Futás-light avagy a nordic-walking

Futás-light avagy a nordic-walking

Loading

nordic_andi.jpg

Októberben változtattunk az étrendünkön (viszlát cukor, rizs, fehérliszt, helló teljes értékű növényi táplálékok!), emellé kis feleségem valami sportot is keresett, miután megállapítottuk, hogy neki a futás nem jön be annyira. Így talált rá a nordic-walkingra, amit szerintem joggal és találóan nevezhetünk akár futás-lightnak is.

De mi is az a nordic-walking? “Speciális botok segítségével, lendületes karmunkával végzett sportos gyaloglás, egy olyan, az egész testre ható edzésmódszer, amely a bottal végzett karmozgás révén a teljes izomzatot igénybe veszi.”írja honlapján a nordic-walking edzőnk, Karóczkai Magdi.
A nordic előnye, hogy sokkal alacsonyabb intenzitással és pulzustartomány végezzük a testmozgást, így nem erőlteti meg az izületeket, izmokat és a keringési rendszert annyira, mint a futás, ezért szokták enyhébb formáját nyugodt szívvel ajánlani túlsúlyosoknak, idősebbeknek, sérüléssel bajlódóknak (vagy akár kezdő futóknak…). Az edzéseken végzett erős karmozgással kombinált tempós gyaloglás azonban egyáltalán nem keverendő össze a kirándulós sétálgatással, itt bizony kimelegszik az ember, termelődik a boldogsághormon, lehet számítani endorfin-rushra is. A nordic lendületes tempója mellett pont úgy lehet beszélgetni, mint az alacsony intenzitású futóedzéseken, így remek társasági esemény egy-egy edzés, sőt a csoport sokkal kevésbé szakad el egymástól, mint a futók, így még hatásosabb a duma-faktor. Nem mellékesen ezzel a mozgásformával kb. ugyanannyi kalória ég el kilométerenként, mint a futásnál…

nordic_bot-profi.jpg

Mi kell a nordic-walkinghoz?

A “speciális botok” nem túrabotok, hanem testmagasságtól függő fix mérettel rendelkező, karbonnal erősített, pihekönnyű sporteszközök. A markolatnál kis kesztyűfélébe dugja az ember a kezét, és nem erősen markolja, hanem épphogycsak tartja a kezében a parafa botvéget. nordic_kesztyu.jpgEz a kesztyű lepattintható, így újratépőzárazás nélkül lehet inni, vagy mondjuk orrot fújni. A bot másik vége igen veszélyes hegyben végződik, szerintem ezek adamantiumból vannak, mint Rozsomák karmai (most abba ne menjünk bele, hogy az X-men filmekben valami hülye Farkasnak ferdítette a nevét!), aszfalton ezeket helyes kis gumipapucsokba bújtatják, hogy ne őrüljenek meg a kopácsolástól. Saját szemmemmel láttam szikrázni botvégeket kavicsokhoz csapódva, úgyhogy higgyétek el, a nordic-walkingosok rendesen fel vannak fegyverkezve.
Persze pár ezer forintos túrabotokkal is el lehet kezdeni (kis feleségem is így kezdte), de hamar rájön az ember, hogy itt is jobb, ha van sportspecifikus eszköze. A jó minőségú karbon botok kb. 20 000 forintba kerülnek, vagyis egy futócipő ára körül vannak, viszont életre szólók, mert külön-külön cserélhető minden alkatrész, amire joggal irigykedhetünk, mi futók, akik jellemzően a szétment csillapítás, elkopott talp miatt dobjuk ki a tökéletesen hibátlan felsőrésszel rendelkező cipőinket 1000-1200 kilométer megtétele után.

nordicbot_vs_turabot.jpg

A gyalogláshoz nem kell annyira speciális ruházat, mint a futáshoz, de itt is előnyösek és praktikusak a technikai cuccok. Nagyon fontos különbség, hogy nordichoz úgy kell felöltözni, hogy az edzés megkezdése előtt se fázzon az ember, mert nem emelkedik annyit a teshő, mint futásnál.
A repülőfázis nélküli haladás előnye, hogy rettentően kíméli a térdet és a bokát, így bár szükséges egy jó cipő, ez itt főleg kényelmet és strapabíróságot jelent, mint egy rakás hárombetűs marketinges bullshittet, csillapítást és ezüst sávot a cipő oldalán.

