Pár kapcsolat – Nike Air Zoom Vomero+ 4, 5, 6 cipőteszt

Pár kapcsolat – Nike Air Zoom Vomero+ 4, 5, 6 cipőteszt

Loading

Cipőteszt rovatunkban most végre egy rakás Nike csukáról esik szó, ellensúlyozandó az eddigi Saucony fölényt, amiről már-már úgy tűnhetne, mintha valamelyik márka mellé állnánk, pedig erről szó sincs. Nekünk egy célunk van, hogy kedves olvasóink minél többet tudjanak meg a futócipőkről.

Köszönjük Shepherd-nek az öt Nike Vomero tesztjét! 🙂

Sokan vannak akik nem szívesen cserélik le a bevált dolgokat. A Nike Vomero, mint egy jó feleség csendben, észrevétlenül teszi a dolgát, kényeztetőn hozzám simul, támogat, puha belsejébe élvezet belebújni. 

Persze még mindig a cipőről beszélek:)

Három éve kezdődött a kapcsolatunk. A Pegazus túl volt élete fénykorán és sürgősen cipő után kellett néznem. Teszteket böngészve, fórumokat bújva jutottam elhatározásra, kipróbálom ezt a típust. Egy Air Zoom Vomero+ 4 volt az első. Nem volt még hatalmas futómúltam, nehéz is voltam, de ambicióim között szerepelt már a félmaraton és maraton. Különleges élmény volt először belebújni, már-már hedonista élvezetet nyújtott az a kényeztető puha ruganyossága. De a puding próbája az evés, hazaérve rögtön ki is próbáltam. Kicsit lassúnak éreztem, olyan “sárbaragadós” érzés volt a korábbi pattogós cipő után, de nem volt kellemetlen. Igazából egy perccel sem volt lassabb a köröm, mint máskor. Mindenesetre, aki egy keményebb cipőből költözik át a Vomeroba, elsőként ezzel az élménnyel találkozik. 

Nem egy olcsó jószág, kivételes szerencse kell egy akciós darabot kifogni. Tartja az árát, de befektetésre azért nem ajánlom:), hiszen a műanyagok, a habok azért pár év alatt állás közben is elöregedhetnek. Három év alatt 4 párat használtam el. Mindnek neve is volt, tudom infantilis dolog:

– Piroska († 1512 km)

– A Kék (1620 km, ma már kirándulócipő)

– Mithril – az ezüst gyöngyvászon miatt (1645 km)

– Fekete Mamba (1100 km)

 – és az Új Fiú, (0 km)

Egy kivételével 36-37000 Ft környékén vettem hivatalosan, magyar boltból. Most a hetes széria megjelenésekor kedvező volt a csillagok állása és valahogy belecsúszott néhány megmaradt hatos szériás darab egy leárazásba. 26 000 Ft-ért egy ajándék.

Ennyi bevezető után néhány adat és szubjektív tapasztalat:

A lábam neutrális, esetleg nagyon enyhén szupináló. Régebben erőteljesebben, mostanában kevésbe verem oda a sarkam futás közben, de a talp közepét intenzíven használom. Gondolom én, mert mindegyik cipőm talpközepe erőteljesebben kopott, mint akár a sarok, akár a talp külső széle. A talp közepének borítása nem az a keményebb karbongumi, mint a sarkon, ha változtathatnék a cipő kialakításán, ezt cserélném le kopásállóbb felületre. Bár, tekintve, hogy mindegyik 1500 km felett volt használva, nem annyira tűnik égetően szükségesnek. Talán éppen a tapadása miatt használják ezen a felületen a puhább anyagokat. Olyan 4-500 km után itt a bordák elkezdenek lecsiszolódni, de a vastagságuk elegendő a cipő élettartamának végéig. A belső borítás, a sarok belső íve nem kopik szét, csakúgy mint a kűlső sem. Nem szakadt ki a gyöngyvászon, nem amortizálódott le a fűzőnél, az orrnál. Pedig kapott mind rendesen esőt, sarat, havat. Jégen, latyakban is futottam. 95%-ban aszfalton és betonon használom a cipőket, néha becsúszik edzésként erdős ösvény. Sérülést a cipő miatt (tudtommal) nem szenvedtem el, a saját hülyeségem miatt persze igen. Nyújtani kéne minden edzés után. Mióta fájdogál az achillesem a lépcső szélére állva vádlierősítést végzek. Ez a szélsőséges, nyíró igénybevétel sem okozott a cipő talpán elváltozást, nem tört meg, nem fáradt el az anyaga. A négyes szériánál észleltem egy fél év után szörcsögést, szuszogást. Valószinüleg az egyik légkamra durrant el és esős időben idegesítő hangokat hallatott.

