Hét hetes Ultrabalaton váltó felkészülés első fele

Hét hetes Ultrabalaton váltó felkészülés első fele

Loading

Április közepén véglegessé vált, hogy egy szakmai csapathoz csatlakozva indulok az Ultrabalatonon váltóban. Még alakul a végleges összeállítás, 8-10 fős lány-fiú csapatunk lesz, a kollektív futótapasztalatunk a teljesen kezdőtől a magamfajta vén rókákig terjed. Felajánlottam a közösbe egy maraton fölötti egybe távot, valamikor napközbeni időpontra, akár dombokkal, hiszen szeretek napon futni, meg a dombok is jóbarátaim. Ez lehetett volna az első ultra távom, ha csak 3-4 kilométerrel is a klasszikus táv fölött, de végül úgy alakult, hogy két részben lesz kb. egy maratonnyi szakaszom, elsőként és kb. 130 kilométerrel később, ahogy azt a tempónk kiadja. Az ultra távnak kihívás szempontjából nagyon örültem volna, egy erre rendesen felkészítő tavaszi alapozó időszak nagy előrelépést jelenthet edzettségben, de a két rövidebb táv is tartogat kihívásokat, hisz sosem futottam még két verseny jellegű futást 24 órán belül.
Ennek megfelelően valamiféle felkészülést is illene produkálnom, a legendás Lemúr Miki-módszer nálam nem hatékony, ahogy a többi csapattagnak megfogalmaztam, érdemes legalább annyit futni hetente, mint amennyi az össz táv lesz.
Nem választottam konkrét távokat előíró edzéstervet, hanem a Futók kézikönyvében olvasott kemény-laza-pihenő szentháromságot igyekszem betartani a lehetőségekhez képest. A május egyébként család és meló szempontból is szokásosnál mozgalmasabb hónapnak ígérkezik, szóval lesznek izgalmak, jobb a rugalmasan alakítható terv.

Tapasztalt UB-sektől kérdezném, hogy mi a tuti ezen a váltón? Mi a nyerő logisztika, kaja, pia, alvás, utazás szempontból? Mire figyeljünk, mi a legnehezebb?
Megannyi izgalmas kérdés. 🙂

De lássuk röviden mi történt futás szempontjából:

1. hét április 15-21. – 42 km

 • Hárosi-öblös sík 22 km, elég meleg időben, sok frissítő közkúttal.
 • Laza 5 kiri.
 • Egy félbehagyott Érdkörbe, azaz 16 km,  tapasztalatok a megállás-újraindulás-tűző nap témakörben.

2. hét április 21-28. – 15 km

 • Harmadolós Duna-gát 5:22 tempóban. Túl kevés futás a hétre, de elég gyors iramban.

3. hét április 29 – május 5. – 42 km

 • Laza 5,5 kiri 19 órakor. Nem szeretek ilyen későn futni, nem tudok utána elaludni.
 • Felmérő jellegű Duna-gát, 14,65 km 4:48-as iramban. Ez a második legjobb időm ezen a pályán, ami elég biztató.
 • Laza, beszélgetős 7 km az Érdkörbén megismert futópajtásokkal.
 • Lendületes Anna-hegy, felfele rendesen megfutva, lefele térdkímélő tempóban, de azért megnyomva. 15,5 km, fel 45, le 40 perc, ennyit a térdkímélésről. 🙂

35 thoughts on “Hét hetes Ultrabalaton váltó felkészülés első fele

 1. Vagánykodásként írom, hogy nekem ez már a negyedik UB-m lesz. A legfontosabb a gyors regeneráció. Aludni soha nem aludtam közben, mert max. 1 órám lett volna, az sem nyugodtan. Inkább a váltópontokon szövegelek a többi csapattal. Reggel 5-6 körül, amikor már jön fel a Nap, baromi nehéz elindulni. Beállt lábak, kevés ember körülötted. Az utolsó 20-30 km-en már csend van a váltópontokon is, üveges szemű emberek ülnek a padkákon, vagy bambulnak maguk elé. Nekünk most fejenként 66 km környéki össztávot kell futnunk. Keményedünk. :)))

 2. 8-9 óra pihenő elég regenerálódásra. Engem az fárasztott, hogy állandóan vándoroltunk egyik helyről a másikra, mert csak egy kocsink volt. Volt olyan is, hogy bringára kellett rögtön ülnöm a futás után éjszakai kísérőnek. Nem esett jól. Idén nem kísérjük egymást keróval, nagyfiúk vagyunk már.

 3. @pannonfunk: aposomeknak van egy kis szölö/telkük a hegyoldalban, es ott töltjük majd a hetveget, szoval csak immel-ammal tudjuk elvezni a környeket. Pedig jo lehet ott lakni biztosan… Talan majd ha mar nagyon gazdag leszek, es nem kell dolgoznom. Ehhez kell meg “par” ev. 🙂
  Megbeszelem a többiekkel, bizok benne, hogy lesz kedvük kicsit szurkolni (meg fröccsözni közben). Azt szamoltam, hogy ha az egyeni reggel 6kor indul, Tördemicig kb. 95km-t kell megtenni, akkor egy 6perc/km-el szamolva 9,5ora alatt ernek oda (15:30). A valto 8kor indul, tehat ök 2oraval kesöbb ernek oda. Vagy a valto gyorsabb, mint az egyeni? Az biztos, hogy a checkpont fel 10-kor zar, addig mindenkinek at kell haladni. Jol kalkulalok?