A helyes nordic-walking mozgás elsajátításához érdemes részt venni egy képzésen, hogy elkerüljük a helytelen technikából adódó a mikulásozást (amikor előre tesszük a botot) és a tevézést (amikor ugyanazt a kezet lendítjük előre, mint lábat), megtanuljuk a helyes testtartást, lépést (itt sem érdemes sarokra érkezni), vagyis, ahogy a nordicosok mondják, ne csak két bottal a kezében botorkáljon az ember, hanem tényleg nordic-walkingozzon. Érdemes végignézni a linkelt videót, az olasz csóka egészen vad dologokat művel a vége felé.

nordic_edzes.jpg

A nordic edzés itt nálunk a gáton igazi sportedzés hangulatú, van bemelegítés, levezetés, és pont úgy ugratja egymást a sok botosjeti, mint mi régen a futóedzéseken. Szerencsére itt Érden a nagyon könnyű városon kívüli útvonalakat találni, rosszabb idő esetén pedig a gáton is remekül meg lehet tenni a napi adagot, ami 5-8 kilométer között szokott lenni, kb, a futás sebességének felével. A jól sikerült téli alapozásomat pl. annak köszönhetem, hogy Andi január óta vasránaponként rendszeresen lenyomta a két gáthossz tíz és fél kirijét, én pedig ezidő alatt négy vagy öt kört futottam a futócsoporttal viszonylag alacsony inteznzitású beszélgetős tempóban, most pedig már hétfőn-szerdűn-pénteken is járunk, úgyhogy akkor is futok nagyjából másfél órát, mondhatom, hogy soha nem edzettem ilyen rendszeresen.
Jönnek is az eredmények, a könnyedén, nagy visszaesés nélkül 4:48-as tempóban megfutott Tóparti-futópartira például majdnem olyan büszke vagyok, mint arra hogy kis feleségem rendszeresen sportol, és nagyon szereti. (Viszlát 16 kg!)

nordic_andi-roka.jpg

Ha érdekel a nordic-walking, akkor Érden a Duna-gáton van edzés hétfő-szerda-péntek, 15:00 és 18:00 órakor. Nem kell hozzá saját bot, Magdi ad megfelelőt, de előtte hívd fel a lenti számon.

Nemsokára lesz képzés is:

NORDIC WALKING
képzés
2014. április 26-án 
14.00-18.00 óra között

Érd, Favágó utca
(Napközis tábor)

GYERE VELÜNK!

LÉGY CSAPATUNK TAGJA!

 

A képzésre előzetes jelentkezés szükséges!

nordicerd@gmail.com
Telefonon: 06 70 311 64 33 
www.nordicwalkingerd.hu

20 thoughts on “Futás-light avagy a nordic-walking

  1. Jó dolog a bot, nekem is segített sok emelkedőn, de sokszor zavart, hogy vinni kell, ezért leszoktam róla. Az első Terep50-en annyira izzadt volt a tenyerem, hogy sokáig nem bírtam szétcsavarni, hogy hosszabbra állítsam. Akkor szívesen bedobtam volna az árokba. Tömegben figyelni kell hátra is, mert könnyű ledöfni a mögöttünk jövőt. Emelkedő után sokan a hónuk alá csapják, ezért nem szabad felzárkózni rájuk, mert ha éppen szemmagaságban van, akkor nem a szemgolyó tesz kárt a bot hegyében, hanem fordítva. Szóval, a bot veszélyes üzem tömegben.

