Hogyha csak sunnyogok, jönnek a szunnyogok

Hogyha csak sunnyogok, jönnek a szunnyogok

Loading

– kb. 10 km futás
– 1h 10′ alatt

A jó sorsom idén is elvezetett Erdélybe, s míg tavaly Kalotaszentkirály és Kolozsvár határában sikerült egy-egy kellemeset futni, most a Zilah melletti Meszes-hegység oldalába kapaszkodtam fel egy darabig. 

Mivel napközben csilliárd fok volt árnyékban, este 6 körül indultam neki. Szolgálatkész kísérőm autóval kivitt a városból (ezúton is köszönöm!), viszlát másfél óra múlva, és máris bevetettem magam az erdőbe:

2012.08.08.01.jpgA terep ideális, széles utak, jó levegő, magány, lankás lejtők, szelíd emelkedők, minden együtt volt. Épp csak megállni nem tudtam, hogy gyönyörködjek a legendás szilágysági tájban, mert ahogy visszavettem az utazósebességből, máris megtaláltak a szúnyogok. Nem vicc, egyszerűen képtelen voltam lassítani. A szúnyog a legjobb személyi edző, bádognyúl és Szellem Gáspár, vagy amit akarsz. A szúnyoggal nincs alku, nincs belesétálás, nem segít a könyörgés, tolni kell keményen, különben egy pillanat alatt rácuppan a felhevült testedre, kiszívja belőled az összes nedvet, és hetek múlva kirándulók fogják megtalálni az összeszáradt porhüvelyed. 

Végül sikerült kikeverednem az erdőből, hátratekintve készült ez a fotó (a fák között nem látszanak a bestiák, de ott vannak):

2012.08.08.02.jpgJó nagy kerülővel, árkon-bokron keresztül indultam visszafele, kockáztatva a szintén legendás román pásztorkutyákkal való találkozást, de inkább a vérebek, mint a vérszívók.

2012.08.08.03.jpgA völgyben hamarosan feltűnt Zilah, románul Zalău, zilahiul Zilaj:

2012.08.08.04.jpg

A találkozóponthoz idő előtt megérkezvén, 20 perc alatt nagyobb mennyiségű szedret zabáltam be nyakló nélkül, amit aztán odahaza kishíján kihánytam az utolsó szemig:

2012.08.08.05.jpgS hogy a bejegyzés végére írjak valami jövőbe mutatót is: neveztem az októberi SPAR maratonra, most már nincs kecmec, muszáj készülni. El kell kezdenem kicsit komolyabban edzeni, hogy az idén ne fetrengjek izomgörcsökben a befutó után, mint tavaly.

Rrróka blogtárs szintén aspirál (és inspirál), meg is beszéltük, hogy holnap futunk egy tempós 15 km-t. Tegyetek így ti is!

17 thoughts on “Hogyha csak sunnyogok, jönnek a szunnyogok

 1. O igen, a szunyogok. Tavaly sokszor futottam a Duna gaton, ott nekem is volt “inspiracio”. 🙂
  Eppen tegnap kerdezte kollega, hogy nem futunk-e maratont, de en elharitottam, mert hogy heti 2, max. 3szor tudok futni menni, es en ezt kevesnek gondolom. Tevedek? Az mondjuk biztos, hogy Miki fizikai adottsagai sokkal jobbak, mint az enyemek, de ez a heti 2-3futassal valo felkeszüles elgondolkodtatott…

 2. Szúnyog ?? Az semmi, van egy erdei útvonalam 17 km tömény erdő oda-vissza óriás és kisebb böglyökkel( vagy bögölyökkel). Na az kegyetlen félelmet nem ismerő dög, futás közben is rászáll a lábamra és utazik, na meg mar. Persze nem kicsinyítem, a szúnyog is félelmetes :-)).

 3. Tegnap sikerült egy nagyon fasza kis fartleket futnom, 10km 4-szer 300m gyorssal. Olyan volt, mint egy igazan jot szexelni. Vagy ahhoz hasonlatos… 🙂 (meg a sz@ras jutott hasonlatkent eszembe, nem tudtam eldönteni, melyik az illendöbb, bocs) 🙂
  @rrroka: közben eszembe jutott, hogy nekem nem a tavolsaggal van a gondom, hanem sok lenne a felkeszülesi idö. Meg megprobalom b.nömnek megmagyarazni, miert is fontosabb a maratoni felkeszüles, mint az esküvönk szervezese. Szerintem meg fogja erteni. 🙂 Meg aztan az idö sem olyan hideg meg, ha kint kell majd aludnom par napig.

 4. Képzeld el, ha a szúnyogosban kell a bokrok közé kuporodnod halaszthatalan ügyben….
  Egyszer éppen a hűtővizet csapoltam a gáton, amikor rámtámadtak. Szégyenszemre egyszerűen félbe kellett hagynom, olyan durva volt az attak. Próbáltál már vizelést félbehagyni?

  @Lemúr Miki: Nem rossz, de nekem nem jön be a fejhangon visítozó énekes 🙂
  Lehet, hogy a múltkor inkább Mekong Deltát kellett volna ajánlanom?

Vélemény, hozzászólás?