14 km Kalotaszentkirály határában

14 km Kalotaszentkirály határában

Loading

– 14 km
– 1h 20′ alatt

Kalotaszentkirály túlnyomó többségben magyarok lakta, kb. 1100 fős Árpád-kori település Erdélyben, Kolozs megyében. Ha már ide vetett a jó sors a múlt héten, nem hagytam ki az élményfutást sem, szombat délután derék Sauconymba bújva nyugati irányban (csakis!) kivágtáztam a faluból.

Kifejezetten nem teljesíteni indultam, csak felfedezni a környéket, és menet közben gyakran megálltam fotózni a gyönyörű kalotaszegi tájat. A terep itt még dimbes-dombos, az igazi nagy kaptatókig nem jutottam el, pedig kis nagy ambícióval innen fel lehet szaladni az 1836 méteres Vigyázó- (Vlegyásza-) csúcsra. Hát én nem voltam ennyire nagy legény, még a közeli Magyarókerekéig sem futottam el, csak elporoszkáltam a megművelt földek közt az erdőig, majd egy kis balos kitérő után elfogyott az út, úgyhogy inkább jobbra, fel egy dombtetőre, katt, és vissza a faluba, a jól megérdemelt temesvári sörhöz.

Előtte azonban kis kitérőt tettem a XIII. sz.-ban épült református templomhoz, ami többek között arról nevezetes, hogy Adyt, aki gyakori vendég volt Szentkirályon, az ide igyekvő falusiak ihlették A Kalota partján megírására:

Pompás magyarok, templomból jövet
Mentek át a Kalota folyón
S a hidat fényben majdnem fölemelte
Az ölelő juniusi Nap.
Mennyi szín, mennyi szín, mennyi kedves
És tarkaságban annyi nyugalom
És fehér és piros és virító sárga,
Izgató kék és harcos barna szín
S micsoda nyugodt, nagyságos arcok,
Ékes párták, leesni áhitók.
Papi beszéd kemény fejükből csöndben
Száll el s nyári illattal vegyül.
Mily pompás vonulásuk a dombon,
Óh tempós vonulás, állandóság,
Biztosság, nyár, szépség és nyugalom.

(a teljes szöveg itt)

Kalotaszentkirály alig több, mint 100 km-re fekszik a határtól, az emberek barátságosak és profi vendéglátók, érdemes ide ellátogatni, s ha már itt vagyunk, fussunk egyet a határban, ezeken a dombokon:

 

2 thoughts on “14 km Kalotaszentkirály határában

Vélemény, hozzászólás?