Futászati segédeszköz – Futószemüveg

Futászati segédeszköz – Futószemüveg

Loading

Láttam, hogy a futóblogon elég nagy érdeklődést keltett bitliszbá dioptriás futónapszemüvege (pontos ez így?), ezért megkértem, hogy írja össze a hasznos infromációit és tapasztalatait erről a szinte nélkülözhetetlen futófelszerelésről.

szerző: bitliszbá

Sokan vagyunk futók. Ahogy látom egyre többen. Mivel minél több futó van, annál többen kíváncsiak arra, hogy mivel tehetik komfortosabbá futásaikat. A futócipő, futóruha (zokni, mez, nadrág), de még az alsónemű (gatya, bugyi, melltartó) témakör is számos oldalon fellelhető okos és kevésbé okos, ám annál inkább reklámértékű cikkel. Most ezeknek kiegészítéseként szeretném bemutatni a futáshoz használható látásjavító eszközöket.
Nagyon sokan futunk szemüvegben. A szemüveg nem csak segít minket a látásban, hanem valljuk be divatcikk is lett. Manapság a lencsék vastagsága (vékonysága), UV védelme, párásodás- és tükröződés mentessége mind-mind fontos, és az optikusok által jól belénk sulykolt presztízskérdés lett. No nem mellékesen persze minden egyes plusz tulajdonság jelentős anyagi vonzattal jár.  Sajnos mindezek a  futás szempontjából mellékesek. Persze fontos, hogy ne egy félkilós üveglencsés SZTK keret nyomja az orrodat és a füledet órákon keresztül, meg ha lehet ne égesse ki az UV sugárzás a retinádat. De ami igazán fontos, szerintem, az csak pár dolog.

Heavy Tools optikai betétes futószemüveg

Elsődlegesen én a szemüveg aerodinamikáját említeném. Tudom elsőre így hülyén hangzik. De elmondom miért. A normál szemüvegeknél szinte lényegtelen, hogy a lencse és a szemed között kering-e a levegő. Nincs miért erre figyelni  a keret tervezőjének, hiszen, ha valami gond van az ember leveszi a szemüveget, megtörölgeti a lencséket, ellenőrzi, hogy rendben van-e, ha nem akkor mér a szemeit is megdörzsöli kicsit és már tuti is a dolog. Futás közben erre nincs lehetőség. Először is, ha levesszük a szemüveget kieshetünk a ritmusból. Másodszor a futómez nem alkalmas a szemüveg megtörlésére, csak a maszatolására. Harmadszor, ha levesszük a szemüveget nem látunk, és ez azért valljuk be nem egy előnyös helyzet.  Futás közben izzadunk, mivel az izzadás alól az arcunk sem kivétel, és az izzadság párolog, ezért tulajdonképpen vízgőzben tartjuk arcunkat, amit a menetszél el is távolítana, ha a szemüveg nem tartaná vissza. De a normál szemüveg igenis visszatartja. És ezért időnként mégiscsak törölgetni kell vagy a szemet, vagy a szemüveget. Ennek feloldására már a sportszergyártók régebben elkezdték a domború lencsés, szellőzőnyílásokkal ellátott napszemüvegek készítését elsősorban kerékpárosok és hegymászók számára. Elsődleges szempont, hogy jó szellőzése legyen a lencse mögött.
Másodszor nagyon lényeges a kényelem. A legtöbb szemüveg az orrnyeregre un. tappncsokkal illeszkedik, aminek a napi viseletben több előnye van. Egyrészt a jó illeszkedést majd’ minden orrformára garantálni lehet, másrészt viszonylag jól szabályozható a lencse és a szem közti távolság. Hátránya viszont, hogy csúszkál, de hát a szemüveges emberhez hozzátartozik az is, hogy időnként így vagy úgy megigazítja, feltolja szemüvegét. A sportszemüvegek orr része általában nem tappancsos, hanem teljes íven gumírozott. Így küszöböli ki a csúszkálást, és a fül rész sem hajlítható, mint a normál szemüvegnél, hanem az is gumírozott, vagy teljesen gumi szintén a tapadás miatt. A sportszemüveg illeszkedjen az orrodra, és ha jó az orrodra akkor egész edzés, vagy verseny alatt ahogy feltetted úgy is marad.

