Félmaraton előtti felmérő

Félmaraton előtti felmérő

Loading

– 20,8 km
– 1h 39′ 13" alatt

Mivel régóta téma köztünk a szeptemberi Nike félmaraton, ráadásul Rrróka 2005-ös 1 óra 39 perces rekordja olyan Damoklész-kardként függ fejünk fölött, amelyet nem kezd ki az idő vasfoga, úgy döntöttünk, szembenézünk önmagunkkal, és szombaton futunk egy felmérőt a gáton. A gátról tudni kell, hogy az aszfaltos rész oda-vissza alig több, mint 5 km, ezért alkalmas arra, hogy a négy körből álló futás közben könnyen nyomon követhessük az iramot és a részidőket.

Pulzusmérőt egyikünk sem vitt, épp elég lesz az aszfalttal küzdeni, nem idegesítjük magunkat azzal, hogy mikor robban fel a szívünk. Laza bemelegítés a minaret irányába, majd ráállunk a startvonalra és kilövünk a horizont felé. Igyekszem lazán futni, elég gyors a tempó, nem tudom, melyikünk húzza a másikat, valószínűleg mindkettőnket egyformán az a fránya férfivirtus. Az első kör 24′ 40" alatt van meg, ezt a távot még soha nem futottam ilyen gyorsan, kicsit feszes ez így. Úgy érzem, tartjuk az iramot, sőt, de nem, a második körben már 13 mp-et lassulunk. 

10 km-nél ismét bebizonyosodik, hogy Rrróka az okosabb, úgy dönt, nem ma fog meghalni, szól, hogy vágtázzak, ha bírom, ő egy kicsit visszavesz a tempóból. Én nem bírom, de vágtázok, a harmadik körben így is tovább lassulok, hajszálra 25 perc alatt van meg. A harmadik forduló a legnehezebb, legszívesebben kiköpném a tüdőmet és visszaülnék a kocsiba, ebben a sorrendben, de szóba se jön, túl sok kutyasétáltató bámul a parkolóból, kemény dolog ráfordulni még egy körre, hadd ámuljanak. A hülyegyerek-sapkám simléderéről csöpög az izzadtság, ezért hoztam. Nagyon elegáns lehetek benne a vörös fejemmel.

Az utolsó körbe beleadok apait-anyait, főleg apait, így 24′ 40"-nel zárom, jöhet a fogalom nélküli zihálás. 4′ 46"/km-es átlaggal futottam, de oxigénhiányos állapotban is könnyű kiszámolnom, hogy ez bizony még mindig túl van az 1h 40′-es félmaratoni időn, nem beszélve Rrróka blogtárs rekordjáról. Apropó Rrróka, hamarosan befut ő is, vidámabb, mint én, nem hajtotta szét magát. A legendás 1 óra 10 perces lábujjfájása viszont papírforma szerint jelentkezett, nem segített a cipőújrakötés sem, az utolsó körön muszáj volt belesétálnia. 

Alapos nyújtás, értékelés (kilók, évek, papírkutyák), sóhajok, lemegyek hídba. Az utolsó döfést a pékségben vásárolt üdítő viszi be, ettől — meg az erőfeszítéstől — mindkettőnk gyomra kikészül, ma is fél szelet pirítóst reggeliztem.

Megvan viszont a tervem a félmaratonra: az első 5 km-t kényelmes 5 perces tempóban teljesíteni, majd a középső 10 km-en bekapcsolni a gyorsítást, kemény, feszes iramban tolni, de úgy, hogy fenntartható legyen a fejlődés. Az utolsó 5 km-en pedig már nem számolgatok, nem taktikázom, csak futok, ahogy bírok, s meglátjuk, hogy adja ki. A Futóblogon bekerültem a táblázatba, hogy 1h 40′ alatt szeretnék végezni, remélem, nem égek be. Nagyon.

26 thoughts on “Félmaraton előtti felmérő

 1. én konkrétan nem okosságból lassítottam, hanem mert nem ment már az a tempó egyáltalán. 🙂 túl gyorsan kezdtem magamhoz képest, örülök, hogy nem ment nehezebben a maradék. a végén pont olyan volt, mint a legutóbbi tó körön, én mentem volna, de lábaim nem bírtak már vinni. a lábujjam elzsibbadt (ettől van a fájás), később a vádlim is görcsölni akart, hiába próbáltam bármit, kétszer újrafűztem a cipőt (akkor meg a guggolástól akart görcsölni), az sem segített. lehet a frissítés volt kevés?
  nem kell szerénykedned, meglesz az a 1:35 körüli félmaraton. mostmár csak nekem kéne bekarcolni 1:39 alá…

 2. utánanéztem, 2007-es a félmaraton PB-m: 48:56-es féltávra 01:40:33 a második 10,5kiri. összidő 01:39:09. na akkor 62 kiló voltam, de kevesebbet edzettem. de vhogy nagyon elkaptam a fonalat, kár hogy nem volt még blog (az edzesonline meg 2008as adatokat mutat csak).

