Hét hetes Ultrabalaton váltó felkészülés első fele

Hét hetes Ultrabalaton váltó felkészülés első fele

 53 

Április közepén véglegessé vált, hogy egy szakmai csapathoz csatlakozva indulok az Ultrabalatonon váltóban. Még alakul a végleges összeállítás, 8-10 fős lány-fiú csapatunk lesz, a kollektív futótapasztalatunk a teljesen kezdőtől a magamfajta vén rókákig terjed. Felajánlottam a közösbe egy maraton fölötti egybe távot, valamikor napközbeni időpontra, akár dombokkal, hiszen szeretek napon futni, meg a dombok is jóbarátaim. Ez lehetett volna az első ultra távom, ha csak 3-4 kilométerrel is a klasszikus táv fölött, de végül úgy alakult, hogy két részben lesz kb. egy maratonnyi szakaszom, elsőként és kb. 130 kilométerrel később, ahogy azt a tempónk kiadja. Az ultra távnak kihívás szempontjából nagyon örültem volna, egy erre rendesen felkészítő tavaszi alapozó időszak nagy előrelépést jelenthet edzettségben, de a két rövidebb táv is tartogat kihívásokat, hisz sosem futottam még két verseny jellegű futást 24 órán belül.
Ennek megfelelően valamiféle felkészülést is illene produkálnom, a legendás Lemúr Miki-módszer nálam nem hatékony, ahogy a többi csapattagnak megfogalmaztam, érdemes legalább annyit futni hetente, mint amennyi az össz táv lesz.
Nem választottam konkrét távokat előíró edzéstervet, hanem a Futók kézikönyvében olvasott kemény-laza-pihenő szentháromságot igyekszem betartani a lehetőségekhez képest. A május egyébként család és meló szempontból is szokásosnál mozgalmasabb hónapnak ígérkezik, szóval lesznek izgalmak, jobb a rugalmasan alakítható terv.

Tapasztalt UB-sektől kérdezném, hogy mi a tuti ezen a váltón? Mi a nyerő logisztika, kaja, pia, alvás, utazás szempontból? Mire figyeljünk, mi a legnehezebb?
Megannyi izgalmas kérdés. 🙂

De lássuk röviden mi történt futás szempontjából:

1. hét április 15-21. – 42 km

 • Hárosi-öblös sík 22 km, elég meleg időben, sok frissítő közkúttal.
 • Laza 5 kiri.
 • Egy félbehagyott Érdkörbe, azaz 16 km,  tapasztalatok a megállás-újraindulás-tűző nap témakörben.

2. hét április 21-28. – 15 km

 • Harmadolós Duna-gát 5:22 tempóban. Túl kevés futás a hétre, de elég gyors iramban.

3. hét április 29 – május 5. – 42 km

 • Laza 5,5 kiri 19 órakor. Nem szeretek ilyen későn futni, nem tudok utána elaludni.
 • Felmérő jellegű Duna-gát, 14,65 km 4:48-as iramban. Ez a második legjobb időm ezen a pályán, ami elég biztató.
 • Laza, beszélgetős 7 km az Érdkörbén megismert futópajtásokkal.
 • Lendületes Anna-hegy, felfele rendesen megfutva, lefele térdkímélő tempóban, de azért megnyomva. 15,5 km, fel 45, le 40 perc, ennyit a térdkímélésről. 🙂

35 thoughts on “Hét hetes Ultrabalaton váltó felkészülés első fele

 1. Vagánykodásként írom, hogy nekem ez már a negyedik UB-m lesz. A legfontosabb a gyors regeneráció. Aludni soha nem aludtam közben, mert max. 1 órám lett volna, az sem nyugodtan. Inkább a váltópontokon szövegelek a többi csapattal. Reggel 5-6 körül, amikor már jön fel a Nap, baromi nehéz elindulni. Beállt lábak, kevés ember körülötted. Az utolsó 20-30 km-en már csend van a váltópontokon is, üveges szemű emberek ülnek a padkákon, vagy bambulnak maguk elé. Nekünk most fejenként 66 km környéki össztávot kell futnunk. Keményedünk. :)))

 2. @BGy: az már szép össztáv! 🙂 megnéztem a tervezett beosztást, konrkétan 85 km lesz a két szakaszom között, ami 8-9 óra pihenő, szóval lesz időm regenerálódni, az elég sima ügy.

