Megpróbáltam újból eltévedni, nem sikerült

Megpróbáltam újból eltévedni, nem sikerült

Loading

Péntek délután a szokásomhoz híven már futócuccban fejeztem be az aznapi csilletologatást, így miután az összes szenet felhoztam a bányából rögtön indulhattam is futni. Illetve előtte percek alatt összeállítottam még a kertben a hintaágyat, de ez mellékszál, csak azt mutatja, hoyg nagyon szép napos idő van mostanában, és hogy baromi ügyes szerelő vagyok (anyukám segített).
Vártam nyolc percet a ház előtt a GPS jelre mindhiába, közben beleizzadtam a rövidgatya-hosszúpóló kombinációba, pedig még egy métert sem futottam, csak az IT-szalagomat szugeráltam. GPS jelre nagy szükségem lett volna, mert oda készültem, ahol legutóbb eltévedtem: a levendulás fölötti sűrűs sötét erődbe. Két hete arrafele tettünk egy rövidebb kirándulást kis feleségemmel, ami végül hosszabbra sikeredett, valahol egy kanyarral kevesebbet számoltam, és a fejembe lévő térkép kicsit megkeveredett, két kilométerrel odébb lyukadtunk ki, mint ahogy azt én képzeltem, közben láttunk száz szörnyűséget, posztapokaliptikus világot és egy közismert földönkívüli tetemét.

alf_hullaja.jpg

Alf hullája a szeméthalmok között.
Szerintem nem ilyen végre számított amikor idejött a Melmac bolygóról.

Szóval GPS jel nuku, de számítottam rá, hogy felfele futás közben majd jut nekem is valamikor, addig volt jó fél órám, a futoterkep.hu-n lemértem az odautat, 6,3 km. Történés nélkül jutottam el az Esztergályos utcáig, és ott már két másodperc alatt befogtak a műholdak, perszehogy, végig emelkedőn jöttem, ennyivel közelebb voltam már hozzájuk. Boldogan bevetettem magam a rekettyésbe, amiből aztán később a térképen “fenyőerdő; bozót” jelzésű részhez jutottam. Elég lendületesen haladtam, közben nagyon koncentráltam arra, hogy ugyanazon az útvonalon menjek, mint kirándulásunk alkalmával, mert nagyon érdekelt, hol vétettem el az irányt. Amikor ismeretlen területen futok vagy túrázok a fejemben elkezd egy térkép rajzolódni, ami jelzi, hogy honnan indultam, onnan melyik irányba mennyit mentem, és általában tudni szoktam, hogy a jelenlegi pozíciómtól a kiindulási pont merre van, és milyen messze, így eddig még sosem fordult elő az ami legutóbb, hogy ilyen sokkal túlmegyek rajta, miközben kezd ránksötétedni.
Most ez nem is történt meg, végig pontosan éreztem, hogy merre vagyok, és végül megtaláltam azt az ösvényt is, ahol jobbra fordulva pontosan kijutottunk volna a starthelyhez. Megnyugodva konstatáltam hogy a fejemben a GPS nem rohadt le, és visszamentem az útra felderíteni merre is tekeregtünk végül. Kijutottam a hangárhoz, a múltkor látott szemét azóta nem tűnt el, de a bozótoson átvezető ösvényeket szorgos kezek lezárták szúrós ágak hadával, ami jó ötlet, csak én most pont ki szerettem volna menni, nem pedig bejönni háztartási hulladékom és sittem zsákjaival.

szemethalom.jpg

Posztapokaliptikus film forgatására tök jó lenne a hangár és körülötte a dzsuva.

Végül visszafordultam, és újabb utakat felfedezve pontosan kijutottam a kiindulási pontra, mintegy 45 perc erdős csalinkázás után (gyalog ez két óra volt). Hoppá, ez nem 5 km, ahogy azt hittem, hanem majdnem 9. No nem baj. 
Már csak a hat kiri lejtőn kellett lesuhannom. A nap közben lement, kezdtem fázni, örültem, hogy hosszú felsőben jöttem. A térdeim nem szerették ezt a hűsebb érzést, de akkor sem fogok 3/4-es nadrágot venni arra négy alkalomra amikor pont az lenne az ideális, mert a hosszúgatya sok, a rövid meg kevés, és pont.