1300-1400 km körül kezdem érezni, hogy elfárad a csillapítása. Kevésbé puhán ölel már, kicsit visszaüt az aszfalt. Ekkor a hosszabb távokra már az utódját használom szívesebben, de a rövid 10-esekre még nagyszerűen megfelel. Aztán, mint mindegyik cipőm, megkapja a végtisztességet, a maratont.

Ezután a boldog nyugdíjas éveit töltheti, elkisér kirándulni, munkába, betonozni.

Szegény Piroskáról nincs fotó, ő egy tetőzsindelyezés közben szurokba ragadt és leszaggattam a sarkáról a bütykeit.

A hetes szériából még nem vettem, de volt már a kezemben. Nagyon szép kidolgozottságú, pár dekával könnyebb mint elődei. Nem értem igazán, mi szükség évente új modellt kitalálni, a hatos is már a tökéletesség illuzióját keltette, de úgy látszik a marketing határoz meg mindent. Ahogy a fogkefe gyártók is az erre-arra moccanó fejjel meg a jóég tudja mivel felturbózott csodáikat tolják le a fogyasztók torkán, a sportcipőknél is tombol ez a mánia. Én legszivesebben a hatost venném életem végéig, de már ma sem olyan könnyű elfekvő darabot találni ebből az őskori modellből. Egy cipőboltban szörnyűlködve mondták amikor kerestem, hogy de hiszen az EGY ÉVES modell!!!! Ja, bocs!

Azt javaslom a cipővásárlás elött állóknak, hogy ne a márka döntsön. Lehet az Nike, Adidas, Saucony stb. de az ár fontos. Sajnos csak (relativ) drágán kapunk ma minőségi cuccot (Magyarországon). Érdemes kiszámolni az egy km-re jutó költséget, így lehet felelős döntést hozni. Ami meg nem vált be, mert letépi a körmöt, szétesik a lábon, annak nem szabad még egy esélyt adni. Hordja azt a tervezője.

Összegzés:

Marketing: nyomulnak, mint a gőzgép, pl. az olimpián a legtöbb futón Nike volt.

Ár/érték arány: egész elfogadható. Pl. 37000 Ft-tal számolva és 1500 km-t beletéve a cipőbe 24,70 Ft/km költség jön ki.
Egy 800 km-t terhelhető és 25000Ft-os cipő esetében 31,20 Ft.  (Összehasonlításképpen ez a Saucony Progrid Omni 10 cipőmnél 24990 Ft / 1150 km = 21,73, az akciós Nike Vomerónál 26000 Ft/ 1500 km = 17,3, a régi hiperolcsón vett, de hamar elfáradt Adidas Supernova Cushion-nél 13990/640 = 21,9. – rrroka)

Csillapítás: nagyon jó, bár elismerem egyeseknek túl puha lehet. Nagyobb súlyú futóknak szerintem kifejezetten ajánlott. Kb. 97 kg-ról indultam annó, de most 78 kg-osan is jó választásnak tartom.

Tartósság: egészen kiváló, nézzétek meg a képeket. Heti 55-65 km-t kaptak, + elég sok félmaratoni versenyt és egy-két maratont. Télen-nyáron.

Külalak: nekem nagyon tetszik a formája, legjobban a Fekete Mamba jött be. Az anyagok minőségiek, ebben a felső középkategóriában kiemelkedőek.

Vennék-e még ilyet: nem csak vennék, veszek is. Majd akciósan jövőre a 7-est:)

Ajánlanám másoknak: határozottan. Feleségem is a negyedik párat koptatja.

Zárszónak is egy a vége

Ez a pár kapcsolat a márkával illetve az adott modellel meggyőzött, hogy piacgazdaság ide, tömegtermelés és fogyasztás alapú társadalom oda, azért ki lehet fogni nagyon jól elkészített termékeket is. A hype meg a marketing rizsa ne zavarja meg az ítélőképességet. Nem vagyok különösebben márkahű, de néhány alaptételt betartok: TvPanasonic, mp3 – ipod, futóruha Kalenji:)

Szóval ami bevállt, azon felesleges változtatni. De kinek ez, kinek az jön be. Aki viszont még nem találta meg az igazit, kisérletezzen bátran és adjon egy esélyt a Vomeronak.

