Ne fuss melegrekordban!

Ne fuss melegrekordban!

 67 

Tegnap azt gondoltam, hogy a Nike félmaratonra készülve jó ötlet lenne még viszonylag napsütésben tolni egy edzést, hiszen fel kell készülni arra, hogy egy hét múlva is hőségriadó lesz, és 38 fok körül futunk majd az aszfalton. Úgy gondoltam hasznos lesz megfigyelni, hogy reagál a szervezetem az ilyen magas hőmérsékletre, mennyi frissítés kell, hogy bírom az egész tortúrát. 16:45-kor elindultam hát a dombos 14 kiris útvonalamra.
Nos, az elképzelés jó volt, egy darabig. Ezen a pályán van két közkút is, így csak felfele kell kicsit küzdeni, a visszaúton a lejtő jótékony pihentetését élvezhetem. Jól is indult a futás, kényelmesen lépegettem, szándékolt lassú tempóban, tudtam, hogy a domb és a hőség nem jó kombináció. Nem éreztem különösebben nagy forróságot, még gondoltam is milyen jól bírom. Az utca bal oldalán a házak már jótékony árnyékot vetettek, így fele időben nem kellett  tűző napon futnom. A dombra is simán felkapaszkodtam. Elindultam a túloldali kis lejtőjén és éreztem, hogy valami nem jó. Valami kifogyott. Meg kellett állnom. Leültem buszmegállóban, csavartam a fejemre némi vizet a csuklópántomból, lassan kortyolgattam a kulacsaim langyos vizét, mértem egy pulzust. 30 ütés 15 mp alatt, 2-3 perc pihenés után, az 120 per perc, nem vészes. Mégsem éreztem úgy, hogy tovább kéne mennem. Most, hogy megálltam minden pórusomból ömlött az izzadtság, patakként folyt a lábamon, tócsába gyűlt a talpam alatt. Figyeltem magam rosszul vagyok-e, de ilyesmi nem volt, csak minden motiváció elmúlt, nem akartam továbbmenni, hiába várt negyedóra múlva a hűs csapvíz. Elindultam inkább hazafele, a műút helyett a mellékutcákon, ahol maradhattam az árnyékos részben. Érdekes, hogy futás közben már alig izzadtam. Kényelmesen hazakocogtam, feleségem pont akkor ért haza, elregéltem neki, hogy kurva meleg van, ha esetleg nem érezné. Lerogytam a hintaágyra a kert árnyékos részén, és újra spriccelt rólam az izzadtság. Feleségem biztatott, hogy nyújtsak kicsit, végül tettem pár léha mozdulatot, ami lábhajlításra emlékeztethetett. Szomjas nagyon nem voltam, ellenben kezdtem éhes lenni, ez mindenképpen jó jelnek tűnt. Fáradt sem voltam, csak a kedvem ment el a futástól.

Vigyázzatok, Magyarország ma is vörös!

met.hu: A napi középhőmérséklet tartósan 27 °C felett alakulhat.

Lemúr Miki, menjünk ma futni, de hét körül, mert kigyulladunk!

dő: 00:46:32
Táv: 8 km
Tempó: 05:49

34 thoughts on “Ne fuss melegrekordban!

 1. Hajnalman kell menni. Hétfőn toltam az utolsó hosszúmat (maraton előtt), negyed hétkor kezdtem, és fél 11 körül végeztem. Még a fél 11 sem volt nagyon vészes. A délutánok a rosszak. Este 9 után megy be a hőmérséklet 28 fok alá, tehát ha nem hajnalban mész, akkor este 9 után.

 2. Ismerős ez az érzés. Ha a külső hőmérséklet magasabb, mint amitől a szervezeted meg akar szabadulni, hőtorlódás léphet fel és megfekszik az ember. Egy haverom tudna erről mesélni, bár szerintem nekem több emlékképem van azokról a percekről, mint neki. :))

 3. Meg tudom erősíteni: óvatosan fussatok a melegben. Tegnap este 3/4 8 körül kezdtem, egy kör a szigeten, szóval semmi komoly, olyan tempóban, ami máskor a kényelmi tempóm. Futás alatt nem is volt semmi gond, utána viszont enyhe fájdalmat éreztem a mellkasomnál. Más bajom nem volt amúgy, de ez pont eléggé ijesztő volt.

