Cipőcsere ugyanolyanra – Saucony Phoneix 5

Cipőcsere ugyanolyanra – Saucony Phoneix 5

Loading

Februárban a Balboa-kör rajtja előtt éppen azt beszéltük Dobzséval és Lemúr Mikivel, hogy a futócipőkben mennyire bír fázni a lábunk amikor nem futunk, és mondom a srácoknak, képzeljétek, ha még ki is lenne szakadva, amikor észrevettem, hogy bakker, a 600 kilométeres Saucony Phoenix 5-ös futócipőm jobblábasának belső oldalán tényleg van egy jó három centis szakadás. Méltatlankodtam is, hogy jól ki van tolva velem (nem pont ezekkel a szavakkal…), szanaszét ázik és fagy a lábam a hóban-latyakban, mi lesz így, vehetek egy dzsuvaálló terepcipőt ehelyett. Annyira korainak éreztem a szakadást, hogy még a Saucony boltnak is írtam, egyrészt kérdezve a tereprezisztens cipőkről, másrészt panaszkodva a hamari elhasználódásról, fotókat mellélekve, finoman jelezve, hogy az előző négy pár náluk vett cipőmmel nem volt ilyen gond, csak hogy lássák, nem egy kifutó tesztdarabot megvásárló öntudatoskodó nethuszárral van dolguk. Meglepődtem amikor felhívtak, és nagyon korrekten elmagyarázta a srác, hogy sajna ebben a stációban a cipő felsőrészének elváltozásai már visszafordíthatatlanok, de korábban még ügyes kezű cipősebészük össze tudta volna varrni a szakadásokat. Szerinte az Omni 10 jobb lenne a lábamnak, mert az erősebb, stabilabb, több oldaltartást ad, nem nyúzza szét a befelé billenő lábujjam a gyöngyvászont. Mondtam, hogy igen, volt három pár, de abban a típusban gyakrabban jött elő a lábujjam elzsibbadása. Mondta, hogy igen, hát vagy a cipő, vagy a lábujj. Terepcipőben nem jutottunk dűlőre, a végén már nem is voltam benne biztos, hogy szükségem van rá, függővé tettem a Vértes terep maratontól, oda meg nem jutottunk el (hálistennek, mert oltári nagy hó-latyak volt), így szépen halogattam a cipőcserét, figyeltem mit reagál a lábam a gyengülő felsőrészre, és terepre rehabilitáltam egy régi 1000++ kilométeres Omni 8-t.
Végül meglepő tapasztalat volt, hogy a gyöngyvászon további szakadásai sem befolyásolták a Phoenix tartását, a hevederek ugyanúgy stabilizálták a lábfejem, mint eddig, csak a cipő lett egyre szellősebb, ami így a tavasz átugrásával beérkezett azonnal-nyárban annyira nem volt hátrány. 900 kilométer után a cipő még teljesen használható a felsőrész hibái ellenére.
Az új cipő vásárlását az Ultrabalatonnal indokoltam meg magamnak, oda már egy új, sértetlen, biztonságos futócipőben szeretnék menni, amit azért legalább 50 kiri megfutásával be is járattam. Nézegettem a honlapon a Phoenix 6-ost, már  a képeken is látszik, hogy pont ott erősítették meg, ahol az 5-ös verzió szakadásai jelentkeztek: a Saucony jel már rálóg a hevederre és a talp mentén is lett egy csík.
Az új verzió sajnos nem volt a méretemben, próbáltam egy Omni 11-est is, azt nagyon kényelmesnek találtam, de végül úgy döntöttem, hogy a jó öreg Phoenix 5 23490 jó magyar forintért teljesen jó lesz nekem (csiripiszlinek is bevált, ő kb egy éve írt róla nekünk futócipő véleményt), hiszen mit érek vele, ha az Omniban gyakrabban és jobban fáj a lábujjam, és mindez a tartósságának köszönhetően sokkal több ideig.

sauconyphoneix55.jpgPhoenix 5: A Saucony jel mellett kikopott a gyönyvászon

sauconyphoneix56.jpg
Phoneix 5: Extra szellőzőnyílások keletkeztek belül…

sauconyphoneix57.jpgPhoneix 5: … és kívül

sauconyphoneix61.jpgPhoneix 6: a képek szerint az előző verzió hibái javítva lettek

sauconyphoneix51.jpgPhoneix 5: a sarokrész nem nagyon rogyott meg, a talp nem kopott el

sauconyphoneix54.jpgA lábujjzsibbadásom oka az lehet, hogy nagyon csámpázok befele,
a jobb nagylábujjnál jól láthatóan sokkal jobban lekopott a talp

sauconyphoneix53.jpgA talp többi része amúgy egészen jó 900 km terep-aszfalt kombó után

10 thoughts on “Cipőcsere ugyanolyanra – Saucony Phoneix 5

  1. @saaby.: hát miután gond nélkül belement még 300 kiri azóta, és a lábujjamnak ez volt eddig a legjobb, egyelőre nem gondoltam cserére. a terv az, hogy télire viszont beszerzek egy strapabíróbb cipőt, szimpatikusak a nike shieldes csukák, meg van adidasnak is néha meglepő költséghatékony cipője.

  2. Te vagy nálam is nagyobb cipő gyilkos vagy (pedig erről én elég nevezetes vagyok), vagy ez a saucony tényleg nem túl tartós márka. Az én mostani nike pegasusomban most van 900+, az asicsomban pedig kb 650-700, és mindkettő fényévekkel jobb állapotban van, leszámítva a két nagylábujjnál, ahol mindkettőt kilyukasztottam de azt röpke 100-150km alatt megteszem rögtön minden márkával (mondjuk most már leragasztom belülről, de az meg vízhólyagot okoz, szóval sehogy sem jó). Lehet, hogy tényleg meg kellene egy másik márkával próbálkoznod…

  3. @viito: lehet hogy érdemes lene fél számmal nagyobbal próbálkoznod? 🙂 körmeidte nem szokta leszedni a cipő, csak kilukad?
    A többi sauconym felsőrészén eddig sosem volt még egy kicsi szakadás sem, azoknak a sarka kopott el 1000++ km után. Mondta is az eladó, hogy a phoenix egy sokkal könnyebb konstrukció, sokkal kevesebb anyag van a talpában és a tetejében is, viszont az erős dőlésem miatt ez a kevés anyag jobban ki van téve a nyúzásnak, és hát ilyenkor az a jobb, ha cipő enged, nem a lábad nyomja szét. 🙂
    én azon lepődtem meg, hogy a gyöngyvászon szakadásai nem befolyásolták különösebben a tartást, sehol nem nyomott meg ettől jobban, nem törte fel a lábam, nem volt olyan érzés, mintha esne szét a cipő, pedig a látvány tényleg elég ijesztő.
    A márkaváltástól nem zárkózom el, ha találok olyan cipőt, ami megfelelő lesz télire akkor simán váltok, most a phoenix 6ban bíztam, ami sajnos nem volt, de már nem akartam még egy kört menni futócipő ügyben, mert ritkán van időnk elmenni vásárolni, így ha már ott voltam mindenképp cipővel akartam távozni.

  4. @rrroka: elsőre én is azt hittem, hogy méret probléma, de valószínűleg nem. sokkal inkább futóstílus, például erős heal strikerek panaszkodnak mindenfelé a neten arra, hogy akár már 100km alatti távon is kilyukasztják a cipő orrát, és ezt akkor is, ha akár egész számmal nagyobbat vesznek, mint ami kell. A legtöbb cipőn pedig nincs semmi megerősítés pont ott, ahol kilyukad.

Vélemény, hozzászólás?