Maratoni felkészülés, 7-8. hét /12 hét

Maratoni felkészülés, 7-8. hét /12 hét

Loading

Minden valamirevaló edzéstervben eljön a pihenőhét, amit úgy várunk, mint napközis gyerek a csokiöntetes piskótát. Utóbbiból sosem volt repeta, a többlet a konyhásnénik ételhordójában végezte, előbbiből azonban én végül kétszer szedtem, bár nem így volt eltervezve. 
A hetedik heti eredeti edzéstervben öt edzés szerepel, a pihenőhét jellegét az adja, hogy itt maximum a 3-as zóna aljában futogatunk. Én ebből az ötből végül kettő tartottam be, a következő heti “gyorsítás” azonban nagyon rosszul járt, múlt héten összesen egyszer jutottam el futni. Nem nagyon éreztem, hogy maratonra gyorsításra lenne szükségem, így az edzéstervet dobva ezen a héten sem a sebesség résztávokkal díszített, csak négy perc alatti tempóval megközelíthető oltárán fogok áldozni.

7. hét, hétfő 55 perc 3-as zóna

Nagyon nem esett jól a futás, szétesett a mozgásom, túlerőltetés-gyanúsan fájt a sípcsontom, a hétre kb. el is ment kedvem a többi edzéstől, még szerencse, hogy az élet úgy hozta, hogy időm se lett rá, muhaha.

Idő: 00:55:46
Táv: 10 km
Tempó: 05:35


7. hét, vasárnap, 24km 3-as zóna

Vasárnapra sikerült összegyeztetni egy futást Lemúr Mikivel, nem is tudom megmondani milyen régen futottunk együtt utoljára. Valamikor nyár elején…? Szerencsére off-futás programokból kifolyólag azért találkoztunk, így zökkenőmentes társalgással jutottunk el a vadászlesig, ahol megettük az energiaszeleteinket, megittuk a vizünket, és eldöntöttük, hogy visszafele kerülünk egy bolt felé, és veszünk egy Coca-colát, az igazit. Ránk is fért, mert mire odaértünk kitikkadtunk rendesen, akkor még rendes indián nyár volt, nem ez a mostani esős, szeles istenátka, ami remélem holnaptól három napig visszavált napos időre, mert a Balatonra utazunk kicsi feleségemmel. Két éve ilyenkor még fürödtünk is, nem órákig tartó strandolásról beszélek, de simán bementem egyet úszni.

Idő: 02:20:48
Táv: 24 km
Tempó: 05:52

 

8. hét, péntek, 15km terepfutás, felmérés

Úgy volt, hogy a 8. héten egyáltalán nem jutok el futni, meló plafonig, délutáni off-futás teendők plafonig, már péntek délután volt, amikor a futoblogon kiszúrtam a motivációs videós posztot amit a ki-sem-mondom-a-nevüket-mert-olyan-fos blog feliratozott, de eredetileg jó volt és meghozta kedvemet, mondtam a főnökségnek, hogy csá, véget ért a móka már, zárul róka móka tára, elhúztam hegynek fel, sebesen. Így is lett, percek alatt átöltöztem futósba, és tűztem futni. Már felfele éreztem magamban az erőt, két perccel hamarabbértem az anna-hegyi átjáróhoz, mint eddig bármikor, az ösvényeken sem kellett lassítanom fáradtság miatt, repültem felfele az emelkedőkön, már-már Lemúrosan könnyed szökelésekkel. Lefele aztán még egy kicsit odaléptem, ötperces ezreken belül suhantam hazáig, és végig nem éreztem, hogy a 4-es zónám tetejét elhagytam volna. Végül négy percet javítottam a legjobb időmön ezen a pályán, és felállítottam egy új jövöbeli célt: 1:20 alatt behúzni ezt a távot.
Megnyugtató, hogy a jórészt be nem tartott edzésterv mellett is látszik a fejlődés, mostmár csak kicsit jobban oda kell figyelni a maradék négy hétre, és nem lesz semmi baj a maratonon.

Idő: 01:21:12
Táv: 15.3 km
Tempó: 05:18

2 thoughts on “Maratoni felkészülés, 7-8. hét /12 hét

  1. @RabiMiki: az edzésterv szerint 5b zónás résztáv is lenne (lett volna) ezen a héten, az meg nálam 4 perc körüli tempót jelent, de erre most nem nagyon van szükségem. lenne még dombos résztáv is, meg utánuk való napon kb 1-1 óra regenráló 3-as zónás futás, hétvégén pedig 120-160 perc 4-es tempó. Utóbbi meg is volt. 🙂

Vélemény, hozzászólás?