 3. @pantomimes: Nem fog kiderülni, mert én havi 230-ról megyek le 170-re, ők meg 70-ről mennek 100 fölé… 🙂

  Csak van egy versenyünk, hogy idén többet fogok futni, mint ők ketten, és hát 2 x (100+X) > 170, ahol X pozitív szám 🙂

  Node majd a november-decemberi alapozásnál revansot veszek 🙂

 4. @rrroka: majdnem. A gyilkos számoktól falra tudok mászni, főleg a fordítási hibáktól (kedvencem a “Euler showed using graph theory…” fordítása “Júler a grafikonelmélet segítségével megmutatta…”), de a szörnyű fordításokat leszámítva is baromság nagyon sok helyen. Féligazságok vannak benne, amii talán a lehető legrosszabb.

 5. Egyetemen az egyik kedvencem a gráfelmélettel eltöltött félév volt! Játékos és közben baromi érdekes feladványokkal. Na, megyek lefutom a három ház – három kút útvonalát úgy, hogy ne keresztezzem az előző utamat. Fog ez menni? :)))

 6. @BGy: Az nem 😛

  Viszont van a következő feladat: Vegyünk egy csúcscimkézett gráfot, melynek a csúcsait feketére és fehérre színezzük. a csúcsok cimkéi legyenek a pozitív egész számok, az egyszerűség kedvéért, ha n pont van, akkor 1-től n-ig az egészek. Ezen játszuk a következő játékot: Bármelyik fekete csúcsot “megnyomhatjuk”, amelynek a hatása a következő:

  – a fekete csúcs összes szomszédja színt cserél, a feketékből fehérek lesznek, és viszont.
  – a fekete csúcs összes szomszédpárja összekötöttséget vált: ha össze voltak kötve, akkor kitörlődik a közöttük menő él, ha nem voltak összekötve, akkor lesznek. A szomszédpár alatt azt értem, hogy csak azon pontpárokat tekintjük, amelyek mindketten szomszédai a fekete pontnak
  – ezek után a fekete csúcs elveszíti az összes élét, és fehérré válik.

  Tétel 1: minden olyan gráf, amelyben minden komponens tartalmaz legalább egy fekete pontot, nyomogatással átalakítható üres (élmentes), csak fehér pontokból álló gráffá.

  Továbbiakban gráf alatt csak olyan gráfot értünk, melynek minden komponensében van legalább egy fekete pont.

  Tétel 2: minden gráfra igaz, hogy az adott gráf összes átalakítása ugyanannyi nyomkodásból áll.

  Adott gráfot tekintve, azon minden nyomkodási scenárió leírható a cimkék sorozatával, azaz leírható az 1-től n-ig terjedő számok, mint ABC feletti szóval. Legyen két scenárió szomszédos, ha a leghosszabb közös részszekvenciájuk hossza legalább a szóhossz mínusz 4. A szóhossz a második tétel értelmében minden szcenárióra ugyanannyi.

  Sejtés: Bármely gráf bármely nyomkodási szenáriójából vezet véges hosszú út bármelyik másik szcenárióba szomszédokon át.

  Az első tétel bizonyítása elemi halmazelmélettel megy. A másodikra egy nagyon elegáns bizonyítást tudok kételemű test feletti lineáris algebrát használva, de ha valaki talál alternatív bizonyítást, örülnék neki. A sejtés kb. 4 éves, és fogalmunk sincs, hogyan bizonyítsuk. Mindenesetre szeretek ilyeneken elmélkedni, miközben körözgetek a szigeten 🙂

 7. @BGy: Na, akkor elárulom a kettes tételt kifejtve: csinálsz egy adjacency mátrixot, amelyben 0 van, ha két pont közt nincs él, és 1, ha van, az átlóba meg egyet írsz, ha pont fekete, és nullát egyébként. A tétel az, hogy bármely sikeres nyomkodás sorozat hossza, amely a gráfot a csupa fehér, üres gráfba viszi, az ennek a mátrixnak a két elemű test feletti rangja. 🙂

 8. @helga84: Az van, hogy pannonfunk sporttárssal versenyben állunk a teljesítendő km-eket illetően, amit kezd elveszíteni. 🙂 Ezért ilyen információkkal bombáz minket, hátha lefáraszt.

  Sajnos nem csak futásban, hanem matematikában, zenében, botanikában és még ki tudja miben enciklopédikus a tudása, van honnan merítenie. Azt hinnéd, Kós Károly volt az utolsó magyar polihisztor, de nem. Valójában pannonfunk.

 9. @helga84: jól mondod, a Jóisten egyik kezével ad, a másikkal elvesz. Adott 5 kiló zsírt és elvett 1 percet km-ként. 🙂

  @Lemúr Miki: ugyanoda jártam egyetemre, ahová Kós Károly, vigyázat! :)Nem találkoztunk, mert kétévesen nem vettek fel az egyetemre. De csak azért, mert be sem adtam a jelentkezésemet. Nem szóltak anyámék a lehetőségről. Soha nem bocsátom meg nekik… :)))

Vélemény, hozzászólás?