Maratoni felkészülés, 5. hét

Maratoni felkészülés, 5. hét

Loading

Újabb és újabb módosításokat kell eszközölnöm az edzésterven, ugyhogy lassan már csak annyi marad az eredetiből, hogy “heti 3-4 futás, kedden résztáv”, mert a múlt héten borult, és a héten megint borulni fog.

augusztus 30. csütörtök 15 km
Ugyanazt a Duna-gátas útvonalat futottam, mint előző csütörtökön, de már nem volt olyan hőség, így aztán négy perccel jobbat futottam, és alacsonyabb pulzussal. Micsoda meglepetés. 🙂

augusztus 31. péntek 10 km felmérő
Reggel már elképzeltem milyen jó hosszút fogok futni, hiszen azt terveztem, hogy előrehozom a vasárnapit, mert jó kis kertiparti volt kilátásban szombatra, fröccsel-pálinkával, ami után a vasárnap sanszos, hogy kimarad, amikor látom ám, hogy erre a hétre teszt futás van előirányozva, méghozzá 10 km. Maratoni felkészülésnél ez kevésnek tűnhet, az is, de ugye egy félmaratonit írtam át, és benne maradtak ilyenek, de hát mit tehet az ember, ha oda van írva, akkor azt kell csinálni, nem? Viszonylag sok dolgom volt futás előtt, így már este 7 volt mire leértem a gátra, ahol a felmérést terveztem, lévén a gát majdnem pont 5 km, így jól tudok majd résztávokat viszonyítani egymáshoz. Olyan rendes voltam, hogy még bemelegíteni is elkanyarodtam (pisilés), nem csak úgy belecsaptam tempó futásba. Aztán egy fél perc fókuszálás, mély levegő, és gyerünk!
Felvettem egy komfortzóna felső határát kicsit meghaladó tempót, chifutós apró lépéses mozgást, acéltű-vatta-szem a láthatáron, ami csak kell, és futottam. Az első hossz 11:47 lett, az remek idő, bőven öt perces tempó alatt jártam. Visszafele kicsit lassultam, 11:58, az se rossz. Éreztem, hogy megy ez, de könnyen áteshetek az “elfáradtam, elegem van” határon, így próbáltam megint csak fókuszálni, mozgás, lépés, gondolkodás legyen rendben. Feltámadt a szél a hossz végére, így kicsit kicsúsztam a 12 percből, 12:05, de nem baj, gondoltam, mert ha szembe szél van itt a végén, akkor hátszél lesz visszafele! Az utolsó fordulótól elkezdtem gyorsítani, eltűztem két görkoris mellett, éreztem, hogy nagyon egyben van a mozgásom, a lépések gördülékenyek, a tüdőm is bírja, így aztán toltam, ahogy csak bírtam, talán még kicsit hajráztam is. 11:20 lett az utolsó táv, így végül 47:10 a két gát kör, amit 10,2 kirinek számolva 4:37-es tempót kapunk. Az nem rossz. Visszakerestem az edzésnaplómban, utoljára 2009-ben futottam ilyen jó tizest Kiskörén a Tisza-gáton (44:37, 4:28-as tempó, van még hova PB-t javítani!), úgy látszik a  folyóvizek jót tesznek a  tempónak. 164 átlag, 175 max pulzus, ez alapján nem is volt ez olyan megerőltető.

szeptember 2. vasárnap – kimarad
Nem voltam nagyon másnapos, de futni azért nem mentem.

szeptember 4. kedd – 8×600 résztáv
Nagyon korainak tűnhet a hajnali hatos résztáv, de nem olyan vészes, igazából csak megfelőlen horror korán kell felkelni hozzá, mondjuk 4:00-kor, akkor hatra már a reggelin is túl van az ember.
A bemelegítés után éreztem, hogy nagyon jó erőben vagyok, a vasárnapi kihagyás-pihenés remekül regenerált. Az első 800-on éreztem ugyanazt a frankón hatékony futómozgást, amit a 10 kiris felmérő utolsó hosszán, a lépések gödülékenyek voltak, meglepően könnyen ment 2:52-re. Hoppá. Következő 2:51, harmadik 2:53. Itt éreztem hogy végem, lassítani kell, ezt a tempót nem bírom, negyedik 2:58. Beértem, térdre támaszkodva hörögtem a két perces pihenőidő első 30 másodpercében, de erőt vettem magamon és sétáltam (résztávok nem szabad megállni, sétálni, mozogni kell, hogy ne merevedjen le az ember), így a pihenő végére éreztem, hogy menni fog, csak azt akartam, hogy legyen meg ez is 3 percen belül. 2:59, hurrá! Mindig az utolsó előtti a legnehezebb. Az utolsó már hajrázva ment 2:57-re, de utána vagy egy percig támasztottam a villanyoszlopot, és mintha kis pöttyök is lettek volna szerteszét a levegőben… Néztem edzés után a pulzusmérő adatai, hrmax 212. Ööö. Az kicsit soknak tűnik. Az átlag a bemelegítéssel-levezetéssel-pihenőkkel 146, az nem rossz, de az a 212 nagyon kiugrik. Gyorsan körbekérdeztem facebookon és futóbolondoknál, mindenhol mérési hiba végső következtetés, amit vagy a mintavételezés anomáliája, vagy valamilyen külső hatás, pl. a villanyoszlop vezetékei okozhatnak.
Én csak azt tudom, hogy aznap nem kellett kávét innom.

20 thoughts on “Maratoni felkészülés, 5. hét

  1. 4:20-as atlaggal 5km-t? Az szep teljesitmeny… Azert a görkori gondolom gyorsabb. En korizni tudok, de az hatarozottan gyorsabb, mint a futas. Pedig nem vagyok profi (abban sem).
    Sajnos az idei Nike fm kimaradt, de most ugy nez ki idöbe belefer egy oktober 14i felmarcsi. (Münchenben, valaki?) Mar csak vissza kellene szerezni a nyaralas elötti format. Kicsit elmaradtak a futasok az elmult ket hetben. Bizok benne, hogy a formam nem eltünt, csak lappang. 🙂

  2. @rrroka: egy görkorist max pár száz méteren fogsz tudni megverni, mert futóként sokkal gyorsabban tudsz rajtolni, és a gyorsulásod is jobb. Viszont ha a görkoris eléri a végsebességét, akkor onnantól vége a dalnak, behozza az elején kapott lemaradást, és sosem éred utol.
    És ehhez nem is kell valami profi versenyzőnek lenni a korisnak egy gyakorlottabb ember már elegendő.

    még gyerekként edzőtáborok unalmában csináltunk ilyen marha házi versenyeket, hogy futó vs (gör)kori, futó vs bringa, futó vs ló, jópofa, de 80-100 méteren még a lovat is megverheti az ember, utána viszont mindegyik úgy otthagy, hogy nyomukat sem látod. Igazából csak a jó rajt és a futóként sokkal meredekebb gyorsulás segít.

  3. @rrroka: úgy sima ügy 🙂 Ahogz viito mondja, induláskor elmehetsz, de nem sokáig élvezheted a sikert.

    Én nem vagyok profi, de 50 alatti félmaratont mentem rohadtmelegben, olvadó aszfalton, ráadásul másfél km-enként volt fordító. Ott a profik 31 perces idővel értek be. A maraton világcsúcs 59 perc.

Vélemény, hozzászólás?