Kiegészítők és az esztétika. Az esztétikát röviden lezárnám, mivel a színek formák és divatok is folyton változnak, meg különben is „De gustibus non est disputandum” . A kiegészítők esetében szintén meglepő dologgal kezdeném. Mivel a sportszemüveg alkalmi viselet, ezért a legfontosabb és szükséges kiegészítője a szemüvegtok. Legyen könnyű, de merevfalú, hogy megvédje a szemüveget a sporttáskában, vagy hátizsákban is. Lényeges  lehet a keretre felhelyezhető szivacs, ami a homlokon keletkező, illetve a szemöldök verejtékét szívja fel. Ez azoknál a sporttársaknál lehet szempont aki jobban izzadnak (mondjuk a nagyobb testsúly miatt), vagy nem viselnek sapkát illetve haj- vagy homlokpántot ami részben kiváltja ezt a funkciót. Van aki szereti  a különböző színű fényszűrő lencséket a fényviszonyokhoz igazítani, annak lényeges lehet a cserélhető színű előlencse. És a végére a lényeg. A napszemüvegeket egy nagyon fontos kiegészítő teszi alkalmassá arra, hogy ne csak azok hordhassák őket, akiknek tökéletes a látásuk. Ezt hívják optikai betétnek. Ez tulajdonképpen egy, a napszemüvegbe illeszthető fülrész nélküli szemüvegkeret, amibe a szemünkhöz való lencsét belecsiszoltathatjuk. Az illeszkedése a két szemüvegnek különböző lehet, ez teljesen gyártófüggő és általában persze nem kompatibilis egymással a különböző gyártók két alkotóeleme (pl. egy HeavyTools optikai betétet nem tudok rendesen illeszteni egy egyébként erre alkalmas Adidas napszemüvegbe). Az optikai betét az adott gyártónak sem illeszkedik minden szemüvegébe, hanem csak az arra a gyártó által dedikáltan alkalmasnak kikiáltottakba, de azt azért elmondhatjuk, hogy egy gyártón belül a kompatibilitás (nagyrészben) megvan.

Végül az árak és némi tájékozódási lehetőség. Az eleve optikai betéttel kapható napszemüvegek tapasztalatom szerint 12 ezer forintnál kezdődnek – én (tartós)akcióban vettem az Aréná-ban a 16e forintos (tényleg máshol annyiért adták volna ugyanezt!) napszemüveget 6900-ért. Az Adidas a Vision Express-ben 50 ezer (általában januárban akciósan 25e).
Egy-két magyar webhely, ahol tájékozódhattok:

A lencsék 6-8 ezer forinttól kezdődnek (párban) csiszolással együtt. 
A fenti képen látható napszemüveg cserélhető színes üvegekkel, izzadság felszippantó szivacsbetéttel az ALDI nevű világhíres sportáruházban volt kapható 3000 HUF-ért.
Végül egy kis összegzés, miért jobb egy sportszemüveg betéttel, mint egy sportkeretbe csiszolt sötétített (ne adj’ isten fényre sötétedő) lencsés szemüveg.

 •  A sportszemüvegek kiképzése általában olyan, hogy az oldalról jövő fényt is szűrik, mert nagyjából a teljes szemet takarják.
 • Domborúbb a külső lencséjük, így esőben is könnyebben lepergetik cseppeket. (a normál szemüveglencsét nem fogják soha ennyire domborúra csiszolni!). 
 •  Ha esetleg versenyen egynapos kontaktlencsét viselsz (velem előfordul), nem kell külön napszemüveget is magadnál tartani.

Remélem segítettem.

(Szerintem igen, és nagyon köszönjük! – rrroka)

18 thoughts on “Futászati segédeszköz – Futószemüveg

 1. Szuper összefoglaló 🙂

  Én sokévig hordtam szemüveget, futáshoz meg egyéb sportos tevékenységekhez (pl túrázás) kontaktlencsét. Aztán volt egy “optikai tuning” a szememen, azóta napszemüvegben futok…
  sose gondoltam volna, hogy a jó szememmel kell majd szemüvegben futnom 🙂 de féltem a szemem az UV-sugárzástól..

 2. @SicTransit: Szia! a bolt a http://www.arenaplaza.hu/store_profile-6469.htm volt, de már sztem nincs. Legutóbb nem láttam… ellenben a Decathlonban van ez, és szintén nem rossz:http://www.decathlon.co.hu/HU/sg-b-twin-800optic-napszemuveg-118795181/

  az ALDIsba nem megy bele az optikai betét, de 15-16e körül már a komolyabb optikai szalonokban is vannak keretek (no meg az adidasnak kb 50 a keret + a betét + a lencse..- gyenge 80-90e ből ki is jön 😀 )

 3. @viito: ezt néztem én is, de részemről belefér. bár lehetett volna kicist személyesebb a hangvétel, de az plusz 3 perc lett volna. 🙂
  szerintem egyébként vevők szempontjából ez így keveset ér, dehát ők tudják, nem értünk mi fejlesztők a marketinges, seos okosságokhoz. 😉

 4. Akkor tennék hozzá még egy kis tapasztalatot…. sajátos problémám van, sok dioptriával, plusz prizma igénnyel… ezt a legtöbb sportszemüveggyártó passzolja…
  Végül lett egy, ami szinte tökéletes, kivéve, ha!
  és itt a ha a párásodás, mert van az úgy, hogy az eső es, és meg (ki tudja miért?) futás közben izzadok.
  Még mielőtt valaki megemlíteni, hogy ha esik, akkor nem süt a nap, megemlíteni a nyár nevű évszakot és a zápor nevű természeti jelenséget, hogy a “veri az ördög a feleségét” effektet ne is említsem.
  És ha a dioptriás clip és a védőborítás közé beszorul a pára…

  Szóval jó dolog a dioptriás sportszemüveg, de ahogy van előnye is a clippes szemüvegeknek, úgy bizony néha komoly hátrányt is jelentenek… kivéve tán a denevér üzemmódban is működő futóknak.

Vélemény, hozzászólás?