Futás a Bükkben – Bükkszentkereszt körül

Futás a Bükkben – Bükkszentkereszt körül

Loading

Idén Bükkszentkereszten pihentünk egy hétig, de persze csak munka részről volt ez teljes kikapcsolás, futni mindenképpen szerettem volna itt is. Futó szemmel a Bükk nem nagyon különbözik a Mátrától, ahol tavaly nyaraltunk, vannak izgalmas erdei utak, nagy szintekkel, remek futótalaj az ösvényeken, bokaerősítő sziklákkal megspékelve. Gyalog már szombat délelőtt megnéztük a környéket, délután ideje volt futva kiterjeszteni a terep felderítését. A jó öreg Progrid Omni 10 csukámat hoztam el, mert kirándulni még teljesen jó, pár futást is kibír még, és nem akartam több pár cipőt csomagolni.

bukk1.jpgLekocogtam a nyaralótól szállástól (merthogy télen síelni is járnak ide) az ifjúsági táborig bemelegítésként, innen egy jókora emelkedő vezet fel a Boldogasszony kövéig, ami nem egyetlen kő, hanem a földből kibúvó sziklák csoportja, és gyógyító erőt tulajdonítanak nekik, valamint az itt álló fáknak, mert Szűz Mária itt pihent meg a legenda szerint. Biztos azon az úton jött, mint én, mert a meredek domb után nekem jólesett volna egy kis szuszogás, de a településen éppen Gyógynövényfesztivált tartottak, és a gyógyító hatású köveknél is sokan töltödtek fel, így csak átsuhantam közöttük egy simítással erőt merítve az egyik fehér sziklából. IV. Béla emlékműve felé kanyarodtam, majd az errefelé gyakori közkutak egyikéből lefetyeltem pár kortyot, az erőltetett hegymenet ugyanis fémes ízt hozott a számba. Onnan tudod, hogy jól csinálsz egy résztávos edzést, hogy ez a kesernyés  dolog lepi el a szád, de most nem résztávozni akartam, csak egy kis dombos futásra indultam. Neki is vágtam a következő emelkedőnek, helló, Somos-hegy 673 méter magassággal, erdővel és jó kilátással. Csak egy fotóra torpantam meg, már ereszkedtem is le a sportpályához, majd fel a Kis-dél tetejére, ami életem eddigi legmerdekebb emelkedőjének bizonyult (vagy tűnt) a Kékest is beleértve, szerencsére annál jóval rövidebb távon, így a végére is futottam, csak a legtetjén kellett megállnom kicsit térdre támaszkodva zihálni. 666 méter magas (Lemúr Mikitől szinte hallom a JEEEE!-t) és nincs rajta erdő, csak valami aljnövényzet, pár fa, meg egy mobilátjátszó állomás.

bukk_somoshegyrol.jpgHamar pucoltam tovább, mert túrázók álltak nem messze tőlem a gerincen, és a buszmegálló-szindróma arra késztetett, hogy könnyűnek tűnő léptekkel késlekedés nélkül fussak el mellettük. Le a sípálya mellett (nem egy nagy sípálya, elég csöves felvonókkal, nem tudom tényleg használják-e télen), aztán fel megint egy dombra, majdnem neki két bringás fazonnak, akik a keresztúton keveredtek elém. Meglepődve néztek, pedig szerintem hegyen bringázni furább, mint futni, főleg azokban a színes tapiruhákban. Innen már könnyű dolgom volt, az Erdőalja utca emelkedő nélkül vitt körbe a település keleti végén, majd egy meredek lejtővel a buszvégállomásra keveredtem vissza, ahonnan már csak a fő utca 10%-osnak jelzett (fogalmam sincs mit jelent ez) emelkedőjén kellett felküzdenem magam. 

Jó kis futás volt, bár a runtastic nem mért valami nagy tempót, bőven 7 perc fölé keveredtem állítása szerint, pedig többször éreztem, hogy kipurcanok, és a sík szakaszokon kényelmes sebességgel haladtam. Nyilván az emelkedők csaptak oda, de majd jön a visszavágó, ha az esőt ígérő időjósok szokásuk szerinti pontosággal találják el az időjárást.

Idő: 00:49:26
Táv: 6.7 km
Tempó: 07:23
Szint: 312 m

7 thoughts on “Futás a Bükkben – Bükkszentkereszt körül

  1. Ezt a kijelentést, hogy a Bükk nem nagyon különbözik a Mátrától, na ezt kikérem magamnak az összes földim nevében.

    Csak ahol te voltál az nem a Bükk, maximum a Bükk alja.

    Menj fel a Nagymezőre, a Kövekre aztán utána mondd, hogy nem különbözik a Mátrától 🙂

    Látom nem menekülünk a Futoterkepes android app készítéstől sem, mert már a törzsfutóink is elhagynak 🙂

  2. @NJoco: nem hagynak el, csak más technológiákat is alkalmazniuk kell, mert a futótérképen nem lehet a turistautakat követni. 🙂 de tényleg jó lenne egy saját app, támogatom a fejlesztést! 🙂
    Futottam másfele is a kék túra vonalán, az is nagyon mátrás volt abból a szempontból, hogy nagy emelkedők, meg sziklás utak. Miben másabb az a rész amit említesz? Nem jártam még erre soha, eltekintve egy ötödikes vagy hatodikos osztálykirándulást… 🙂

Vélemény, hozzászólás?