Offline térkép és futóútvonal androidos okostelefonra: Oruxmaps + gpsies.com jelenleg mindent visz

Offline térkép és futóútvonal androidos okostelefonra: Oruxmaps + gpsies.com jelenleg mindent visz

Loading

Néha kicsit irigylem azokat a futócimbiket, akiknek útvonal tracket is mutatni tudó szuper futóórája van, ugyanakkor nagyon elkedvtelenedek a 3×3 centis monokróm kijelzőtől…

suunto_track.jpg

Frontend fejlesztő vagyok, szakmai ártalom, hogy szeretem a nagy és átlátható képernyőket, amin minden egyszerre elfér, könnyen tudom méretezni, színes-szagos. Egy átlagos mobiltelefon 4-5 colos képernyőjét pont erre találták ki, elkezdtem keresni egy olyan lehetőséget, amivel jó kis androidos telefonomon nézhetem meg, hogy letértem-e az előre kigondolt útvonalról. 

A nordic walking Obi-Wan Kenobi mestere segített nekem ebben, amikor felhívta a figyelmemet az Oruxmaps nevű android alkalmazásra (990 Ft, iOS-re sajnos nincs ez az app), amely rendelkezik azzal a lehetőséggel, amire egy mobilinternet mentes erdőben szükségünk lehet: a kiválasztott térképrészletet offline használatra a telefonra tudjuk menteni. Ennél már csak az jobb, hogy az Oruxmapsban eleve megtalálható a turistautak.hu magyar nyelvű, jelzett túristautakat és tájékozódási pontokat tartalmazó rendkívül részletes térképe. Komolyan mondom, még azt is odaírják néhány helyre, hogy “kitartó pocsolya” meg “kibelezett autóroncs”.

oruxmaps_track.png

Oké, van térképünk, jelzett utakkal, net nélkül. Akkor már csak azt kéne tudni, hogy merre menjünk. Ehhez vagy egy kész GPX tracket kell használnunk, vagy valahol “könnyen és gyorsan” kell rajzolnunk egy sajátot. Jelenleg a legtutibb oldal utóübbira szerintem a gpsies.com, nem nagyon kell mást mondanom róla, mint hogy a terepfutás.hu útvonal készítői is ezt térképoldalt használják a terepfutóversenyek útvonalainak kijelölésére.
Itt is be lehet kapcsolni a jelzett utak megjelenítését és az útvonalak automatikus követését. Szóval ha végigkattintgattuk az eltervezett utat, akkor már csak le kell töltenünk és elküldenünk a telefonunkra a GPX tracket (vagy egyből telefonon letölteni), majd megnyitni az Oruxmapsben.

gpsies_trackcreate.jpg

Tök bonyolultan hangzik elsőre, tudom, de másodszorra már teljesen egyértelmű lesz. Ja, és még itt ez a videó is  a folyamatról, hátha segít. 🙂

 

(Feliratot kapcsold be!)

 

Itt a tavasz, tele a naptár terepversenyekkel és teljesítménytúrákkal, jól fog jönni ez az alkalmazás! Ha kérdés van szóljatok!

4 thoughts on “Offline térkép és futóútvonal androidos okostelefonra: Oruxmaps + gpsies.com jelenleg mindent visz

  1. Az hagyján, hogy a navigáló óráknak kicsi a kijelzője, de emellett (ennek ellenére?) bazi nagy krumplik. Az általad kirakott Suunto lünettája 5cm átmérőjű! Az nagyobb, mint egy átlagos ember csuklója. Szóval elképesztő hülyén néz ki. 🙂
    A GPS klassz dolog, idegen városban címre érezéshez zseniális. Viszont azt vettem észre, hogy ha valaki vakon megy a kütyü után, semmiféle rálátása nem lesz az útvonal egészére, nem tud mit kezdeni egy váratlan helyzettel. Tapasztalatom szerint megéri legalább futólag átnézni a fő csapásirányokat.
    Amúgy -mint bennfentest- kérdeznélek, mi a jó abban, hogy sok-sok munkával kifejlesztesz valamit, amit aztán ingyen adsz???

  2. Ez mitől jobb, mint egy OsmAnd, ami ezer éve tudja ugyanezeket a funkciókat? Meg még egyebeket is. Nekem pl. nagyon tetszik, hogy a turistautak jelzéseinek megfelelő színnel jelöli az utakat, OSM alapú (tehát bármikor bárki javíthat rajta), meg ilyen “apróságok”. A TuHu is ugyanúgy rátolható.

    Nekem mondjuk nem szempont, de van iOS verzió is.

  3. Használom az OsmAndot és a Locust is. Néha.
    De az Orux is mindent tud… és azt egyedül ő tudja, hogy a kezdőképernyőn, a térkép alatt megjelenik a szintmetszet, aktív helyzetjelzéssel. A Lucuson ez kb. 5 gombnyomás, már ha eltalálod futás közben. De akkor is, vagy térkép, vagy szintmetszet.
    Úgyhogy számomra is az Orux a nyerő…
    Ha szép és informatívabb alaptérképet akarok, akkor viszont az OsmAndot is megnyitom.

Vélemény, hozzászólás?