Lábam alatt gördül már a Halálcsillag – talpi ín gyulladás

Lábam alatt gördül már a Halálcsillag – talpi ín gyulladás

Loading

A 100 km nagyjából tíz óra alatti lefutásának egyik maradandó utóhatása, hogy a talpi inam két nap múlva hirtelen élesen megfájdult miközben ártatlan arccal hazafelé ballagtam. Nem tudtam mire vélni, kérdőre vontam, azt mondta, hogy elfáradt, besértődött, hagyjam békén két hétig, max egy tizes per hét, oké? Okés volt. A talpi fájdalom lassan elmúlt, helyette most húzódás van ott, ahol a sarkamhoz tapad az achillesem a belső oldalon.

A két tünet összefügg, tudtam meg az internettől, az ín rövidült meg és gyulladt be kicsit, lehet belőle a futókarrier végét és/vagy műtétet jelentő sarkantyú is, ami kb. azt jelenti, hogy ott ahol fáj el is meszesedik a kis szemétláda.

Mit kell tenni? Ahogy ezen a remek képen is mutatja nekünk egyetlen magyar űrhajósunk, Farkas Bertalan, nyújtani kell szigorú arccal.

talpi_in_farkasberci.gif

Mindannyiunk Farkas Bercije további vicces nevű gyakorlatokat is bemutat, pl. lábszárt göndörít ezen a linken, ahonnan képet is csórtam.

Ezen kívül nagyon jó, ha ülőmunkánk közben (OFF: Szinte minden futóismerősöm irodai munkát végez, nem érdekes? Ha te egy vagy azok közül, akik nem ülnek meló közben írd már meg, hogy veszed rá magad a futásra mondjuk egész napos csemegepultban álldogálás után.) valamit görgetünk a talpunk alatt, pl műanyag palackba fagyasztott vizet, teniszlabdát, vagy a Decathlonban kapható ezer forintos gumi halálcsillagot! 
Menő cucc, de a talppal gyűrögetést ne halaszd el addig, míg eljutsz a dekába, nyugodtan kezd el egy proli befőttesüveggel az egészet.

halalcsillag.jpg

Nagyon jó még az úgy nevezett “excentrikus nyújtás”, ami az achillesre hat és egy lépcső vagy – kapaszkodjatok meg, nem én találom ki, tényleg van ilyen – jógatégla kell hozzá. Ráállsz és lábujjhegyről szép lassan leengeded vízszintes alá a fájós sarkad reggel és este 3×15-ször. Ez az amit hamar meg fogsz unni, de próbáld meg, itt látható a procedúra egy ronda szőrös lábbal bemutatva, ha találtok csinos női lábas verziót, ígérem cserélem a linket.

Hogy ne csak a testünk, hanem a szellemünk is kapjon némi étket, a poszt címét ihlető Cserna-Szabó András könyvet szeretettel ajánlom nektek, jó könyv, ráadásul kortárs magyar író műve, aki dedikálta* is kis feleségemnek és nekem a művét.

labamalatt.jpg

*Legalábbis valószínűleg dedikálta. Lemúr Mikitől kaptuk a könyvet, kinézem belőle, hogy ő maga dedikálta, sosem tudjuk meg.

12 thoughts on “Lábam alatt gördül már a Halálcsillag – talpi ín gyulladás

 1. vilageletemben fizikai munkat vegeztem, es bizony soha nem tudtam megtartani semmilyen edzestervet. ha napi 8-10 oran at anyagot mozgatsz, letrazol, hajolgatsz, akkor estere bizony elmegy a kedved a testmozgastol, pedig a munka soran nem eppen az egeszseges mozdulatokat vegzed. maradok az alkalmi futasnal, hetvegi biciklizesnel, speed-hikingnal.

 2. Kívánok mielőbbi gyógyulást!
  Ha esetleg nem javul, mielőbb menj orvoshoz.

  Én január-februárban majd’ 2 hónapig ápolgattam magam peroneus ínhüvelygyulladással. Végül elmentem orvoshoz, aki 2 hét alatt kigyógyított. Most még megyek gyógytornára 1-2 alkalommal, aztán szépen. lassan kezdhetek edzeni.
  Természetesen én voltam a hibás, mert már okt. végén éreztem egy pici fájdalmat, de dec. végéig toltam – ezt igyekszem elkerülni ezentúl.

  Számomra az a tanulság, hogy inkább elmegyek orvoshoz, mert az ön-diagnózis rendben volt, de a kellő gyógyszert ő adta Keplat tapsz és gyulladáscsökkentő formájában…
  Jó pár hetem és sok különböző kenőcs kárba ment.

  Jobbulást, majd jó futást!

 3. Szia!

  Két dokinál voltam: először rossz, majd a jó dokinál.

  1) Fehérvári úti rendelő – Dr. K.P
  Szőrmók, fukszos ember, nyakában nagy Merci embléma. Azt mondja, ha nincs szín- vagy formabeli elváltozás zoknit le sem kell venni. Rá sem néz, meg nem tapintja. Felírt lúdtalpbetétet és egy kenőcsöt.
  Amikor mondtam neki, h. Verőcén lakom, megörült, merthogy ő vadász és érdeklődött, átjöttek-e már a medvék a Fátrából. Beszélgettünk kicsit medvékről és kész.

  2) Dr. Jórász Zsolt, Bethesda Kórház
  Én egy szerdai napon voltam nála és majdnem 4 órát voltam. Aznap ügyeletes volt, el kellett rohannia műteni! Alaposan megvizsgált, elküldött röntgenre, majd amikor látta, hogy nincs repedés, törés stb., elmondta, mit hogyan tegyek, milyen gyógyszer stb….
  (Mire visszaért műtétről, kb. 30 balesetes gyerek várt rá… és reggel 7-ig ez ment – szóval ilyen dokik is vannak.)

  Állítólag bárkit fogad (pénz stb. szóba sem került), de látnom kellett, hogy ez a várakozás ott mindennapos lehet.

  Ha mennél más dokihoz, egy magánrendelés 10-15 ezer, ami nekem nagyon húzós; egyszer kifizetem, de ha esetleg kezelésekre stb. kell járni, az nem megy.
  Az biztos, hogy TB-ellátásban is vannak nagyon jó dokik, csak nekem nem volt tapasztalatom, mert ez volt az első igazi sérülés.)

  Ez volt a bajom: peroneus ínhüvely gyulladás (boka alatt és fölött).

  Szaktudás, emberség alapján maximálisan ajánlom Jórász dokit, de a várakozás az nem egyszerű (egyébként egyszerűen be lehetett jelentkezni a TAJ-kártyával.)

  Te fordultál már dokihoz sérüléssel?

  Jobbulást!

 4. @csong: Szia! Bocs ezt csak most vettem észre, ezért nem írtam hamarabb.
  Nekem Keplat tapaszt és Xilox gyulladáscsökkentőt írt fel a doki és az nagyon sokat segített. Azóta gyógytornázok is (2 hetente járok gyógytornára és 2 naponta otthon gyakorlok) és szinte teljesen meggyógyultam. 10-15 perceket már szoktam futni. Szerintem próbáld ki a gyógyszeres kezelés+gyógytorna mixet – remélem, segít. Türelmet próbáló időszak, tudom. Én igyekeztem heti kétszer úszni + heti 2-szer törzserősíteni, fekvőtámaszozni. Itt tartok most.

Vélemény, hozzászólás?