 4. @Sz.Lacc: az utolsó információm szerint a mi csapatunk 9:40kor startol, (8-10 rjatolnaka váltók). ha 6 perces átlaggal számolok, akkor este nyolckor leszünk ott kb. rajtam nem fog múlni, éppen reggel hazafele gondolkodtam azon, hogy menni fog-e az első 25 kiris szakaszom 5 percessel… 🙂

 5. @rrroka: Sekiwake-ék sprinttávokban nyomták le. :))
  Tényleg, a tésztapartin ott lesztek, ugye? Ha nem ismerlek meg, szólj rám, mert messzire nem látok. Tavaly mi jöttünk el utolsónak, valamikor hajnali 1-kor. :))) Most nem lesz ilyen kilengés, mert reggel 9-kor rajtolunk.

 6. Tavaly nyomtam 4fős váltóban két adagban 46km-t.
  Szerintem a rugalmasság nagyon fontos, mi 2x írtuk át a beosztást (elsőre még a rajt előtt, mert egyik társunk vonata késett 🙂 ), szóval ne kőbe véssétek a szakaszokat(mindenkinél legyen mobil!).
  Bringásunk nem volt, nem is hiányzott. Viszont két szakasz között-főleg a végén-nagyon jól esik az éppen futónak, ha kocsival megáll a csapat kicsit bíztatni!
  Ami a fő, élvezzétek ki minden percét, ne stresszeljetek (a rutintalanabbakra gondolva, Te úgysem tennéd 😉 ), s éljétek meg annak ami: hatalmas társasági buli!

  U.i.: sajtburger után 20perccel futni nagyon nem jó… 😀

 7. Tavaly mi 8-an voltunk, két 4-fős csapatra osztottuk szét magunkat, 1 csapat 1 autóba és magát a távot 4 db. kb. 55 km-es szakaszra szedtük szét. Míg az első csapat vitte az első 55 km-t (és váltottak ahogy akartak, ill. 3-an kísérve autóval hajrázták/frissítették a futót, így az autóban sem volt nyomorgás), addig a másik csapat előre ment a megbeszélt pontra és volt kb. 4 szabad órája így pihenni, készülni stb. Így cserélte egymást a két csapat; mindkét csapatnak így volt 2 futós szakasza és 2 hosszú pihenős. Sztem jó kis rendszer volt, javaslom.

 8. @rrroka: UB-n nem voltam, de 2 éve nekem hatalmas negatív sokk volt június végén Badacsonytördemicen és a környékén kék túrázni. A meleg idő ellenére tökéletes offseason, gyakorlatilag 1db baromi drága közért volt nyitva (már pesti szemmel nézve dobtak egy komoly hátast), éttermek ilyesmi semmi, a panzió tulajdonosa mesélte, hogy mostanában ilyen a szezon, egy csomóan fel is adták a vendéglátást, ami meg van az csak röviden tart nyitva.
  Persze két év nagy idő, sok minden változhatott, ‘tördemic sem a balaton közepe de nekem akkor is sokkoló volt, hogy nyáron a Balaton parton nem lehet egy palacsintát betolni, vagy enni egy fagylaltot…

 9. Fene se tudja miért van viito szaktársnak ennyire rossz véleménye, nekünk pont ellenkező-csupa pozitív-tapasztalatunk van a Balaton parti evés-ivás vonalon. Tavaly UB-n is mindig találtunk boltot, kajáldát(ha más nem 0-24h meki).
  Nyaralni meg Balatongyörökön voltunk, ott konkrétan olcsóbb a fagyi mint Szolnokon, és másfélszer nagyobb gombóc, ill. életem egyik legfinomabb kemencés pizzája várt!
  No para rrróka, az még demilitarizált övezet, emberevést is csak ritkán láttam! 😉

 10. @pannonfunk: van strandja, legalabbis volt egy resz ahol penztarak volak be lehetett menni, igaz eppen nem uzemelt igy csak setaltam bent. a tura szigligetre is elmegy. meg lattam badacsonyt is, marginalsian volt jobb. rengeteg vendeglato hely viszont meg sem nyitott meg akkor. mondom, lehet, h mashol jobb, allitolag a juli kozepe-augusztus mar ott is, de szerintem regen juniusban is volt mar elet a panziosok is azt meseltek,h nagyon megrovidult a szezon, igy lehet, h augban en is mast ereztem volna.

 11. @pannonfunk: parasztkolbászt nem tervezem. 😀
  @viito: nekem is az a gyanúm, hogy június elsején még nem lesz minden tárva nyitva a korai időpont miatt. öt éve június 21. után voltunk nászúton Almádi és környékén, akkor ott már volt élet.
  @saaby.: azért javasoltam a többieknek, hogy egy busz helyett két kocsival menjünk, hogy ha kell el lehessen kavirnyázni kaja-pia vonalon.

  kicsit átvariáltuk a beosztás, déltől háromig fogok futni a legdombosabb részen 32 kirit… 🙂

 12. @rrroka: jaja, állítólag júni végén-júli közepén éled fel a tó. Persze ez is biztos, hogy hely függő is, gondolom Tihany, Keszthely vagy Füred már sokkal korábban, csak arra akartam célozni, hogy a kisebb, falvak során lehet úgy végigmenni, hogy gyakorlatilag semmit nem talál az ember.

Vélemény, hozzászólás?