Vágta a gáton, bibliai idézettel súlyosbítva

Vágta a gáton, bibliai idézettel súlyosbítva

Loading

– 15,5 km futás
– 1h 12′ 30" alatt

Két hét kihagyás után tegnap ismét sikerült felhúznom a nyúlcipőt. Lassan úgy vagyok a futással is, mint az egyszeri családapa a férfias programokkal, hogy csak nagy ritkán logisztikázza ki a partizást a haverokkal, de olyankor fél óra alatt igyekszik behozni a kimaradást és egy-kettőre matt részegre issza magát. Természetesen nem rólam van szó, hanem valaki teljesen másról. Szóval a futással az a helyzet, hogy az utóbbi időben a családi fejlemények, a munka, a tőzsdesügéres projekt, az időjárás meg ezer és egy kifogás miatt eléggé háttérbe szorult, éreztem is magamon, hogy takaréklángon ég bennem az életerő. Sebaj, tavaszodik, és közeleg a Tóparti futóparti is, amire illik készülni, így hetente egy-két alkalommal el kell mennem futni. Mindenkinek jobb lesz.

Rrróka nem tudott velem tartani, így teljesen magamba fordultam a töltésen, csak a gondolataim, a két lábam és a fülemben a Pro-Pain. Órát direkt nem vittem, hogy ne stresszeljenek a másodpercek, a komfortzónám határán egyensúlyoztam végig. Jól meg is hajtottam magam, a runtastic szerint a három hosszt 4:39 perces átlaggal teljesítettem. Persze még egy ekkora táv nem ment volna hasonló tempóban, de a Velencei-tó kört kis ambícióval és megfelelő hátszéllel talán sikerül majd 4:50-nel abszolválni. Reszkess, pannonfunk!

Miután a végén kifújtam magam, lefotóztam az érdi Thermál Hotel falán díszelgő márvány emléktáblát, ami már régóta szúrja a szemem:

Úgy üzenetét, mint művészi megvalósítását tekintve tökéletes alkotás lenne, ha egy mulasztás nem forralná a véremet, valahányszor meglátom. Hát emberek, "A jó harcot megharcoltam… hitemet megtartottam" bibliai idézetből épp a futásról szóló rész maradt ki!

A teljes passzus ugyanis így hangzik (Károli fordításában): "Ama nemes harczot megharczoltam, futásomat elvégeztem, a hitet megtartottam". (Ld. még: "De semmivel sem gondolok, még az én életem sem drága nékem, csakhogy elvégezhessem az én futásomat örömmel…" Csel. 20,24)!

Nem mondom, hogy szobrot kéne emelni a főtéren az Ismeretlen Dagadt Köcsögnek (pedig…), de hogy épp ezen a helyen, ahol annyi sportember végzi be futását, pont ezt kihagyni… Ez az érdi (mit érdi, a globális!) futótársadalom megcsúfolása, arculköpése! Hol van ilyenkor Schmitt Pál meg Deutsch Tamás? 

10 thoughts on “Vágta a gáton, bibliai idézettel súlyosbítva

  1. És ezt most már tényként veszed, hogy a Rókával való versenyemet majd a Lemúrral tudom le?

    Nekem is nagy volt a kihagyás, ráadásul most varrták össze a fejemet, és még 3 napot ki kell hagynom. Pedig most már nagyon futnék… Azért ez a 4’39”-es tempó szép…

  2. @rrroka: Egy kis dudor. Zsírcsomó, vagy valami ilyesmi. Már nem fáj, csak az a baj, hogy holnapig nem futhatok, holnap nem lesz időm elmenni futni (nem véletlenül azt raktam be szünnapnak az edzéstervbe), úgyhogy péntek előtt nem tudok futni. Most próbálok mozgáskordinációt javítani, lazítani, nyújtani. Pluszban jövő hétfőn veszik ki a varratokat, addig nem úszhatok, pedig a héten akartam elkezdeni. Tboykacsa azt mondta, hogy neki kilométerenként fél percet jelentett az, hogy lejárt hetente 1-2 km-t úszni. Én is érzem, hogy izomban tök jól fejlődtem, a Vajda Zsuzsi féle edzésterv tényleg optimálisan fejleszti az izmokat, és most tüdőre, vérkeringésre kellene fejlődni, arra meg az úszás, mint keresztedzés nagyon jó.

    Annyira nagy baj nincs, csak most már ne jöjjön közbe semmi probléma április közepéig…

  3. @pannonfunk: szerintem az úszás nem segít a futóknak, legalábbis fél percet kilométerenként biztos hogy nem. az úszás levegővétele és felhasználása teljesen másnak tűnik, egyáltalán nem érzem sajnos hogy van jópár év futó tapasztalatom. :/
    de amúgy úszni tök jó, remélem szép izmos leszek tőle! 😀

  4. én is mindig érzem, hogy mennyivel jobban lehet izmosodni úszás közben… a kondigéppel szemben ugyanis határozott plusz motiváció, hogy a vízben az életemért küzdök. Sőt! Ha végre bemerészkednék a mély vízbe, akkor egészen le is szálkásodhatnék, de eddig az életösztönöm mindig győzött a hiúságom felett 🙂

Vélemény, hozzászólás?