Maratoni felkészülés, 9-10. hét /12 hét

Maratoni felkészülés, 9-10. hét /12 hét

Loading

Hősünk a kilencedik héten még mindig pihenőhetet tart, később megbánja és a tizediken már szorgalmasabban próbál edzeni, de úgy látszik kijött a formából, nem esik neki jól. A vasárnapi hosszúfutáson vele tart Lemúr Miki, aki kissé enervált, de végül megeszi a banános almaszószt.

9. hét, vasárnap, 22 km

Balatonalmádiban voltunk ezen a hétvégén, hét elején a teendők miatt nem mentem el futni, hétvégén meg nyilván nem ez volt az elsődleges. Vasárnap azért már nagyon szúrt, hogy menni kell, nekivágtam az előző évi pályámnak, ami a csere-hegyi kilátón át visz Alsóőrsre (kb 300 méter szint), onnan meg még elmentem Csopak határáig a bringaúton. Már lement a nap a dombok mögött mire visszafele indultam, és bár a futás jól esett, az útvonal kezdett egyre barátságtalanabb lenni. A sötétben a kihalt nyaralók, kempingek között felüdülés volt, amikor végre a forgalmas műút mellett vitt az utam. Elég rendesen oda is léptem a végére.

Idő: 01:59:55
Táv: 22 km
Tempó: 05:27

 

10. hét, szerda, 13,5 km

Láttam, hogy Lemúr Miki mennyit futott szeptemberben, gondoltam én is megnézem a gátat. Elindultam, és már az első kirin éreztem, hogy nem megy jól. Zötyögős, fájós kínlódós volt futni. Harmadolós futást terveztem, a gát hosszát megnyomva, de nem mondanám komoly tempóváltásnak amikor 5:40-ről 5:15-re gyorsulok, még ha több is a semminél. Hazafelé még egy autóssal is összevesztem, sehogy sem akart elférni az Audijával a rohadt széles úton, tíz másodpercet meg képtelen volt várni, amíg elhúzok végre az útjából.
Ráadásul észrevettem, hogy kiszakadt a csukám oldalt, vihetem javítani, futhatok a régi Omni 10-ben amíg megcsinálják.

Idő: 01:14:20
Táv: 13.5 km
Tempó: 05:30

saucony_phoneix5.jpg

10. hét, péntek, 12 km

Elvánszorogtam Tétény felé a felüljáró utáni első kútig, de baromira nem esett jól megint, csak ezért mentem tovább, mert tudtam, hogy kell a kilométer a lábamba, a lógás nem segítene. Eldöntöttem, hogy a mikrociklusom minimálpontján lehetek csak, és innen már jobb lesz. Arról, hogy így maratonynit fussak szó sem lehetne.
Körbenéztem cipőügyben a webshopok között, siralmas ami van. A Nyúlcipőbolt cipőihez egy sor leírás sincs, a Comic Sans betűvel írt reklámjaikról már nem is beszélek. Viszont náluk van a legjobb kategorizálás, lehet stabil cipőkre szűrni. A Spuriban meg nincs méretválasztás, végigmehetsz úgy a rendelésen, hogy majd utólag telefonálgathatnak, hogy mégis hanyas cipőt akarsz. Futó szakmailag tudom, hogy toppon vannak ezek az üzletek, ha helyszínen vásárol valaki, de a webshopjuk fejlesztői szemmel nem túl acélos. Mindegy, a futócipőt úgyis fel kell próbálni, különben megszívja az ember, akár ismert típussal is.

Idő: 01:08:25
Táv: 12 km
Tempó: 05:42

10. hét. vasárnap, 21,7 km

Ebéd után írtam Lemúr Miki barátomnak, hogy pálya-e nála a délutáni futás, és őszinte örömömre igent mondott, így négykor már bemelegítve toporogott a ház előtt, én meg alig győztem mondani neki, hogy lassabban, lassabban, mostanában nehézkesen lendülök be. Pár perc múlva már vidáman vágtáztunk, gyorsan átbeszélve az elmúlt hetek edzéseit, nyűgjeit, melót, pletykákat. 6-7 kirinél láttam először a kollégán, hogy nem esik olyan jól neki a futás, mondogatta, hogy az az öt perces tempóban futott tókör az azért eléggé kifárasztotta, mi lesz így majd maratonon, az azért csak még 14 kirivel hosszabb. Én kardoskodtam az óvatos kezdés mellett, 1:50-nél gyorsabban szerintem most hiba lenne. Egy órán belül elértünk a Hárosi-öböl végéhez, ami jó tempó, még akkor is, ha az elkészült M0 miatt már nem kell kerülni a Duna-part felé, és 3-400 méterrel rövidebb lett ez a pálya. Megálltunk egy kicsit bámulni a pecásokat, és kínálgattam Lemúr Mikit a dekás energiazselével, még  a választási lehetőséget is biztosítottam neki, hogy epres vagy banánost szeretne-e. Mondta, hogy régebben kóstolta, nem volt fincsi, de ha már ilyen sokáig elcipeltem, akkor a banánost azért elnyammogja. Tényleg nem volt nagy durranás, ízesített almaszósz lényegében, édes, nem túl ragacsos, nem rossz, de azért kalácsra reggel nem kenném. (Érdekesség: a Decathlon honlapján ezek a termékek a “Napszemüvegek, GPS, világítás » Energiautánpótlás” kategóriában szerepelnek) Maratonra se fogok ilyet vinni.
Hazafele kicsit elcsendesedve futottunk, megálltuk, hogy megálljunk a boltnál egy kólára, csokira, a végén pedig mellénk tekert egy bringás úr, és elmondta, hogy mérése szerint 14km/óra sebességgel futunk. A 4:20-as tempóban nem igazán hittünk, itt már majdnem hatpercesben csordogáltunk az Ücsörgő kocsmáig az vadiúj aszfaltozású Pál utcán.
Elgondolkodva várjuk a maratont.