  2. A botokkal bizony vigyázni kell, hátulról ne menjünk túl közel nordic botokkal “felfegyverzett” emberekhez! Ha megcsúszik a bot könnyen megszúrhatja a hátul levőt, az is előfordul hogy figyelmetlenségből bokán szúrja valaki az előtte haladót. A kv+ botok hegye vídia, ez meglátszik azon hogy sokkal kevésbé kopnak mink a gagyibb változatok. A pengeéles hegy pedig alapvetően fontos a jó kapaszkodáshoz, főleg azért mert a botot ferdén szúrjuk a talajba és meg kell akadályozni a hátracsúszását. A nordic walking sport lehetőségei amúgy nem merülnek ki egyfajta “fitness járás”-ban, terepfutóknak nyugodtan merem ajánlani a nw botokkal való FUTÁST /a nw technikák megtanulása után/.A futás és a gyaloglás lépéseit ráadásul keverni is lehet lépéskombinációkban. Egészen új lehetőségeket fog felfedezni az aki erre adja a fejét. Az emelkedő és lejtőtechnikák rengeteg előnyt jelentenek hegyvidéken, és a felsőtestet is munkába tudjuk állítani a jobb haladásért. Emiatt és a nagyobb stabilitás miatt olyan nehéz terepeket is legyőzhetünk, ahol hosszú távon botok nélkül nem sokra mennénk, ráadásul szétvernénk az ízületeinket. A sokféle technika miatt a nehéz terep teljesítése egyfajta szellemi teljesítmény is, a lehetőségek közül a legelegánsabb megoldást kell megtalálnunk. A nw mellett szól még a hatékonyabb légzés is, páros karemelésekkel a mellkas felszabadul és jóval nagyobbakat tudunk lélegezni /aki kipróbálja megtapasztalja milyen a napokig tartó izomláz a légzőizmokban/. Szóval nagyobbakat lehet durvulni mint a sima futással, persze nem az Alföldön. Minden alkalommal új és új dolgokat fedezhetünk fel, a kreativitásunkat is próbára téve. Olyan ösvény ez amelyiknek nincs vége, egy életre szóló kaland amiből nem lehet kiöregedni. Érdemes elkezdeni,bár ebben a műfajban még nincsenek versenyek de ki tudja…

  3. Azért tegyünk különbséget aközött hogy futunk botokkal, vagy nw technikákat felhasználva futunk. Én elfogadom azt hogy nem mindenhol előny a botok használata, de ez csak azon múlik hogy milyen a terep.Egy cross kerékpárral ne menjünk országúti versenyre,és fordítva is igaz.
    Meg kell tanulni használni a botokat terepen, és mindjárt kevésbé lesznek feleslegesek. Először is a túrabotokat felejtsük el, és a botok cipeléséről annyit hogy a Komperdell featherlight botok súlya ha jól emlékszem 110g
    körül van. Még vegyük hozzá azt is hogy ha képzett nordicos módjára eléggé hátra visszük a kart tolás közben, akkor a karunk ingaként fog előre lendülni. Az ingamozgás fenntartása pedig minimális energiabefektetést igényel,a veszteség csak a levegő és a felfüggesztés súrlódása. /A
    természet gondoskodott róla hogy a vállízületünk ne súrlódjon nagyon/.
    Ha rossz technikával futunk -emelgetjük a karjainkat/és a botokat/ elszállnak a kalóriák haszontalanul és így tényleg cipeljük a botokat.
    Emelkedőn egyértelműen gyorsabban lehet haladni bottal, lejtőn legalább olyan gyors mint a normál futás ,viszont nagyobb a biztonság és kíméljük az ízületeinket. Semleges területen se dobjuk el a botokat, fussunk tovább nyugodtan kevesebb karmunkát adagolva és hagyjuk pörögni a lábakat /pl. minden 4. lépesre egy páros bot nagy levegővételekkel ,vagy amit a helyzet kíván/.
    A botos technikák közül ne felejtsük ki még az ugrásokat, amiket botokkal
    szintén jóval hatékonyabban végezhetünk mint nélkülük.

  4. @rrroka: Ok kicsit körülményes voltam. Arra próbáltam kilukadni, hogy futás közben a botokat nem csak emelkedőn,hanem sík terepen és lejtőn is kell használni ha már nálunk vannak. Nordic botokkal végig lehet és kell futni a teljes távot. Ha megtanuljuk-kikisérletezzük ennek a módját soha nem fogjuk úgy érezni hogy felesleges terhet cipelünk magunkkal.

  5. Sznob hülyeség lustáknak. A gyalogláshoz semmiféle bot nem kell, sőt zavaró is. Jobb egy futópad a tévé elé, filmnézés közben lehet intenzíven gyalogolni, kellemest a hasznossal, időt takarít meg az ember, és nem bicsaklik ki a lába egy kátyúban.

  6. @rrroka: Néztem a videókon, jó nagyokat lépnek, sarokkal csapják le a lábukat, amitől fokozottabb a térdkopás és a térdizület elhasználódása.
    Éppen hogy inkább káros, mert egy természetesen kialakult mozgásdinamikát tesznek tönkre a botokkal és a természetesnél nagyobbra erőltetett lépésközzel.
    Aki egészségesen akar gyalogolni, az átlagosakat lépjen, és iparkodjon szaporán szedni a lábait.
    Ez az egész nordic walking egy élelmes sportszergyártó által kitalált műsport, el kell adni a cuccokat, ennyi.

Vélemény, hozzászólás?