Téli futóruha összehasonlító teszt – Lidl vs Odlo

Téli futóruha összehasonlító teszt – Lidl vs Odlo

Loading

Elöljáróban leszögezem, hogy a teszt szubjektív és a privát véleményemet tartalmazza. Mindkét terméket én vettem magamnak és nem a gyártótól kaptam.
Ja és nem lesz rólam kép feszülős cuccban, don’t panic! 🙂

A téli öltözködés egyik alap darabja nálam a hosszú ujjú trikó aláöltözet (elég hülye név, de ezt találtam rá). 0° C alatt mindig felveszem, nagyban segít hogy ne egy Michelin babaként rójam a köröket. Gondolom ezzel nem vagyok egyedül és sokakban felmerült a kérdés: van-e különbség a költséghatékony (bocs, de én most csak “olcsó”-ként fogok rá hivatkozni) és a prémium (aka “drága”) márka termékei közt? Érdemes-e megvenni és ad-e többet az utóbbi, vagy egyszerűen marketing kamu az egész és végeredményben mindkét termék “egy szalagról” jön le?
Ha ezekre (és még több!) a kérdésekre keresed a választ, azt tudom mondani, akár egy jó Forever Living Product Manager: jó helyen vagy, itt megkapsz minden, amit eddig csak kerestél! 🙂

Lássuk a versenyzőket:
A Lidl (Németország) terméke, a CRIVIT elasztikus funkció-felső (Ár: 13€):

Kék és fekete színben rendelhető, hozzá tartozó nadrággal (azt nem rendeltem)

Odlo Performance Evolution elasztikus hossz ujjú felső (Ár 45€):


Több színben, és típusban rendelhető, különbséget téve “otthoni” viselethez, kinti mozgáshoz, vagy kiemelt teljesítményhez, illetve különböző színtű hőérzethez optimalizálva.

Méret, forma, design: mivel mindkét felsőt alapvetően ruha alá húzzuk fel, nem érzem prioritásnak a dolgot. Mégis azt lehet mondani, hogy jól néznek ki, és felvételkor jól simulnak a testre és nem szorítanak. Méretben én mindkét esetben XL-t vettem, pedig polókban legtöbbször az L is elég. Egyértelműen érdemes a nagyobb méretet választani!
Apróság, de néha hasznos, hogy az Odlo-nak hosszabb az ujja, így ha nem viszek magammal kesztyűt, de fázik a kezem, simán rá tudom húzni.

Anyag használat: a honlapok szerint mindkét termék az “OEKO-TEX STANDARD 100”-nak megfelel, teljesen vegyszermentes és PH-neutrális. Tapintásra a CRIVIT anyaga vastagabb és durvább, amikor felvettem enyhén szúrós, műszálas érzés volt. Nem mondom, hogy nagyon zavart és használat közben sem volt semmiféle alergiás reakcióm. Mégis érzetre egyértelműen kellemetlenebb volt mint az Odlo, ami egy vékonyabb anyagból van és a műszál ellenére is kellemes a tapintása, nincs az enyhe szúrós érzésem benne.

Használhatóság: mert ugye puding próbája az evés. (Itt kell megjegyeznem, hogy a Lidl-s felsőt most rendeltem és egyszer használtam még kb. 1,5 órát. Bár pont ezen a futáson volt napsütés, szél és hó is, szóval elég széleskörű teszt volt) Próbáltam kissé szkeptikus és sznob lenni (mind azok vagyunk…) az olcsóbb felsővel kapcsolatban, de bevallom, tökéletesen hozzta azt, amit elvárható. Nem igazán tudok olyant mondani, amiben gyengébb lett volna a prémium társánál. A pár grammos súlykülönbség tényleg csak az olimpiai felkészülésnél lehet releváns.
Az én Odlo felsőm kb. 4 éve van meg és rendszeresen viselem téli futáshoz és kiránduláshoz is. A sok mosás ellenére nem látni kopás jeleit.
A fentiek miatt a CRIVIT-ről nem tudok most még nyilatkozni.

Összefoglalva, van-e különbség az olcsó és a drága aláöltözet közt? Igen van, és pedig két dologban látom ezt: anyaghasználat, igénynek megfelelő választék (opció van otthoni dögléshez és az Eplényi sípálya-karbantartónak is…)
Aki egy olcsó és jó megoldást keres, annak egyértelműen jó választás a Lidl teméke, ami tökéletesen hozza a felső elsődleges és legfontosabb feladatát, miszerint melegen tart futás közben! Én biztosan használni fogom a téli futásaimhoz.
Akinek extrém érzény a bőre és/vagy célzottan keres technikai felsőt egy specifikus tevékenységhez, illetve nem fáj mélyebben a zsebébe nyúlni, annak ajánlom az Odlo felsőjét. Én pl egy kiránduláshoz továbbra is ezt fogom felvenni mert puhább és komfortosabb ebben akár egy teljes napot eltölteni.

Vélemény, hozzászólás?