 3. 8-9 óra pihenő elég regenerálódásra. Engem az fárasztott, hogy állandóan vándoroltunk egyik helyről a másikra, mert csak egy kocsink volt. Volt olyan is, hogy bringára kellett rögtön ülnöm a futás után éjszakai kísérőnek. Nem esett jól. Idén nem kísérjük egymást keróval, nagyfiúk vagyunk már.

 4. Most neztem meg az utvonaltervet, es sajnos pont elkerülitek Badacsonyt. Pedig terveztem, hogy ha mar a futason nem veszek reszt, legalabb szurkolni meg fröccsöt osztani kimegyünk a Romai utra haverokkal. 🙁

 5. @Sz.Lacc: hát gyertek már le Tördemicre, oda, ahol megy le az út Szigliget felé 🙂 Badacsonyban laksz? De jó neked 🙂 Én is ott laktam ’92 és ’98 között (meg hébe-hóba 2008-ig), előtte Tomajon ’77-től…

 6. Nekem bevált a biciklis kísérő, aki akkor adott frissíteni, amikor szükség volt rá, s a nagy melegben így többször, de keveset tudtam inni, nem csak a frissítő pontokon.
  A többit meg ennyien csak kimatekozzátok 🙂

 7. A biciklis kísérő este még azért jó, mert segít az útszakasz bevilágításában, ha nem alibi lámpa van rajta, hanem egy jó teljesítményű.

 8. Letoltam tavaly 26 órát egy szem bringás kísérőként két fős váltó mellett. Szerintem kell az, nem unatkoztam, állandóan vízért rohangáltam. Soha többet egyedül nem vállalom! 🙂

 9. @pannonfunk: aposomeknak van egy kis szölö/telkük a hegyoldalban, es ott töltjük majd a hetveget, szoval csak immel-ammal tudjuk elvezni a környeket. Pedig jo lehet ott lakni biztosan… Talan majd ha mar nagyon gazdag leszek, es nem kell dolgoznom. Ehhez kell meg “par” ev. 🙂
  Megbeszelem a többiekkel, bizok benne, hogy lesz kedvük kicsit szurkolni (meg fröccsözni közben). Azt szamoltam, hogy ha az egyeni reggel 6kor indul, Tördemicig kb. 95km-t kell megtenni, akkor egy 6perc/km-el szamolva 9,5ora alatt ernek oda (15:30). A valto 8kor indul, tehat ök 2oraval kesöbb ernek oda. Vagy a valto gyorsabb, mint az egyeni? Az biztos, hogy a checkpont fel 10-kor zar, addig mindenkinek at kell haladni. Jol kalkulalok?

 10. @Sz.Lacc: az utolsó információm szerint a mi csapatunk 9:40kor startol, (8-10 rjatolnaka váltók). ha 6 perces átlaggal számolok, akkor este nyolckor leszünk ott kb. rajtam nem fog múlni, éppen reggel hazafele gondolkodtam azon, hogy menni fog-e az első 25 kiris szakaszom 5 percessel… 🙂

 11. Ennyi regenerálódással nem lesz nehéz dolgod. Tavaly 4-en voltunk, és kb 3 -4 óránként futottunk 1-1.5 km-t. Fárasztó volt, hogy nem lehetett pl. rendesen enni, mert mindjárt ott volt a következő etap.

  Akkor a tésztapartin összefutunk!:-)

 12. @rrroka: Sekiwake-ék sprinttávokban nyomták le. :))
  Tényleg, a tésztapartin ott lesztek, ugye? Ha nem ismerlek meg, szólj rám, mert messzire nem látok. Tavaly mi jöttünk el utolsónak, valamikor hajnali 1-kor. :))) Most nem lesz ilyen kilengés, mert reggel 9-kor rajtolunk.

 13. @Sekiwake: négyen vagyunk, de egyik emberünknek nem sikerült a felkészülés és max. 20 km-t vállal részletekben. Ezért kell sokat futnunk. Kíváncsi vagyok én is saját magamra, mert az idén nem edzettem annyit, mint tavaly. 🙂

 14. Tavaly nyomtam 4fős váltóban két adagban 46km-t.
  Szerintem a rugalmasság nagyon fontos, mi 2x írtuk át a beosztást (elsőre még a rajt előtt, mert egyik társunk vonata késett 🙂 ), szóval ne kőbe véssétek a szakaszokat(mindenkinél legyen mobil!).
  Bringásunk nem volt, nem is hiányzott. Viszont két szakasz között-főleg a végén-nagyon jól esik az éppen futónak, ha kocsival megáll a csapat kicsit bíztatni!
  Ami a fő, élvezzétek ki minden percét, ne stresszeljetek (a rutintalanabbakra gondolva, Te úgysem tennéd 😉 ), s éljétek meg annak ami: hatalmas társasági buli!

