Kezdő futó felszerelése

Kezdő futó felszerelése

Loading

Egy nagyon régi jóbarátommal futottam össze nemrég, ennek örömére meg is kellett innunk egy csomó pálinkát rögtön aznap, és valamikor közben a futásra terelődött a téma. Barátom ígéretet tett egy barátjának, hogy jövőre lefutja vele a nagyatádi triatlon váltó futás részének egyik tíz kilométeres szakaszát (hát ha jól emlékszem valami ilyesmi…), szóval a lényeg, hogy futni szeretne. Ellenben semmiféle futócucca nincs, még egy szakadt melegítőnadrággal sem rendelkezik, pedig mindannyian abban, meg kinyúlt pamutpólóban kezdtük. Testalkatával nincs gond, tinikorában atletizált valamennyit, mondtam neki, Retek bakker, te azt a tizest már áprilisban le tudod nyomni simán.
De ehhez be kell szerezni némi futógúnyát. Választásunk mindenki kedvenc tízpróbás nagyáruházára esett budaőrsön, mert ott karácsony utáni mega-akciókra és széles választékra számítottunk, valamint rendelkezésünkre állt egy közepes rakás nemsokára lejáró kajajegy ajándékutalvány.
Vitán felül áll, hogy  a cipő a legfontosabb egy futónak, de ez az a cucc, ami a büdzsé nagy részét elviheti. A mega-akció faktorra a játszva közelítettük meg a futócipők polcsorát, ahol azokat eléggé lefosztva, mérethiányosan találtuk. A Decathlon saját márkás Kalenji cipői elég széles skálán mozognak, a párezer forintos, nemajánlomsenkinek kategóriától, a harminc ropis terepcsukáig. A futócipőkre jellemzők, hogy mind nagyon rondák, ez a kalenjikre fokozottan igaz. Szerencsére a rondaságuk nagyjából egybevágott pajtásom khm… furcsa ízlésével, így a full citromsárga cipőt is gyermeki örömmel próbálta a lábára, és a női részleg piros-fekete színvariációja is felkeltette az érdeklődését, de azok 44-es méretben nem álltak rendelkezésre.

A mérethiány és az anyagi keret miatt némi kompromisszumra volt szükség. Egy 45-ös adidas nagyon jó ár/érték/minőség arányban volt 5990-es árával, de nagy volt, a kalenji normálisan kinéző és meglepően kényelmes terepcipője sem volt méretben (kék-szürke kapteren), pedig ott már árban a 15 ezer fölötti része értünk, végül egy nagyon fehér nike lett a választott csuka, tízezer forintocska értékben.  Ronda, de finom. Konkrét fajtát nem tudok most mondani, de majd kiderítem.

A futócuccokkal nem volt gond, nagyjából minden méret volt, és az általunk preferált narancssárga-piros-fekete-szürke színekben volt választék. Vastag futónadrág (isolate 2000), jó vastag, polár, hosszú ujjú felső (erre nem emlékszem, de akciósan mindössze 4 ropi volt), protect 1000 széldzseki (sajnos csak fekete volt, ami télen, sötétben nem a legideálisabb), és mindenki alapfelszerelése, a  deefuz 1000 rövidujjú (2 db) és egy csomag (3 db) run 50 futózokni került a kosárba. A keretből futotta még olyan extrára is, mint karpánt a zenelejátszónak/telefonnak.
Összesen 35.000 HUF értékben sikerült összeválogatni egy kezdő futó alapfelszerelését kompromisszumos cipővel, és minőségi futóruházattal. Csak ennyit el lehetett volna költeni a deca aktuális cipőválasztékából a legkényelmesebb (és legdrágább) asics gel kajano csukára…
Most már csak menni kell futni! Hajrá, retek! 🙂

5 thoughts on “Kezdő futó felszerelése

  1. @BGy: ezt a drágább, kényelmes kaptaren terepcsukát 17.990-ért meg merném venni, tényleg nagyon kényelmes volt. de az ilyen fűző nélküli alap cipőik vagy nem tartottak szinte semmit, vagy a tartó csíkok nyomták a lábam (merhogy felpróbáltam én is mindegyik csukát). rá is van írva az olcsókra, hogy heti max egy óra futáshoz, de én nem javasolnám.
    egyébként tényleg jól meg van csinálva az oldal, ilyennek kell lennie minimum egy futócipő oldalnak.

  2. Én is a Kapterent néztem, egy terep cipőt szeretnék venni. Az általam preferált, vagy inkább már bevált Mizuno terepcipőjét nem lehet kapni nálunk. Pedig az is “csak” 18 rugó. Lehet, hogy bevállalok egy Kalenjit és arról is írok egy blogot. 🙂 A Decathlonban január héttől van kiárusítás. Akkor kell lerabolni, ha még maradt valami.

  3. A Mizuno terepcipője tényleg jól néz ki, de át kellene menni érte Kassára, vagy Bécsbe. A “sima” futócipőm, ami a lábamra jó és a futóstílusomnak megfelelő, nagyon bénán néz ki, de szerencsére nem látják sokan. :)) Amikor vettem, a feleségem mondta is, hogy nem néz ki jól, de én eldöntöttem, hogy a kinézet másodlagos szempont lesz a vásárlásnál. Nem baj, ha sáros, akkor nem látszik a rikító narancssárga orra. :))

Vélemény, hozzászólás?