Futóruhák mosása

Futóruhák mosása

Loading

Nekem nagyon rendes feleségem van, a mosógép közelébe sem enged.

Azonban nemrég vészhelyzet állt elő, mert az V. Tóparti-futóparti előtt elfelejtettem szólni, hogy a hosszúujjú futóblog felsőre szükség lenne, mert összebeszéltünk a konkurens 😉 blogról pár emberrel, hogy abban a viseletben jelenünk meg és futunk. Aztán persze jó idő lett és rövidgatya-póló kombóban lehetett futni, így a futóblog felső a tatyiban maradt.
Szóval ott álltam a masina előtt, kezembe technikai cuccok, fülemen telefon és megpróbáltam kideríteni mit kell csinálni. Feleségem szerint csak hányjam be a gépbe a cuccaimat, tekerjem a hetes programra, aztán mehet. Vizet nyissam rá. Jó. De itt 80 fokon van a hőszabályzó, azt ne tekerjem le? Letekerhetem, de  hetes tudja, hogy ő csak 30 fokon törődjön a szennyeződéssel. Oké. Megnéztem a hetest és egyből világossá vált, hogy ez kifejezetten futóruha mosó program, mert a fehér newbalance technikai felsőm suhan az ábráján. :))) Így már világos. Oké és milyen vegyszert öntsek hozzá? Tudom, hogy mi környezettudatosan mosódióval mosunk, amit a zöldABC-ben vásárolunk (http://www.zoldabc.hu), de ehhez a pár cucchoz pazarlásnak tűnik a mogyikat bedobni. Azt mondja drága feleségem, hogy akkor fél kupica folyékony a megtérés utáni maradékból. Említi még, hogy öblítőt is rakhatok bele, az is maradt még azelőttről, de tudom, hogy a technikai cuccok izzadságelvezető lukacsai, aminek minden cég valamilyen-fit fantázianevet ad, állítólag eltömődnek ettől, így a 100% polyester pólókat mosni ezzel szigorúan tilos!
Na nem ragozom tovább, a mosás fél óra alatt megvolt, az 1000 fordulatos centrifuga után szinte szárazon vettem ki a cuccokat és az Antonius teregetőállványon semmi perc alatt meg is száradtak. A vizet is elzártam.
A múltkor felmerült a futócipők mosása téma. Többen azon a véleményen voltak, hogy a futócipőt lemossa a hó és a sár télen, de februári Érdi Hendikep óta tudom, hogy ez nem így van, csak beleeszi magát valami szürke rothadás az anyagba. Jó a talp műanyag része fehér lett. Szóval a hóval, csak kontrasztosítunk.
Mások azt mondták, hogy egy igazi mp3-as amatőr futónak előbb kopik el a cipőtalpa, minthogy elkoszolódna a futócsukája, így a mosás értelmét veszti. Valóban furcsa, hogy a rommá ment csillapítású futócipők felső része tényleg úgy tud kinézni, mintha alig használt lenne, pedig mindannyian beleteszünk 1000 kilométer körüli távot hosszabb-rövidebb idő alatt. Nekem éppen most kerül nyugdíjba a harmadik pár cipőm, ami még teljesen jónak néz ki, így a kertben pillanatnyi szeszélyemhez és munkásgunyám színéhez igazodva tudok majd lábbelit választani.
A cipő kimosása ellen szól az is, hogy a talp szivacsos része ezt néha nem tudja tolerálni, elkezd szétmállani. Volt olyan cipőm (még versenyző koromban, a múlt évezredben), aminek a talpboltozat alatt teljesen kikorhadt a habszivacsa egy mosás és némi esőben futás után. De újabb cipőknél ez nem veszély, szóval, ha lókaka borítja be egy terep edzés után a vadiúj fehér edzőcipőnket, akkor még ki lehet mosni, a kicsit viseltes surranókra veszélyesebb ez a művelet.
Mellesleg szerintem a legtöbb futócipő kinézetén csak emel a lókaka.

Szerintetek miért ilyen borzalmas színösszeálításúak a futócipők?

