Mi van a maratonon túl?

Mi van a maratonon túl?

Loading

Hat maraton több-kevesebb sikerrel történt lefutása után egyre inkább foglalkoztat, hogy mi van a nyúlon túl. Sebességben fejlődni nem szeretnék, a 3 és fél órás legjobb maratoni időmet felakasztottam a dicsőségfalra, és nem akarok már megfeszített izmokkal, levegőt kapkodva kilométereken át haldokolni, elég volt.

A terepfutás sem igazán az én műfajom (ellentétben mondjuk Rrróka blogtárssal), így logikus lépésnek tűnt, hogy a táv növelésének irányába fejlődjek tovább. Az elhatározás örömére be is neveztem a május 17-i paksi ULTRAmarATOM 6 órás versenyére, ahol jó lenne úgy 60 km-t bekarcolni a futónaplóba. 

Nagyon érdekelne, hogy milyen tanácsaitok vannak egy magamfajta, szintlépésre készülő hobbifutó számára? Milyen felkészülést igényelnek az ultratávok? Mire számítsak a 42,195 km után következő, számomra szűz terepen? Mi legyen a versenystratégiám? Reális-e a 60 km 6 óra alatt? Meg fogok halni? Tele vagyok kérdésekkel. 

Egy kis közvéleménykutatást is szeretnék végezni, hogy ki mekkora maximális távot futott már, hány maratonista, ultrafutó olvassa a Hosszútáv blogot. Legyetek szívesek klikkelni. Természetesen nem csak a rutinos ultrafutók véleményére vagyok kiváncsi, minden input jól jön.

Most szólok, hogy a felkészülésem távol áll majd az ideálistól, jelenleg hetente egyszer jutok el futni, ami egyébként is, egy ilyen távhoz meg pláne tragikusan kevés. Akárhogy is alakulnak a dolgok, a 6 órás verseny mindenképpen tanulságos lesz. A tapasztalatokról majd beszámolok, addig is maradjatok velünk!

nyul.jpg

36 thoughts on “Mi van a maratonon túl?

 1. 1. A frissítés az ultrafutás egyik sarokköve. Ez csak tapasztalatból megy. Segítség nincs igazán, csak támpontok. Mi az amit bírsz, mi az amit meg nem.
  2. Ne gondold azt, hogy a sebességed folyamatosan csökkenni fog, mert ez nem így van. Hullámzik majd, és akkor is lesznek jó érzésű kilométereid, amikor már nem is gondolnád. (nekem pl a BéBu Bécs-Pozsony napján a 80. kilométertől a 90.-ig volt egy 52 perces 10km-em amit máig a futóéletem egyik csúcsának tekintek)
  3. Magadra kell figyelni, mert az ultrafutás az a szellemi sport, ami jó fizikai felkészültséget igényel…(szufla.hu után szabadon)
  4. Vedd komolyan. 6 óra nem kevés. Nyugodtan kezdj, ne lassan, de ne is gyorsan. Aztán arra koncentrálj, hogy végig akarod futni. Menni fog. A 60 km nem olyan sok uh. első célnak egyenesen remek 🙂

 2. Lassan két éve tolok ultrákat terepen, a frissítést még mindig próbálgatom. Egy biztos, már az elején el kell kezdeni, soha nem szabad megvárni, míg a hiánytünetek jelentkeznek, mert onnan már nehéz a visszaút. Az 5. km-nél meg nem ivott víz a 30. km-nél bosszulja meg magát.

 3. @bitliszbá: Kösz! “az ultrafutás az a szellemi sport, ami jó fizikai felkészültséget igényel…” << ez tetszik! 🙂 Szép tömör szavakba öntése annak, amit mindig is éreztem.

