Vidám polka az álmok romjain

Vidám polka az álmok romjain

Loading

Nemsokára nyakunkon a Nike félmaraton, a futóbloggerek jelentős hányada rágja a körmét, számolgat, forgolódik éjszaka, én meg eldöntöttem, hogy nem izgatom magam az időm miatt. A kezdeti álom az volt, hogy megdöntsem Rrróka 1:39-es rekordját, de lassan be kell látnom, hogy izé, az elképzelés nem áll szilárdan a realitás talaján.

Augusztus hónapban három futás során összesen 41 km jött össze (ha a talicskázós-lapátolós keresztedzéseket nem számítjuk), ami nevetségesen kevés. A múltkori résztávozós szenvedés is elég demoralizáló hatással volt rám, azóta úgy érzem, elég volt, nem akarok feltétlenül gyorsulni, kiszállok a teljesítménykényszeres játékból, csak élvezem a futást, mint olyat. Az óra nem érdekel, csókolom. Illetve érdekel, szép-szép az űridő, de nem karmolom az arcomat, ha pár perccel lassabb vagyok, mint a korábbi edzésen/tavaly/fénykoromban, illetve mint tetszés szerint megnevezett haver/futóblogger/celeb.

A BGy által ajánlott időtervező szerint átlag 4:42-es km-ek kellenének az 1:39:00-s befutáshoz. A webes alkalmazás kinyomtatható és kivágható karszalagocskát is generál (ld. balra), amit ha felerősítünk valamelyik testrészünkre, verseny közben, kilométerenként frusztrálhatjuk magunkat azzal, hogy mennyire vagyunk elmaradva a tervezett időtől. Mondjuk fura, hogy végig egyenletes tempóval számol, kicsit primitívre vették az algoritmust, de hát istenem, ingyen van. Még nem döntöttem el, viszem-e magammal. Talán igen, legfeljebb féltávon lecibálom és sátáni kacajjal beleszórom a Dunába.

És hogy végképp alávágjak a terveknek, plusz némileg máris rácáfoljak arra, amit a teljesítményhajszáról írtam, a félmaraton előtti napon, szombaton indulnék az "Érd utol" fantázianevű helyi sportesemény 10 km-es versenyén. A nem titkolt cél az, hogy megszerezzek valamilyen dobogós helyet, s így esetleg enyém lehet a "jelentős nyeremények" egyike. Talán egy pezsgő, talán egy rekesz sör, bármi jöhet. A mezőny felkészültsége egyelőre rejtély, így ha menet közben kiderül, hogy csupa Haile Gebrselassie állt rajthoz, akkor az sem kizárt, hogy kiállok, nem fogom magam fölöslegesen széthajtani. 

Hát ilyen gondolatok foglalkoztatnak a félmaraton előtt öt nappal. Nem görcsölök, nem izgatom magam, csak szolidan taktikázok, és igyekszem élvezni mindkét versenyt. Lesz, ami lesz, lemegyek buddhistába."Könnyű vagyok, mint a pille,/ a fikusz ma is nőtt pár napot."

34 thoughts on “Vidám polka az álmok romjain

 1. És futni már nem is futtok félmaratonig? Nemár, hogy ezt a gyalázatosra sikeredett augusztusi teljesítményemet nem tudjátok ketten felülszárnyalni? Mi lesz november-decemberben, amikor Dave Brubeckre révülve fogok merengeni kedvenc matematikai problémáimon?

 2. Helló Miki!
  Én voltam tavaly ezen az Érd utol nagyon komoly versenyen:)/Zárójelben jegyezném meg hogy tavaly az 5km-s távon indultam mert másnap volt a félmaraton, úgyhogy csak laza átmozgatásnak terveztem de így is első lettem:) Van egy ARANY érmem otthon:)/ Szerintem a legkomolyabb ellen feled az Érdi karate csapat lesz ők mindig szoktak indulni!Arra készülj hogy szerintem ez a 10-s maximum 9km lesz! Tavaly is kevesebb volt a táv! 🙂

 3. Lehet, hogy egyedül vagyok a dologgal, de nekem ilyen laza utolsó hónap után szoktak a legjobb eredményeim születni. A pihi néha többet ér, mint az eszetlen hajtás. Legalábbis a mi kategóriánkban. Szerintem. Ne temesd azt az 1:39-et.