 4. múlt héten jártam úgy, hogy 15km-et akartam futni, délután 3 körül értem a szigetre, de 7km után úgy éreztem magam, mintha egy nagydarab ember megfogta volna hátul a pólóm, és nem engedne. Inkább hagytam a fenébe, és abbahagytam, mielőtt valami rosszabb jön.

 5. Én általában meleg párti vagyok (természetesen az időjárást illetően :-)), de néha nekem is megárt. Igaz, tegnap meg tegnapelőtt este 6-kor indulva meglepően jól ment. Viszont szeptemberben szerintem tuti nem lesz 30 fok. Lehet, hogy nem fogtok fázni, de szerintem túl optimista hozzáállás lenne azt gondolni, hogy ilyen sokáig velünk marad ez a gyönyörű napsütés, égig érő hőmérő higanyszálas időjárás. 🙂

 6. Érdekes, hogy múlt héten is nagyon meleg volt már, de este 8-fél 9 felé már kellemes 22 fok volt, ideális volt futáshoz. Tegnap este fél 9-kor még bőszen a 28 fokban futottam, ami sötét estéhez képest nagyon meleg! Amikor futás után beültem az autóba vezetni, kicsit zizi is voltam, ami máskor nem jellemző.

 7. Én is nekiindultam tegnap 6 fele. Mit is mondjak? Eléggé tartottam tőle, ahhoz képest a célt teljesítettem.
  13-14 km-t akartam futni a tervezett 5 perces tempóban. Az elejét elfutottam, utána azt akartam tartani – így a vége 14 km lett 1.08 alatt.
  Ugyanazt tapasztaltam amit te – az elején minden rendben volt, nagyon is, de az első frissítés után minden borult. Pulzus felment és sokkal szenvedősebbé vált a sebesség tartása.
  Rettenetesen megizzadtam a végére…

  Sok sikert mindenkinek! Addig pedig jó pihenést! 😀

 8. @medenke: ez szép tempó ebbena klímában. milyen frissítést vittél?

  @csiripiszli12: gyűjtögetjük oldaldobozban a futással kapcsolatos oldalakat/blogokat, csodálkozom hogy már midenkinek sajátja van, nem pedig összegyűlnek az emberek egybe, mint a futóblogon pl. a Köcsögüknek pl sokkal jobb lenn egy, én nem szeretek 86 helyen olvasgatni ugyanarról.

 9. @rrroka: @csiripiszli12: ez engem is már pár blognál elkezdett zavarni, ezért RSS readert használok, így 20 blogot (most összeszámoltam 🙂 ) követek kényelmesen. Amelyikhez, hozzá akarok szólni, csak azokat nyitom meg, de ez is megy a readerből közvetlenül, csak egyszer-egyszer be kell jelentkezni.

 10. @szistvanka: nem szertem a readereket, de lehet h előbb-utóbb kénytelen leszek használni vmelyiket.

  @medenke: nekem is be kell ilyen port szernem, Lemúr Miki hozott linzi maratonról isostart az volt az igazán finom. most nézem merre futsz, Lemúr Miki nem arrafele edzett pár poszttal lejjebb?

 11. @rrroka: A port csak ilyen melegben, vagy 20 km fölött használom, egyébként sima víz a nyerő.

  Kalotaszentkirály, Kolozsvár csöppet odébb van, de erre 🙂 90-110 km. Ha esetleg erre futtok vmikor elmehetünk együtt is portyázni…

 12. @rrroka: a blogok szerintem mindenkinek személyes dolgok, nálam a posztok elhanyagolható része foglalkozik a Köcsögökkel és jól is van ez így. Az én blogom is már 2 hónapos volt, amikor UB-n elkezdődött ez a nagyüzemi köcsögözés.

 13. @medenke: sima víz milyen jól tud esni egy-egy futás után vagy ha lehet nyomni csapból frissen hűvösen!
  nem hiszem hogy futnánk feléd mostanában, de a felajánlást köszönjük! 🙂 én nagyon szeretnék egyszer eljutni arafele, mert még sosem jártam.

 14. @helga84: a te blogod már akkor bekerült, amikor először hozzászoltál és láttam, hogy van blogod. a többiek is kb először szóltak hozzá, szóval elvileg egyből kikerül mindenki, mert ez közhasznú infó!

 15. Az első “forró” futásom nagyon megütött. Utána tervszerűen sikerült magamat picit szoktatni a meleghez. Gyorsabb nem lettem, de legalább ura maradtam a helyzetnek 🙂
  Írtam is róla egy terjengősebb posztot a blogunkon, ha valakit érdekel.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük