Órateszt: Suunto 7

Órateszt: Suunto 7

Loading

Mit is csináljunk, ha a világban beüt a lezárás és kisebb nagyobb megszakításokkal bő egy évig nyugiban otthon kell maradni? Vegyünk egy új sportórát! 😊 Mondhatnám most persze, hogy a sporthoz nélkülözhetetlen funkciók miatt választottam ezt a modellt, de igazából nagyon megtetszett és nem tudtam rá nem-et mondani. De hát hova lenne a világ, ha mindenki csak az igényeinek nélkülözhetetlen dolgokat venné meg, nem!? 🤔

Suunto 7

Már az elején érdemes leszögezni, hogy ez egy okos- ÉS futó óra egyben! Maga a gyártó is úgy hirdeti, mint „Smartwatch for sporty life”. Aki az ilyen és ehhez hasonló dolgoktól idegenkedik és/vagy tényleg CSAK egy futó órát keres, az valószínűleg talál ennél jobb megoldást ettől vagy akár más gyártól is.

Én csak rendelés után láttam ezt de a kezdeti idegenkedés után elég gyorsan rákaptam a funkcióira. Kimondottan hasznos vezetés közben, hogy lássam ki hív, ír vagy milyen emlékeztető van beállítva. És nagyon tetszik, hogy háttérnek az éppen aktuális tartózkodási hely futóútvonalait mutatja heatmap formában.

Egy kicsit mélyebben a technikáról. Az óra Google Wear OS alapú, ami miatt kell egy Google account hozzá. Mindenképpen ajánlott Android telefonnal párosítani, de használható iPhone-nal is. Tapasztalatom szerint a funkciók ilyenkor sokkal korlátozottabbak az órán és a telefonra akkor is fel kell telepíteni a WearOS appot hogy működjön. Ami feltűnt, hogy pl folyamatosan manuálisan kellett bluetoothon újracsatlakoztatni, kevés app volt igazán használható így stb Egyedül a Suunto app nem elég a használathoz!

Sporthoz a fixen telepített Suunto alkalmazás használható (ami kiegészíthető más sport-alkalmazásokkal is pl Strava), amit a telefonos appon belül lehet a végtelenségig konfigurálni. Van benne térkép és navigáció, pulzus mérő, aktivitás és pihenés figyelő. Az edzést végén aztán a megszokott módon szinkronizál és feltölti az adatokat a kívánt hely(ek)re.

Ezen túl a Play Store-ból mindet IS lehet hozzá telepíteni. Időjárás, térkép, fizetés, zenehallgatás stb.

Ír-olvas-beszél

A szokásos adatok mint távolság, sebesség…stb kiértékelésén túl, Suunto most már a Trainingpeaks-el közösen különböző tanácsokat is ad a fáradtsággal/edzettséggel. kapcsolatban. Grafikonon mutatja meg, hogy éppen javul, stagnál esetleg romlik-e az edzettség, mikor érjük el a lokális maximum teljesítményünket. Ehhez elég részletes és mély dokumentációt is kínál, akit ez érdekel. De egy-két egyszerű példán keresztül jól bemutatja, hogy mi mit jelent és mire érdemes figyelni. Nekem nagyon tetszik ez a szolgáltatás.

Ide tartozik, hogy az óra üzemideje meg sem közelíti a hagyományos sportórák teljesítményét. Egy napi használattal és egy kis futkorászással simán le lehet vinni az akkut 30-40%-os töltöttségre.

Suunto 7 és Ambit Peak 3
Az egyiket ma reggel töltöttem, a másikat másfél hete… 😀

Ez nem az az Suunto, amivel 24 órás ultrát fut az ember, bár azt hozzáteszem, hogy létezik egy energiatakarékos üzemmódja is, amivel bizonyára tovább bírja a gyűrődést. Menő, hogy ilyenkor a kijelző átvált 80-as évek kvarcóra designra. 😊

Retrofeeling

És ha már design, akkor nézzük, miért is éreztem (és érzem továbbra is) azt, hogy nekem ez az óra KELL!? 😊
Ez a típus több színben is kapható, én a hagyományosabb grafitot választottam, leginkább a filc anyagú szíja miatt. Csodálatosan puha és rohadt jól is néz ki. 😊
Nagy ötlet, hogy küldenek egy hagyományos gumi szíjat is hozzá, ami tökéletes a sportoláshoz és nem szívja magába a nedvességet. Ezt könnyedén lehet cserélgetni így érdemes használni mindkettőt.

Az óra amúgy jól kezelhető, számlapja erős napsütésben is jól látható. A gombok egy része szabadon programozható. Nagyon hasznosnak találom, hogy edzés közben nem csak számszerűen mutatja a pulzust, hanem a kijelző peremén 5 különböző színnel jelöli azt is, éppen melyik tartományban vagyunk.

Az óra ára bőven a felső-középkategóriában helyezkedik el (400Euro – 131.000 HUF), amiért azonban egy nagyon jól használható okos- ÉS futó órát kapunk bizonyos (akku!) korlátozásokkal. Ajánlom annak, aki a két funkciót egy órában szeretné használni, lehetőleg Androidos és nem tervez maratonnál hosszabbakat futni (ezzel az órával).

Disclaimer: a tesztbe kizárólag a saját, szubjektív véleményemet és tapasztalatomat írtam le, a gyáróval semmilyen kapcsolatban nem vagyok. A tévedés jogát fenntartom. Ha ilyen előfordulna, azt kérésre természetesen korrigálom.

Vélemény, hozzászólás?