  U.i.: sajtburger után 20perccel futni nagyon nem jó… 😀

 15. Tavaly mi 8-an voltunk, két 4-fős csapatra osztottuk szét magunkat, 1 csapat 1 autóba és magát a távot 4 db. kb. 55 km-es szakaszra szedtük szét. Míg az első csapat vitte az első 55 km-t (és váltottak ahogy akartak, ill. 3-an kísérve autóval hajrázták/frissítették a futót, így az autóban sem volt nyomorgás), addig a másik csapat előre ment a megbeszélt pontra és volt kb. 4 szabad órája így pihenni, készülni stb. Így cserélte egymást a két csapat; mindkét csapatnak így volt 2 futós szakasza és 2 hosszú pihenős. Sztem jó kis rendszer volt, javaslom.

 16. @rrroka: UB-n nem voltam, de 2 éve nekem hatalmas negatív sokk volt június végén Badacsonytördemicen és a környékén kék túrázni. A meleg idő ellenére tökéletes offseason, gyakorlatilag 1db baromi drága közért volt nyitva (már pesti szemmel nézve dobtak egy komoly hátast), éttermek ilyesmi semmi, a panzió tulajdonosa mesélte, hogy mostanában ilyen a szezon, egy csomóan fel is adták a vendéglátást, ami meg van az csak röviden tart nyitva.
  Persze két év nagy idő, sok minden változhatott, ‘tördemic sem a balaton közepe de nekem akkor is sokkoló volt, hogy nyáron a Balaton parton nem lehet egy palacsintát betolni, vagy enni egy fagylaltot…

 17. Fene se tudja miért van viito szaktársnak ennyire rossz véleménye, nekünk pont ellenkező-csupa pozitív-tapasztalatunk van a Balaton parti evés-ivás vonalon. Tavaly UB-n is mindig találtunk boltot, kajáldát(ha más nem 0-24h meki).
  Nyaralni meg Balatongyörökön voltunk, ott konkrétan olcsóbb a fagyi mint Szolnokon, és másfélszer nagyobb gombóc, ill. életem egyik legfinomabb kemencés pizzája várt!
  No para rrróka, az még demilitarizált övezet, emberevést is csak ritkán láttam! 😉

 18. @rrroka: Futás előtt 2 órával ne egyél parasztkolbászt, mert a keszthelyi teszkó wécéjében kötsz ki 🙂

  Az alkoholmentes sör a tuti, az minden mennyiségben jó. Azon felül szinte csak gyors szénhidrátokat ettünk.

 19. @viito: de Tördemicre miért mennének nyaralni az emebrek, amikor nincs is strandja, ugyanakkor egyik irányban ott van Szigliget, másik irányban meg Badacsony pár kilométerre (Sőt, Lábdihegy is)?

 20. @pannonfunk: van strandja, legalabbis volt egy resz ahol penztarak volak be lehetett menni, igaz eppen nem uzemelt igy csak setaltam bent. a tura szigligetre is elmegy. meg lattam badacsonyt is, marginalsian volt jobb. rengeteg vendeglato hely viszont meg sem nyitott meg akkor. mondom, lehet, h mashol jobb, allitolag a juli kozepe-augusztus mar ott is, de szerintem regen juniusban is volt mar elet a panziosok is azt meseltek,h nagyon megrovidult a szezon, igy lehet, h augban en is mast ereztem volna.

 21. @pannonfunk: parasztkolbászt nem tervezem. 😀
  @viito: nekem is az a gyanúm, hogy június elsején még nem lesz minden tárva nyitva a korai időpont miatt. öt éve június 21. után voltunk nászúton Almádi és környékén, akkor ott már volt élet.
  @saaby.: azért javasoltam a többieknek, hogy egy busz helyett két kocsival menjünk, hogy ha kell el lehessen kavirnyázni kaja-pia vonalon.

  kicsit átvariáltuk a beosztás, déltől háromig fogok futni a legdombosabb részen 32 kirit… 🙂

 22. @rrroka: jaja, állítólag júni végén-júli közepén éled fel a tó. Persze ez is biztos, hogy hely függő is, gondolom Tihany, Keszthely vagy Füred már sokkal korábban, csak arra akartam célozni, hogy a kisebb, falvak során lehet úgy végigmenni, hogy gyakorlatilag semmit nem talál az ember.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük