Fullos félmaraton Füreden

Fullos félmaraton Füreden

Loading

Nezumi futótársunk és törzsolvasónk (bármit is jelentsen ez) indult Balatonfüreden az I love Balaton Éjszakai Futáson, a múlt szerdai közös edzésen nagyon lelkesen mesélt róla, így megbeszéltük, hogy posztban is megörökíti nekünk a tapasztalatokat, mert a verseny úgy látszik helyes irányba állt.

Azt mondtam két éve, miután lefutottam az I Love Balaton füredi félmaratonját, hogy na, én ezt soha többet. Az első frissítőn elfogyott a víz (a közepén futottam nagyjából 5:40-nel), a három egyforma kör a horrorsötét kiserdőn vezetett át, az első körben simán hasra is estem, szóval köszi, ennyi volt.
Most meg egy januári csonttörés után lassan lábadozva épp ott tartottam, hogy talán már menne a 21, viszont hiába van már minden hétvégén szuper szilvásgombóc-félmaraton pár kisvárosban, a szaharai melegben úgyis elájulnék, úgyhogy fussunk éjjel, inkább viszek fejlámpát meg vizet.

Közben látom, nagyjából csak verseny neve meg a cél helyszíne maradt ugyanaz. Két éve pamutpólót adtak, most (na ilyet se láttam még) hatféle színből-mintából lehet nevezéskor választani. Külön ujjatlan női, rövid ujjú férfi (Ejha! A lány pólókért külön reszpekt! Ez vhogy ki szokott maradni, ami fura. – rrroka). Ha nem tudod, milyen méretet válassz, kilóra-centire be tudod magad lőni a táblázatban, le a kalappal.
Plusz szponzorajándék a Minus Cool, amire mindig kiváncsi voltam, állítólag lehűti a bőrét az olyan gyenge jellemű melegfóbiásoknak, mint én. (Ez vmi olyasmi lehet, mint az ehavi Runners Worldhöz csomagolt testpermet, ami lényegében víz, és tényleg hűt, hiszen bevizezed magad. Zseniláis, rohadt drágán eladják a vizet. – rrroka) A vizes cuccban futás horrorsérüléseket okoz. Ronda helyeken.
A harmadik nagy csali az útvonalváltozás volt. Hú, nem a Tagoréról rajtol, hanem a város legtetejéről, a piros templomtól! Három kilométer zuhanás! Vagyis ott a helyem.

Az éjjeli futás amúgy nem opció. Egyedül. Nőnek. Itt viszont kétezren is lesznek 🙂
Tényleg rengeteget tanultak: pillanatok alatt megy a rajtszámfelvétel, abc szerint lehet sorbaállni. Az első meglepi, mikor kinyitom a póló zacskóját, őőő, ez olyan, mint az aliexpressztől rendelt szuperolcsó szőnyeg, amiről csak kinyitáskor tudod meg, hogy babaházba szánták… mondjuk szűken, de rám jött – és nem, nem volt szuperolcsó a nevezés. Később a rajtban láttam, más csajok is belepréselték magukat… azért nem mindenki, mert utána láttam a reklamációkat. Túl szexi lett, na. (Ez mondjuk nem feltélenül hátrány! – rrroka)
(Frissített: másodszor is felvettem egy 14 km-s futáshoz, mire hazaértem, két helyen feslett fel a varrás…)
Második meglepi: fönt a rajtban, másfél kilométerre a céltól. Mivel az ember szeret legalább félórával korábban tipródni, szomjas is lesz. 32 fokban pláne! És nincs víz. Kérdezzük rendőrtől, rendezőtől, nem tudják, végül elküldenek a sparba, jó, hogy még nyitva van szombet este fél kilenckor, megnyerjük az utolsó kis hidegvizes palackok egyikét. Kiitták a futók a hűtőpultot. Persze később a kidobott palackok kifordulnak a szemetesekből 🙂
Hát nem véletlenül érkeztem korábban, így is 35 perces sorbanállás után jutottam be a kevés kék házikó egyikébe. Közben vette föntről a drón az egészet 🙂
Utólag szólt egy kedves futótárs, hogy legközelebb nézzek föl odabent, van-e tető a toitoion… Tényleg nem tudom!

