Terepfutó edzésterv Piros 85-re – vagy valami olyasmi

Terepfutó edzésterv Piros 85-re – vagy valami olyasmi

Loading

terepfuto_edzesterv.jpg

Azt mondják, hogy az ilyen hosszú távú versenyekre, mint a Piros 85 nem úgy kell készülni, mint egy maratonra, hogy a felkészülés alatt akár egyszer le is futhatjuk a teljes távot, és kéthetente meg a 3/4-e körüli hosszút illik futni. Tulajdonképpen sem terepfutáshoz, sem ultrára nincs már a neten kész edzésterv, nincs is értelme ilyennek, hiszen mikor ide eljut az ember, már vannak kialakult szokásai és készségei, és ideális esetben ismeri magát annyira, hogy egy épkézláb felkészülési irányt ki tudjon magának találni. Én a maratoni edzéstervemet vettem alapul, ha bírtam belőle futni 3:28-t áprilisban, akkor az csak jó lehet, bár nyilván hiányzik belőle az olyasféle tapasztalat, amikor bőven többet futunk a megszokottaknál, és elég sokat tesszük ezt terepen.
Beletettem hát két 50 kiris távot az edzéstervbe, praktikumból ugye az egyik ilyen hosszút egyből összekötöttük pályabejárással is, rá két hétre meg elmentünk a Meteor 50 TT-re, ezzel nagyjából le is zártam a hosszúfutásokat. Még  a SPAR maratont ide lehet venni, ott nem egy újabb PB-s versenyt szeretnék futni, hanem ellebegni a komfortzóna határán, odafigyelni a kajára, piára, és persze a pulzusra. 
Alapvetően én abban hiszek, hogy egymás után két nap kell futni, mégpedig olyan módon, hogy az első edzés erősebb (vagy hosszú, vagy tempós, vagy dombozós, vagy bármi miatt: erősebb), a másik pedig lazább legyen (mert laza a tempó, sík a pálya), ezután pedig a harmadik napon pihenőt kell tartani, ilyenkor max fekvőtámaszos, plankos keresztedzést érdemes tartani, vagy max úszni (én nem szoktam úszni). Nyugodt szívvel szoktam még egy napot pihenni, ha úgy jön ki éppen a lépés. Tehát mondhatjuk, hogy nem egy szigorúan kötött terepfutó, ultrafutó edzéstervet dolgoztam ki, főleg, hogy a nyár vége, ősz eleje még nyaralással, szülinapokkal, családi eseményekkel és versenyekkel van tele.
Mik lesznek még? A mostani hétvégén lesz szombaton egy terep félmaratoni verseny a Káli-medencében (erős edzés), másnap pedig a helyi SPAR felkészítő futás az érdi BSI futónyagkövet csoporttal 30 km értékben (ez lenne elvileg a könnyebb, de most nem az lesz), előtte pénteken maximim egy laza 5-10 km átmozgatás, vagy semmi. Rászoktam, hogy ha vasárnap nem jön össze a hosszú, akkor hétfőn hazakocogok melóból, ami útvonaltól függően 20-24 km, ezt most éretelmszerűen kihagyom.

hazafutas.jpg

A következő héten tehát hétfőn-kedden kipihenem a hétvégét, aztán majd meglátjuk hogy alakul a hét hátralévő része. Szerdán fix pont a futóiskola, előtte szoktam futni 1-1,5 órát az aszfaltos-dombos útvonalamon. Az idei évben ez lesz az utolsó ilyen technikai edzésünk, télen inkább áttérünk az alapozásra, azt tervezem, hogy megtanítom az futócsoportot a dombokon futásra, mert túl sokszor hallom azt hogy versenyen rettegnek a Nyugati téri felüljárótól, pedig az csak egy kis hupli, észre sem kéne venni, a hídak feljárójáról nem is beszélve.
Most eddig látok el edzéstervileg, két hét, nem sok, de több, mint ami eddig volt, mert eddig nagyjából az aktuális hetet tudtam tervezni. Talán a maraton utáni hétvégén kéne még egy hosszabb, nyugis terep, 40-50 között… Meglátjuk.

6 thoughts on “Terepfutó edzésterv Piros 85-re – vagy valami olyasmi

Vélemény, hozzászólás?