Eliud Kipchoge 2 órán belül maratonon!

Eliud Kipchoge 2 órán belül maratonon!

Loading

eliud_unofficial_555.jpg

Ma délelőtt csodás dolognak lehettünk tanúi, “Emberek, Holdra léptünk!” mondják a hírek, de azért nem arról van szó, hogy egy mai futóóránál butább számítógép elvitt három vakmerő őrültet 384000 kilométerre egy idegen bolygóra és vissza is hozta őket épségben, egy olyan fémkaszniban, ami ugyanabból az anyagból van, mint a modern palacsintasütők.
Arról van szó, hogy a zseniális hozzáállással és tehetséggel megáldott, 35 éves kenyai Eliud Kipchoge felállított egy nem hivatalos maratoni csúcsot, 1 óra 59 perc 40 másodperces idővel első emberként teljesítette két órán belül a távot.
2017-ben már próbálkozott ugyanezzel, ennél sterilebb, mogorvább körülmények között ugyanígy váltott iramfutókkal, idealizált pályán, felvezető autó mögött. Akkor 25 másodperccel maradt el a két órától, és meggyőződésem, hogy ebben vastagon benne volt az is, hogy egy szurkolóktól elzárt Forma 1 pályán futott, nem úgy mint most, egy parkban, szinte végig a neki szorítók sorfala között a bécsi maraton előtt pár órával. Ez az ember, nevet, mosolyog 2:50-es tempónál! Nem futhat elzárva, hisz biztos vagyok benne, hogy plusz erőt adnak neki a bolondozó, vele futó szurkolók.

eliud_sapka_555.jpg

eliud_hajra_555.jpg

Plusz erőt ad neki még a Nike új szuperfutócipője is, amelyben szénszálas lemez emel kb 0.005%-ot  a teljesítményen, ami valójában az elit elitjén kívül senkinek egy másodpercet sem jelent kilométerenként.
De milyen kilométerek voltak ezek! Halálpontos 2:50-es ezrekkel mentek még a 35. kiri környékén is, olyan elképesztő futómozgással, hogy helyes futómozgás fanatikusként szinte le nem tudtam venni a szemem a lendülő lábukról.

eliud_egyenletes_555.jpg

A befutónál aztán megláthattuk milyen kedves fickó is ez a Eliud, mosolygott integetett, majd azt is megláthattuk, hogy milyen erős, hiszen a befutás után szó sem volt arról, hogy picit ledől pihenni, hanem vigyorogva szaladgált mindenfele és akit csak tudott ölelgetett, meg szelfiztek.

eliud_mosoly_555.jpg

Ilyennek kell lennie egy olimpiai bajnoknak. Nemde?
Neki szurkolok is, hogy a következő olimpián maradjon a csúcson, legyen övé a dobogó teteje.

eliud_finish_555.jpg

3 thoughts on “Eliud Kipchoge 2 órán belül maratonon!

  1. Akkor itt is: hogy erre, és pont csak erre a kísérletre hozta el a családját, hogy végig valami elképesztően higgadt volt, hogy utána még futott egy tiszteletkört, és még inkább egyben volt, mint a 2:01 után, Berlinben.
    Ezek voltak, amiatt nem is igazán kételkedtem, és ami miatt azt gondolom, hogy vagy utcai maraton idején, vagy ennek a kísérletnek az idején, vagy mindkettőn meg fog még próbálni faragni. Nagy valószínűséggel sikeresen.

  2. Egy kicsit azért sajnálom azt, valószínűleg ő lesz az, aki majd egy valódi versenyen, 41 iramfutó nélkül, több más versenyzővel versengve lefutja a távot 2 órán belül. Ott akkor az a valódi rekord ehhez az eredményhez lesz hasonlítva, rontva annak az értékén. Ez kétségtelenül csúcsteljesítmény, de mivel egy futólaborban futották, kicsit sajnálom, hogy meglett. A monacói F1 köridejét sem illik egy kifutópályán megdönteni.

Vélemény, hozzászólás?