Persze végül rajt. Az klassz, iszonyú sokan vagyunk, pedig két éve a három egyforma körön volt hét és 14 kilométeres táv is, mégis olyan 500-an lehettünk. Itt talán kétezren is… végtelen a sor.

13567325_1187481561304505_3276216476330030367_n.jpg

Látom, a többség fölvette a drága eseménypólót. A fiúk jártak jól, rajtuk elég szellősen áll.
És innentől hibátlan, fullos, szórakoztató, bájos az egész. Persze régi dakota mondás, hogy lefelé a sz*r is gurul (Én ezt mindig kiegészítem, egy szerintem nagyon plasztikus képpel, miszerint “Csak a kemény!” – rrroka), de őszintén, ki nem élvezi? Lehet dumálni, ismerkedni vagy a többiek okosságait hallgatni. (Mire jó az a hosszú zokni? Nem igazi félmaraton ám ez, inkább bulifutás, mert sok benne az emelkedő!)
Egy jó hosszú alagút is benne van a horrorárban plusz teljes szélességében lezárták a 71-est – respekt. Két éve mentek melletünk az autók.
Szuper, ahogy kint van szurkolni az egész város! Nekem ez maradt meg, nem az ökölrázó autósok.
Sűrűn jönnek egymás után a frissítőállomások: cuki önkéntesek nyomják mindenkinek a kezébe a poharat, kiabálnak, hogy izó meg kóla meg víz meg hajrá, mindenből van bőven, pedig a végén vagyok nagyon, a kólába jeget tesznek, a frissítők után hosszan sorakoznak a logózott kukák, oda lehet dobni a papír poharat, luxuskategória, a zöld szívem se fáj, hajrá!
A kiserdőt is legyőzték: minden huplinál önkéntes világít zseblámpával! Az útvonalon is annyi segítő áll, terel, lelkesít, amennyi soha sehol nem láttam.
A cukiságbomba azért ott robban, ahol a házak előtt kisgyerekek állnak, kezükben méteres vízipiszoly, és még engedélyt is kérnek, hogy lelocsoljanak. Naná!!! (Na csak a drága vízpermet forgalmazója meg ne tudja! – rrroka)
Az útvonalon (egy nagy 10 km-s kör plusz két 5,5-ös már lent) öt helyen szórakoztatnak szpíkerek, szól a zene, a Tagore szombat esti fényében ragyog, alacsonyan szállnak a részeg tinik, megrázó lehet nekik a futók látványa, egész abszurd trágárságokra vetemednek. (Lásd még UB-n a déli part… – rrroka)

Iramfutó 1:30-astól 2:20-asig van, az utóbbiakat megelőztem, köszi a drukkolást 🙂 Nekem a vége 2:18 lett, a leglassabb eddig, de meglett, nem kis szó, ha két hónapja száz méterről indultam újra. Biztos segített a fullos szervezés, meg a város hangulata (javítani meg mindig van mit, nem kell kötözködni).
Ahogy megkaptam az érmet (harmadik cukiság) és megnyugodtam, hogy nem fogok elájulni, látom ám, már itt is a rü (rövid üzenet) a befutó időmmel. Az egész kommunikáció csillagos ötös, csak galambpostán meg füstjeleken nem küldtek el minden információt a rajt előtt ügyes kis csomagokban adagolva, sms, mail, Facebook, honlap.

Minus Cool tapasztalat: fújtam magamra mindenhol, de ettől még marha melegem volt, borítottam a nyakamba a vizet, lett is pár ronda horzsolásom a vizes cucctól, mondtam én. Egyelőre titok, hogy működik-e a permet…

A nap vége: aki ilyenkor a tónál nyaral és van rá pénze, hajrá, próbálja ki, szívesen ajánlom!

13590500_1186700641382597_1539925140908652448_n.jpg

https://www.facebook.com/IloveBalatonEjszakaiFutas/
http://ilovebalaton-futas.hu/

One thought on “Fullos félmaraton Füreden

  1. Erről még mindig az a véleményem… hogy 1) lehúzós esemény, és jobb lenne, ha verseny helyett közösségi futás lenne… 🙂

    De, ezzel a poszttal, és a kétszerhasználható pólóval feljöttek a mínusz ötödikről, a mínusz kettőre… nálam. 🙂

Vélemény, hozzászólás?