 4. <OFFTOPIC>: a DK blogon nem sok sikerrel jártam, de ott rrrokát “gyanusították”, mint a hozzászólás elkövetőjét, úgyhogy felteszem itt is a kérdést:

  valaki nem olyan régen írt commentet arról, hogy a cipői orrát folyton kilyukasztja, de cipésszel megvarratja. Mivel nincs igazán elképzelésem, hogy hogyan lehetne a hálós részt megvarratni, ezért szeretnék feltenni az illetőnek pár kérdést (esetleg elkérni a cipésze fellelhetőségét), de sehol sem találom a futós blogokon a hozzászólást.

  Nem emlékszik véletlenül valaki akár a commentre akár arra, hogy ő volt e az elkövető? Köszönöm! </OFFTOPIC>

 5. @rrroka: sok ilyet összegyűjtesz, csinálhatsz egy zeneszakértő bullshit-generátort 🙂

  De komolyan ott van 2:58-nál a nagytriola. Na jó, az aranymetszés tényleg csak visszafelé jön ki, 18 mp a gitárszóló, a nagytriola visszafelé 11 mp-re van 18/11=1.63.. az aranymetszés pedig 1.618. De visszafele még az is kijön, basszus…

 6. Végre valaki két lábbal a földön! Tudtam, hogy Mikiben nem kell csalódnom 🙂 Mármint, őszintén, tök mindegy, hogy DaMartian vagy valamelyik lassú köcsög trió tag, mi mind hobbifutók vagyunk, számomra kicsit szánalmasnak tud tűnni, hogyha valaki túl komolyan veszi magát. Nyilván, hogy mindenki a saját elvárásainak akar megfelelni, és persze, hogy csalódást okoz, ha nem jön össze az idő, amiért keményen edzett az ember, ez tiszta sor. De hogy mindenki más hol végez, mennyit fut, engem baromira hidegen hagy…

 7. @BGy: A szólószerkesztés általános elve, hogy a szóló kibontakozik, az aranymetszésnél éri el a csúcspontját, utána lecseng. Mert általában ettől hangzik jól, még akkor is, ha nem tudatosan, hanem érzésre jön. az ominózus Tankcsapda szólóban két kiállás van, ami kb. három egyenlő részrre osztja a számot. Ebből bármelyikre nagyjából ráfogható, hogy az aranymetszésnél van 🙂

  A nagytriola viszont tuti, hogy szándékos.

 8. Miki, rrróka! Egyetértek Helgával! Induljatok mind a ketten az Érd Utolon, meg kell tudnunk, ki a főnök itt, kit kövessünk, kinek a nevét írjuk a pólónkra. :)))

  @pannonfunk: szerintem ebben az aranymetszésben van egy kis ösztönös ráérzés is. Talán ezért is olyan klassz, egy lépés a világegyenlet felé. :))

 9. @helga84: @BGy: úgy néz ki végül megyek én is az Érdutolra tesómékkal, de a rivalizálás elkerülése, és a profitmaximalizálás miatt én az 5 kirire nevezek. 🙂 szóval írjátok csak trikóra mindkét főnököt, alphabetic order, Lemúr Miki lehet elől! 😀

 10. @rrroka: na ne mááár, ez így nekünk kevés! Két konfliktuskerülő 😛 Pedig szívesen láttunk volna egy pólórángatós gáncsolós 10 kilás történetet 😀
  Vagy, BGy? Te meg én a két véres spriccelős morbid gyerek 🙂 Apropó, gátmetszésnél nincs aranymetszés, az sehogy sem közelít a világegyenlet felé (vagy mi – csak megörültem, hogy végre valamihez hozzá tudok szólni :D)

  @Lemúr Miki: ahogy közeledik a vasárnap, én egyre kevésbé tudom megerősíteni az elméletedet (mármint, hogy a futók nagy százaléban normálisak…) :)) De persze akinek az első FM, azoknak joviális fejcsóválás mellett megbocsátható 🙂

 11. @helga84: Látom, igyekszel összeugrasztani Rrrókával egy pólóletépős hentergés erejéig, de ki kell ábrándítsalak, nem az esetem! 🙂

  Már jó sok időt kibírtunk konfliktus nélkül, ami 30 fölötti új barátság esetében nem kis dolog. Igaz, nagyban hozzájárul a békéhez, hogy nincs harc az alfahím státusz megszerzéséért.

  Az én vagyok és kész. 😀 (Nem is.)

  Te Brünnben vészeled át a félmaratoni lázat?

Vélemény, hozzászólás?