét pénteken az érdi erdőben aztán nekem is létrejött egy harmadik típusú találkozás, tőlem 10 méterre anyakoca ügyelte malacai visszavonulását, mondnom sem kell, hogy én sem szelfiztem velük.

Csúcskő

Megkérdezetm a vértesi helyi őserőt, aki futva és bringával is keresztül-kasul járta már a Vértes végtelenszer, hogy hogy is van ez, akkor titulált városinak, és azt a tanácsot adta: “Ne is a tracket nézd hanem a pontot és egyenesen felé haladj! Aljnövényzet nélküli satnya cseres erdőrészek ezek.” Oké! Kalandra fel. Rajzoltam egy saját tracket (a teljesítés feltétele, hogy mind a hat csúcs és a kötelező szakasz érintve legyen), nagyjából Csanyáék útvonalát, de fordított irányba, hogy az elején, friss erővel legyen meg az erdőben, vízmosásban kódorgás, a végén már a kéken lefele csak kocognom kelljen.

SHIPP! Ebéd után fél óra alatt lent voltam a starthelyemen. Csákányospuszta, behajtani tilos, maradtam az út menti parkolóban, így máris kaptam két plusz kilométert a track távjához képest. A tracket jelölt utakon rajzoltam, azt hiszem elég nyilvánvaló, hogy valahol vissza kellett szereznem ezt a pazarlást, főleg mert nem szerettem volna ha menet közben rám sötétedik. Városi vagyok.

Jó kis emelkedővel kezdett a pályám, volt sok kidőlt fa, átmásztam rajtuk, karistoltam felfele a napsütésben, figyeltem az útvonalam a jó kis Garmin 735XT órámon, amiért újra és újra hálás vagyok Nemmaratonman Peti barátomnak, hogy rám gondolt, mikor jobbra váltott. 🙂 KÖSZI!!!

Dőlés a kéken


A Vértes kora tavasszal tök üres. Tényleg nincs még se aljnövényzet, se lombok, így aztán ezekben rejtőző vadállatok sem, a majdnem 4 óra futás alatt varjaknál nagyobb lényekkel nem találkoztam, és mivel már tudom mekkora nagy egy vaddisznó, nem is bánom.

Nyissz
Nyissz.

A jól átlátható aljerdő miatt nem volt kérdés, hogy néha bizony le fogom vágni a kanyarokat, ugyan egy ilyen alkalmával vadrózsa tüske szúrta át a fülem, folyt a vérem, fájt, nem lesz piercingem, fülbevalóm.
Így is megérte a rövidítés, mert 2-3 km-el rövidebb lett a pálya, és az így spórolt időt tölthettem bámészkodással mondjuk a kötelező szakaszon, a Gráciák bércén, ahol átrohanni vétek, ha ott vagy állj meg, egyél-igyál, éld át a látványt.

Csúcs ez az érzés!

A nézelődés előtt persze sikerült bemennem fölöslegesen egy lezárt területre, majd mellémenni a tracknek, pedig utóbb felfedeztem az apró fehér háromszög jelzést a fákon, ami a Gráciakhoz vezet. Nem baj, nem siettem.

Kapu rossz oldalán

Sok részt felismertem a korábbi versenyekből, túrákból, magabiztossá tett a tudta, hogy itt már jártam, és örültem, hogy két “itt-már-jártam” rész között kalandozhatok a dzsindzsában, utólag megvallva időben talán semmit nem spórolva

Ment le a dombok mögött a nap, mikor az utolsó csúcshoz értem. Károgás és élesztőszag. Mi a fene lehet ez? Nézd meg a képeket és tippeld meg.

“Bokarázó” kövek? Dehogyis!

Nem, ez nem egy rakás kavics.

Ez több mázsa kenyér. Lakmároznak belőle a varjak.
Ilyet sem láttam még.

Innen már simán csak legurultam a kéken a kocsihoz egy eltévedéssel, és megittam a gyümölcsös-alkoholmentes söröm.

Vitányvár
Nyomokban Free SZFE!-t tartalmaz

2 thoughts on “Ne legyél már annyira városi! Peaks of Vértes

  1. Mélységes öröm, hogy jó helyre került a kütyü 🙂 Vajh ha színes, szagos, vektoros térképes lenne, a maradék félrefutás is kiküszöbölhető lenne? (Ugyanitt Fenix 6x pro solar kihasználatlanság miatt eladó :P)
    Egyébként pont a Sunset eTrailen találkoztam életemben először és eddig utoljára vaddisznóval. Csudajó nap volt, baromira hiányzik.

    1. a fele szerintem kiküszöbölődne, mert a legtöbb abból van, h van 2-3 út kb egy irányba és nehéz eldönteni, h melyik a jó. elindulsz, kiderül 10 méter múlva, szóval nem gond egyébként.
      A Gráciáknál benéztem, el voltam varázsolva épp, volt egy rendes ösvény, kis háromszög jelek a fákon (turistajelzés harmada kb), de nem vettem őket észre, inkább egy mókusok járta mini csapáson indultam el. utóbb tök egyértelmű volt hol _kellett volna_ menni. 😀

Vélemény, hozzászólás?