Μαραθώνιος Αθήνας

Μαραθώνιος Αθήνας

Loading

A futás azért is jó, mert egy csomó olyan helyre juthat el az ember általa, ahova egyébként nem biztos, hogy menne. Vagy esetemben, biztos hogy nem menne. Én túl kényelmes vagyok ahhoz, hogy csak úgy utazgassak, nekem kell legyen valami cél is. A vízparton ücsörgés, múzeum látogatás pedig általában nem az. De mondjuk, ha van valahol egy jó kis futóverseny, akkor már mindjárt érdemes összekötni a kellemeset a szokásokkal, és utazni egyet. Idén például Athénba, ahol az Authentic Marathon-nak nevezett futóversenyt rendezik meg, nyilván az autentikusnak tartott útvonalon.

20161112_142015.jpg

Onnan jönnek majd a futók

Még tavasszal neveztem, három csomag volt, egy alap, egy amihez pluszban póló is jár, és egy ami ezeken felül ingyenes tömegközlekedést adott Athénen belül. Én a kettest választottam, a póló egy tök jó Adidas tecnikai cucc. Az már más kérdés, hogy túl nagy méretet adtam meg, amit szó nélkül cseréltek kisebbre, majd a cserélős bácsi a kezembe nyomta az ingyen utazásra jogosító jegyet. Mondtam neki, hogy nekem ez nem jár, ő meg mondta, hogy nem baj, azért csak tartsam meg. És ez már nem az első eset volt, amikor megállapítottam, hogy a görögök tök jó fejek. Mindenhol nagyon segítőkészek voltak, a többség beszélt angolul, nagyon türelmesen próbálták megérteni, amikor az – egyébként latin betűkkel is feltüntetett – utcaneveket próbáltam kimondani.

20161112_114017_mod2.jpg

Keratomi a versenyközpontban

A szervezés is kiváló volt. A rajt ugye Marathonban volt, oda buszok vittek ki reggel. Azt gondoltam, hogy olyan görögösen lesz megoldva a dolog, hogy ezer emberre lesz három jármű, de nem. Egy idősáv volt megadva a buszok indulására, én kb ennek az első harmadában értem oda, és nagyon sok busz volt, mindenki szépen kultúráltan szállt fel rájuk, ahogy egy megtelt már indult is. Kb negyven percig tarott az út. A rajt helyszíne is hatalmas volt, égett az olimpiai láng, nagyon sok mobil WC-t raktak ki, várakozni egyáltalán nem kellett. Pedig sokezer induló volt, akiket tíz zónából indítottak. A futásig hátralévő időt kávézással, nézelődéssel töltöttem, kicsit hűvös volt, de a szervezők osztogattak nagy nejlon zsákokat, hogy ne fagyjon meg az ember. Mondtam már, kiváló volt a szervezés?

20161112_131148.jpg

Athéni kikötő

Kilenc óra után pár perccel indultam el a hármas zónából. Szerintem sikerült jól belőnöm a zónát, mert nagyjából egy tempóban haladtam a többiekkel, úgy hogy közben még nézelődni is volt lehetőség, nem volt nagy a tempó. Az útvonal nagyon szép. A településeken, amiken átfutottunk nagyon sok ember állt kint az út szélén, és mindenki tapsolt, a futókat bíztatta. Néha olyan érzésem volt, hogy minden lakó kint van az út mellett. Sok helyen gyerekek nyújtották a kezüket pacsira, szólt a zene, hatalmas volt a hangulat. És bár az egész út le volt zárva (Athénban is!) sehol nem láttam türelmetlen, dudáló, ideges autósokat, akik szerint ki kellene menni inkább az erdőbe futni, mert a város a kocsiké. Mindenki jókedvű volt, eleinte még a futók is.

20161112_161123.jpg

Athén az Akropolisz alól

A frissítőpontok nem tudom, hogy milyen sűrűn voltak, de nagyon sűrűn. És fél literes palackban osztogattak vizet, később izót is. Itt mondjuk nem tetszett amit a futótársak műveltek: kinyitották a palackot, egy részét a földre locsolták, ittak belőle két kortyot, majd a többit eldobták. És nem is a csomó kuka egyikébe, csak úgy az út szélére. Szerintem az ilyen négy órás tempóban, ahol mi mentünk igazán nem számít az a két másodperc, amit a kukáig meg kell tenni. Persze akár azt is lehet, hogy az ember viszi magával a palackot, és amikor szomjas kortyol belőle. Nekem így három palack elég volt végig. Szóval a palackos megoldás jó, de kicsit pazarló. Mást én nem vettem el a frissítő asztalról, éhes nem voltam, így nem is nagyon tudom, hogy milyen kaják voltak. Banán biztosan.
A pálya elég szintes, kb tíz km csak felfelé megy benne a közepén. Cserébe viszont az utolsó 8-10 km lejtő. És a végén a stadionba futás, az nagyon felemelő érzés. Az élményfaktor ezen a maratonon volt a legnagyobb az általam eddig futottak közül.

20161112_141909.jpg

A cél helyszíne, a Panathenaic Stadion

Összességében maximálisan megérte az Athén maraton: az útvonal, a hangulat, a szervezés mind-mind kiváló volt. Athén pedig érdekes város, sok látnivalóval, normális árakkal, segítőkész emberekkel.

5 thoughts on “Μαραθώνιος Αθήνας

  1. Azon a hétvégén itt tényleg minden a maratonról szól, azért nem láttál ideges autósokat 🙂 Kukák idén voltak elõször a frissítœpontok után, szerintem azért dobálták még szét a palackokcat. A hangulat szerintem is fenomenális, imádtam minden éven. A cím egyébként helyesen: Μαραθώνιος Αθήνας

  2. @Keratomi: Én jobban szerettem a flakonos frissítést egészen addig amíg el nem olvastam a Spar elõtti cikketeket a pohár helyes használatáról, így a Sparon már végre helyesen frissítettem, és beláttam a poharas frissítés kevésbé pazarló. Sajnos Görögországban még nem szempont a takarékoskodás, ezért is tart ott az ország ahol 🙁

Vélemény, hozzászólás?