Idő: 02:04:02
Táv: 21.75 km
Tempó: 05:42

30 thoughts on “Maratoni felkészülés, 9-10. hét /12 hét

  1. @BGy: van még a futocipok.com ott meg csak saucony csukák vannak, kicsit drágábban, mint a másik két helyen. hunrun webshopja: magyarézd meg, miért utolsó a menüben a “férfi futócipő”, miért nem lehet szűrni, rendezni… Fura ez nekem. 🙂 Csináljak jobbat mi? (nem csinálok)

  2. @Joe.: nem igaz, ez az egy típus, a phoenix 5 hajlamos a szakadásra, az omni 10ből semelyiken semmi hiba nincs 1100km után (3 pár). azért vettem meg mégis újra a phoenixet, mert nem zsibbadt benne annyira a lábujjam, mert nem annyira támaszt alá, mint a másik, így viszont nagyobb terhelést kap az a része, ami elszakadt. megbeszéltem a boltban amikor vettem, hogy tudják javítani, ha időben észreveszem és nem szakad szét nagyon hosszan. ezzel együtt keresek más márkában stabil cipőket, a vízlepergetős lunarglide még jó is lett volna télre, de 35000 Ft nagyon sok egy cipőért.

  3. @rrroka: Értelek. Többször szóba került a szakadás és sok reakció is volt rá talán épp a ti blogotokon, (de mintha máshol is )akkor lehet, hogy csak erről a modellről volt szó.

    Én sem vagyok a drága cipők híve. De ez nem jelenti azt, hogy nincs megoldás. 🙂 Én eredetileg drága cipőket hordok, csak mindem cipőmet kifutó modellként veszem, fél áron vagy ahhoz közel.

    Ehhez viszont ídőközönként nézegetni kell az outlet üzleteket, online boltokat, akkor is, ha éppen nincs szükség új cipőre. Ha akad jó vétel, célszerű lecsapni rá, megvár az a cipő a szekrényben is. Online shop esetén jó tudni kell milyen méretre van szükség. Emiatt jól jön adott márkán és modellen belül frissíteni.
    Sokat lehet így cipőn spórolni, vagy ugyanannyi pénzért “hiperszuperebb” cipőt venni.

  4. Amúgy én sokszor vettem a sportshoes.hu oldaláról rendelve cipőt, mert olyat vettem, amim már volt. Egyszerű, nem kellett bemennem boltba. Aztán hiába van itt velem szemben a nyúlcipőbolt, átmegyek és nincs Saucony csak pár darab. Berendelhetnek azt mondja, de akkor meg kell vennem…ez meg milyen már?
    Ezért van már 1500km a mostani cipőmben, mert nincs kedvem újat venni. Nekem amúgy a nagylábujjamnál kezd mindig kiszakadni a cipő orra 🙂

  5. @Joe.: jaja, csiripiszlinek is ez a phoenix 5 ment szét: hosszutav.blog.hu/2012/08/14/futocipo_tapasztalat_saucony_progrid_phoenix_5_es_saucony_progrid_jazz
    az online shopoknál nem érzem, hogy rossz méret esetén vissza tudnám cserélni a csukát. külföldre küldeni tiszta macera, itthon meg szerintem meg is sértődnek, hiába kötelező a 8 nap csere. így még nagyon akciós cipőt se vennék bizalommal.

    @snatch_: “akkor meg kell benned’?! micsodaaaa? :DDD

  6. Ugye én No-ból rendelem. De néztem Mo-ra is küldenek (7 euro).

    Semennyire: retour címkét nyomtatsz a honlapjukról és a visszaküldés ingyenes.
    Gyakorlatban a pénz legkésöbb 1 hétre a visszaküldéstől a paypalomon volt. (sz.f. szerint 30 napig eltarthat)

    Szerintem írj egy levelet nekik, hogy Mo-ról vennél, ez hogyan mükszik.

  7. Mennyi, 100, mi száz, mi mennyi örökzöld jut eszembe erről a kommunikációról.
    Vagy még jobb Ford Fairlane véleménye a Zuzu Petassal való beszélgetésről. Enyhén szórakoztató, de leginkább fájdalmas! 😀

    Már miden infó rendelkezésre áll. A filozófia, relativizálás nem az én asztalom. 😉

  8. @rrroka: a német rendeléshez annyit, hogy 30 napig visszaküldheted a terméket mindenféle kötelezettség nélkül. Addig nem is vonják le a pénzt. Persze nem tudom ki vállal külföldi postázást.
    Most láttam éppen, hogy a nike illetve a mizu cipő 120 dolcsi. Akciós áron 70!! Csak mert itt annyival rosszabbak a keresetek. Gondolom…

  9. @rrroka:

    “a vízlepergetős lunarglide még jó is lett volna télre, de 35000 Ft nagyon sok egy cipőért.”

    19 ezerért vettem Nike LunarGlide+ 4 Shield-et egy angol online boltból rendelve. Ebben benne van a 10 font postaköltség is. Ugyanez a cipő a Spuriban 37 ezer. Vicc.

  10. Jó helynek tartom a Spurit, korrekt a kiszolgálás, jó a választék, de az árak irreálisak. Idén minden cipőmet külföldről rendeltem, mert még a legújabb modellek is 5-10000 forinttal olcsóbbak, mint náluk. A LunarGlide 5-ösöm 26 ezer volt, náluk 35. Nem mindegy, főleg évi 2-3 cipővel számolva. És a választék (színben) is sokkal nagyobb online, bár ez nem a legfontosabb szempont egy futócipőnél. 🙂

Vélemény, hozzászólás?