Idő: 01:51:28
Táv: 21.3 km
Tempó: 05:14

23 thoughts on “Megpróbáltam újból eltévedni, nem sikerült

 1. Szegény Alf 🙁

  rrroka: neked otthon van a szénbányád? Így azért könnyű, főleg, hogy két méterre laksz a város szélétől.
  Én ma 1 órát bkvzhattam oda, és egyet vissza, mert a szigetnél természetesebb környezetre vágytam (Mindezt futó cuccban, ami miatt rám is úgy szoktak nézni, mintha a melmacról jöttem volna)

 2. @viito: kb a város közepén lakunk, de minden irányban el lehet jutni 5 km alatt valami erdő/bozót/susunyás felé. meg ugye Érd egy nagy falu, kevés utca aszfaltozott, sok a domb, lehetne úgy maratont futni, hogy a talaj terepfutásnak minősül, van benne 500 m szint, mégis végig kertesházak között maradunk…

 3. Az erdő mifelénk is botrányosan néz ki, dugig szeméttel 🙁 Elszomorító.
  Eltévedés kapcsán sztem Te tök jó vagy. Páromék elindultak kocsival a cseheken keresztül Németországba és egyszer csak a lengyel határon lyukadtak ki vmi poros földúton. Aztán vettek egy térképet 😀

 4. @snatch_: Az a biznic, hogy itt nem fizet azért a jóembör, hogy elvigyék a szemetét. Ha havi 4 kukaürítést fizetnek a népek, az 5. kukányi szemét megy az erdőbe, útszélére….De van olyan, aki alapból nem fizet, hanem mindent visz az erdőbe. Ha meg gumiabroncsot akarsz kidobni, még neked kell fizetned, hogy egy használtgumi telepen átvegyék tőled (!). Nálunk tele van az erdő autóbontós hulladékkal, építési sittel. No wonder.

 5. Mindenhol tele van szeméttel a külterület, és szerintem nagyon nem megoldás, ha szervezünk egy szemétszedést és elkezdünk mi takarítani.
  Mert mit üzenne annak aki eldobta? Azt hogy szemetelj nyugodtan, egy hülye akinek túl sok szabadideje van, majd összeszedi helyetted.
  Mit üzennek az önkormányzatoknak? Ó, hát itt nincs teendő, az alulról szerveződő civil összefogás megteszi helyettük, azt majd ha összeszedték berakhatják a helyi érdekű pártújságba, micsoda siker.

  Mit kell helyette tenni?
  Meg kell keresni azt önkormi szervezetet, akinek mindezt meg kéne akadályoznia, előznie, vagy ha megtörténik akkor büntetnie, és eltűntetnie, és rávenni, hogy egyrészt ezt tegye meg azonnal, másrészt a szemetelők közöt végezzen felvilágosítást, hogy hova vihetik amúgy ingyen vagy kevés pénzért a szemetüket, és miért szar ha mégsem oda viszik.

  Nálunk szép lassan felszámolják a szelektív hulladékgyűjtőket (amik közben spontán hulladéklerakókká alakultak, mert rohadt ritkán ürítik őket, és ahol egy kupac elfér, ott elfér tíz is), de úgy, hogy közben fejlesztésnek tűnjön. Épül a helyén zajvédő fal, meg körforgalom.

 6. @Lemúr Miki: a véleményemet tartom. 🙂 “végeztessük el civilekkel, pártszimpatizánsokkal az önkormányzat munkáját, és ne tegyünk semmit a megelőzésért.” ettől függetlenül az eredménynek örülök. gondolom azok is akik korábban oda hordták a szemetet, mert most megint lett hely, nem kell messze autózni a sittel.

 7. Érdekes ez, ismerek egy céget, akik lefutott gumiabroncs feldolgozásával készítenek gumidarálékot, pl. EU-kompatibilis játszóterek járófelület-burkolatához. Asszem tán’ támogatást is kaptak az eljáráshoz.

  Az egyén felelőssége az életterével kapcsolatban megint más kérdés egy agyonszabályzott társadalomban , ahol elvileg bőven fizetünk adók formájában azért, hogy ne legyen mindenhol gané. Oszt mégis van… 🙁

  Bükkben Három-kőnél feküdtem meg sokszor a szétdobált szemét miatt. Aki felmászik odáig, elvileg jóérzésű Ember képét festi meg számomra, de mégis szétdobálja a szemetét?! Az hogyvanaz?

Vélemény, hozzászólás?