Shepherd

sor1.jpg

sor2.jpg

+ az utolsó kép a női Vomero 6-os, igazán szép darab.

(További képek a hajtás után.)

fekete_Vomero1.jpg
fekete_Vomero3.jpg
fekete_Vomero4.jpg
fekete_Vomero2.jpg
kek_Vomero2.jpg
kek_Vomero1.jpg
zold_Vomero1.jpg
zold_Vomero2.jpg
zold_Vomero3.jpg
New_boy2.jpg
New_boy1.jpg
Vomero_6_noi2.jpg
Vomero_6_noi.jpg

10 thoughts on “Pár kapcsolat – Nike Air Zoom Vomero+ 4, 5, 6 cipőteszt

 1. Vomero rulez! 3 pár Pegazus után véletlenül ( 🙂 ) felpróbáltam egyet, azóta ebben futkosok. Nemrég vettem mellé (tényleg csak kíváncsiságból 🙂 ) egy Pega Trailt is, azóta az visz az erdőben, a Vomero meg röpít az aszfalton.

  Nálam sem volt semmi gond, viszonylag tartós, jó a talpa, szuper a csillapítása, tartós a talpbetét is. A Vomero 6 valamiért kicsit jobban tetszett egyébként mint a 7-es. Igazán adhatnák féláron…

 2. @futobotond: hát ha 37000Ft-ért csak 1000 kirit vinne, azért nagyon mérges lennék, de jóárasítva már megérősnek tűnik. mondjuk én nem hiszem, h váltani fogok, ami bevált 4 párnál azt nem szokta ötödikre lecserélni az ember, csak ha tényleg féláron szembe jön vele egy megfelelő cipő.
  Láttam futóbolondoknál, h jól sikerült a félmaraton a kislánnyal! a másik futó agresszív beszólása a nagyon megdöbbentett, de örülök hogy hepiend lett a vége. én nem biztos h futás közben szó nélkül tudtam volna hagyni a helyedben, tönkre is tette volna az egészet. szégyellheti magát, előtted meg le a kalappal a hidegvérért.

 3. @rrroka: 🙂 Köszi szépen! A dolog azért is volt érdekes, mert korábban sokat töprengtem rajta, hogy okos dolog-e egy mozgássérült gyereket (vagy akár felnőttet) végigtolni. Azon töprengtem, hogy nem túl öncélú-e a dolog. A Suhanjonsok kapcsán is gondolkodtam ezen, hogy vajon azt az élményt kapja-e a székben ülő, mint amit az épek adni gondolnak neki. De nagyon tetszett a lányomnak, úgy tűnik, hogy neki is adott a dolog egy szép élményt, úgyhogy megérte. Azóta hordok egy Suhanj! karkötőt 🙂
  Az incidens furcsa volt, bevallom őszintén, hogy először meg is ijedtem egy kicsit, annyira agresszív volt a hangnem, hogy féltem, hogy nekem ugrik az ürge. Szerencsére nem így történt, igazából azért volt megdöbbentő, mert tényleg nem is történt semmi érdemi érintkezés. Biztos nagyon szomjas volt és megzavartam az irányváltoztatás nélküli futásommal a frissítőállomáson 🙂 No, mind1. Ha most toljátok a 35-öt, akkor jó futást, utána pedig jó étvágyat!

 4. Nekem csak egy 5-ös és egy 6-os Vomerom volt. Az 5-re meg tudom erősíteni a Vomero érzést, de mintha a hatos kicsit Pegásabb lenne. Egy leheletnyit keményebb a talpa, de nagyon jó.

  Ha nem akartok 37 misit kiadni egy ilyen cipőért, rendeljetek a sportsdirectről, kb. 24-ből megússzátok, ha fészen csatlakoztok a nagy havi közös rendeléshez.

 5. @DERRICK: volt, de a 650km nem 250, akkor 20 kilóval könnyebb voltam, mint most te, és rengetegek futottam dombon-lejtőn! 🙂 ha egy csuka 250 alatt meghal, akkor vissza kell vinni.

  @pannonfunk: ha vki vomerót akar rendelni, nyilván tudnia kell a méretet, szoktak lenni a nike-cipőteszt kamionokban vomerók? még sosem sosem próbáltam, nem tudom hogy megy a tesztelés.

Vélemény, hozzászólás?