20 thoughts on “Futóruhák mosása

 1. @rrroka: en csak olyan egyszerü modon tudtam ezt az egeszet, hogy a nedvszivo es -eleresztö kepesseget karositja az öblitö. 🙂 Nalunk igy pl. a törölközök se coccolino-puhak, ezen megfontolasbol azokhoz se teszek..Lassan mar semmihez se hasznalok, mert mindig var egy futoruha mosasra, s ha mar egy benn figyel a kupacban, akkor az öblitö kizarva.

  A futocipök szinösszeallitasarol mar en is rengeteget filoztam, a ferfi csukak meg hagyjan, de a nöi valasztek katasztrofa. Nem ertem, miert gondoljak a tervezök, hogy minden nönel a feher, pink es csiricsare tarsai az alapszin. :/ De nem puffogok, talaltam vegre olyan gyartot, amelyik vegre kihasznalta a piaci rest, s gyart konzervativabb szinü cipöket is, s meg a labamra is jo.

 2. @helemburgis: öblítő helyett mi meg vmi mosóolajat használunk ha jól tudom, a vízbe meg mosószóda megy… azt mondja Andi, hogy azóta sokkal szebb a mosógép dobja.
  a decában pont a csajszi cipőknek volt jó színe. és érdekes az is, h terepcsukákban tudnak normálisat, csak az utcainak muszáj kéknek és ezüstnek lennie lilás-sárgával. de már rég feladtam, h külső alapján válasszak, bár a mostanim egészen kulturált fehér és bordó, de ezüst, az ebbe is muszáj volt.

 3. Upsz, én nem szoktam szelektálni, egybe mosok minden ruhát, a futót is. Mosóporral, öblítővel. De akkor most megtérek 🙂 és ezentúl öblítőt nem használok. Kérdés: hány pólóval kell rendelkeznem, hogy ki tudjam várni, amíg összejön egy adagnyi ruha? (két póló miatt nem kapcsolom be a gépet, nadrágot ritkábban mosok, azok nem technikaik)

 4. Amikor legutóbb cipőt vettem, kinéztem egy típust a boltban, de csak fehér alapon neonzöld mintás volt, ezért rákerestem a neten. Látszott, hogy többféle van belőle, mind jobban tetszett. Körbejártam a hálózat összes boltját a városban, de mindenhol csak a neonzöld volt.
  Kénytelen voltam azt venni.
  Előtte hasonlóan jártam a szürke alapon pinkmintás cipővel…

 5. @Mylady: nem tudom nyáron mi lesz, télen a hosszú ujjú felsőkkel meg a polárokkal összejött a mosásnyi. szerintem nálunk is a többivel lesznek mosva, öblítővel, illetve a helyette használt illatos mosóolajjal. de a technikai cuccokat szerintem kézzel is ki lehet mosni semmi perc alatt, marha jó bennük, h ilyen hamar száradnak.
  neonzöld cipő? az nem rossz? én már kibékültem, sőt megkedveltem a narancssárgát, az előző adidasom ezüst-narancs-szürke-fehér volt. ment a kalenjis narancssárga felsőhöz. 🙂 a mostani saucony színével nagyon elégedett vagyok, a bordó-sötétszürke tök korrekt, semmi élénk szín. meg persze ezüst. az mindenképp kell. 🙂
  ma megyünk venni új példányt! 😀

 6. @rrroka: nem neonzöld, hanem fehér. csak a díszítés neonzöld rajta (orr, pipa, egyebek)
  végülis nem olyan rossz, már megbarátkoztam vele

  az eggyel régebbi, ami szürke alapon pink mintás, az sokkal jobban fájt 🙂 de aztán találtam hozzá dzsekit, armbandot, sapkát és egészen jó lett :)))

 7. A futócipők, -ruhák színe valóban elég hajmeresztő tud lenni… Bár én futni felveszek olyan színeket is, amiket civilben eszembe nem jutna hordani. Az egyik kedvenc cipőm pl. brutál hupikék, amikor megkaptam, és kinyitottam a dobozát, majd’ kifolyt a szemem. De messziről szerintem egész szép.

  Ez a mosódió tényleg olyan jó? Olvastam már róla, de még nem próbáltam. Kicsit hihetetlen, hogy bedobok egy bogyót a mosógépbe a sáros-büdös futózoknim mellé, és amikor kiveszem, tiszta lesz 🙂

Vélemény, hozzászólás?