  @Joe.: @Sz.Lacc: Jogos! 🙂

  @BGy: Oké, frissítés, frissítés, az egybehangzó vélemények alapján látom, hogy ez valóban kardinális kérdés. 🙂 1km-es körpályán toljuk majd, ahol egy frissítőállomás lesz, “mely izotóniás italt, magnéziumot, és calciumot, valamint vizet, gyömölcsöt, kekszet tartalmaz.” Reméljük a legjobbakat.

 4. Szerintem 6 órára még kb ugyanaz kell, mint a maratonra. Szinte még 100km-re és 12 órára is nagyon hasonló felkészülés, erőnlét, tervezés, stb. kell. Az igazán nagy ugrás az alvásmegvonásos távoknál (12 óra felett jóval) jön, azt már nehéz fejben is “átfogni”.

  Sok sikert, bizonyára tetszeni fog.

 5. Még a rendszeres frissítésre visszatérve, vannak olyan terepultrások, akiknek be van állítva az órájuk, hogy mikor kell enniük. 🙂 De ha nektek körönként felvillan a kaja az út szélén, akkor nagy baj nem lehet. Mennyi volt a nevezés? Le kell enni! :)))Engem mindig ez vezérel. Egyik kedvenc íromat ajánlom a témában. Móricz Zsigmond: Tragédia. Érdemes elolvasni, 5-6 perc csak.
  epa.oszk.hu/00000/00022/00040/00979.htm

 6. @Lemúr Miki: én nem emlékszem a pontos végére, de a csatolt linken a Nyugatban megjelent változat van. Szeretek bringázni, kempingezni a szatmári térségben, érezni még a móriczi légkört. Odavalósi haverjaim ugyan azokat a patakneveket, tájegységeket emlegetik, mint egy-egy Móricz írás. A szatmári szilvapálinkáról majd a hosszúpiálás.blog.hu oldalon írok.

  Jövő héten mi is futóversenyt rendezünk az erdőnkben, mindenki befutóérmet kap. Sajnos csak 10 km a legnagyobb táv, de online már 120 nevezőnk van! A 6 órás versenyünk tervezési fázisban van, készüljetek! Egy tavat kell maj kerülgetni, versenyközpont a szigeten (van híd). Hoppá! :)))

 7. @rrroka: a 6 órás verseny nagyon a jövő zenéje egyelőre. Ebben az évben felmérjük az igényeket, ősszel indítjuk a többfordulós Sóstó-kupát. A plakátjaink még csak most kerültek a nyomdába, de már közelítünk a kétszáz főhöz. Nem fogunk elférni az erdőben. A város is támogat bennünket, úgyhogy nem alacsony költségvetésű a buli! Ezt a versenyt 5-6 évig érleltük a fejünkben. :))))

 8. Sziasztok!

  Kicsit on és off leszek, nagyon lelkes, nagyon kezdő hobbifutó vagyok, 1 héttel az első maratonom előtt.

  On: nekem a körbe-körbe futás okozná a legnagyobb bajt, valahogy nem szívesen futnék el már tizedszer sem ugyanazon tereptárgyak (toi toi wc, kiskocsma stb) mellett.

  Off: a maratonfüred útvonala sok helyen keresztez vasúti síneket, ilyenkor ha jön a vonat, ott dekkol az ember 5-10 nem tudom hány percet, ami ezek szerint nem vonódik le a végső időből, tehát időre ne magyon tervezzünk, ugye?

 9. Off: Köszönöm az előző válaszokat, elnézést, hogy leírom, de hihetlen élmény volt a mai nap, Aszófőn jött a vonat, dugóka be, majd ki (időjóváírás korrekten), első maraton, iszonyat meleg, picit sok kaptató, Balaton, 4:08:3X az időm (októberben Budapesten lehet javítani :D), Biorobot családtagom harmadik lett, az endorfin, adrenalin (Ló Szerafin) adagunk maxon! Monspart Sarolta egy tündér!!!! (A fiatalembernek innen köszönöm az utolsó 2 km-n a szórakoztatást!!!!)

Vélemény, hozzászólás?