A gyíkagyam győzőtt, van már terepfutó cipőm: Saucony Grid Excursion TR9

A gyíkagyam győzőtt, van már terepfutó cipőm: Saucony Grid Excursion TR9

Loading

img_0141.jpg

A terepfutó tábor egy emberként állítja, én is többször mondtam már, hogy itthon a legtöbb terephez nem feltétlenül van szükség traktortalpú terepfutó cipőre, de mindannyian tudjuk, hogy ha a kedvenc hobbinkról van szó, akkor a “nem feltétlenül szükséges” igazából egyenlő azzal, hogy KELL.
Az érzelmi döntéseket hozó gyíkagyam már régóta küldözgeti a sunyi “akarom-akarom-akarom” üzeneteket a racionálisabb felső agytekervényekhez, így amikor az Ősfenyves futás után úgy éreztem, hogy a terepre használt cipőmet ideje nyugdíjazni, elkezdtem nézegetni a terepcsukákat. A nyilvántartásomban a Futócipő App szerint a legutóbbi Saucony Omni 12 cipőmben alig 600 km van, így azt logikusabbnak tűnt megtartani aszfaltra, hiszen az előző két darab 1500+ kilométert bírt úgy, hogy féltávnál átállítottam őket terepre, szóval egy ezres még lazán benne lehet, ha kicsit óvatosabban bánok a sarokra érkezéssel. Mostanában szándékozom egy-egy rövidebb és gyorsabb terepversenyen is indulni, oda pedig kelleni fog a plusz tapadás, különben olyan horzsolásos lesz a térdem, mint egy bringázni tanuló gyereknek. Ez volt az egyik oka a terepcipő vásárlásnak, a másik pedig az, hogy 8-10000 forinttal olcsóbbak az utcai cipőknél. Az Omni 12, úgy, hogy közben már a 14-es verziónál tartanak, mérethiányos, ezért akciós, még mindig 23 990 Ft, ez a terepre való új Saucony Excursion (teljes nevén: Saucony Grid Excursion TR9 Black Yellow), pedig 21 990 Ft-ba került.

img_0143.jpgTraktortalp, normális színek, sehol egy ezüst csík

Meg sem mondom mennyivel van 30 rongy fölött az Omni 14 ára. Egy ideje havi rendszerességel rakok félre pár ezer forintot az egézségpénztéri kártyámra cipő céllal, onnan nagyon nehéz másra elkölteni – kivéve fogorvos, néhány gyógyszer -,  bár majd kell utána valamennyi szja-t befizetni májusban, mert a futócipő nem EP támogatott termék. Egy ideig támogatott termék volt sörétespuskához a lőszer, meg a hegymászó karabiner és a pingpong ütő, de mostmár gyakorlatilag semmilyen sportcuccot nem lehet így venni. Nem tartozik szorosan a tárgyhoz, csak mesélem, hogy a SZÉP kártya szabadidő zsebéből lehet focimeccsre jegyet venni, de futóversenyre nem lehet nevezni.
Na mindegy, a lényeg, hogy a szokásos cipőbeszerző helyemen a Szentenderi úti Saucony boltba elfogadják a kártyát, így húsz perc próbálgatás után meglett az első terepcipőm. Az előző 8-as verzió volt bordó színben is, az jobban tetszett, de keskenyebb volt a kaptafája, szóval végül maradt ez a sárga-fekete példány. Bele van építve egy rakás technológia, de lényege hogy 8mm dropos, mint az Omni 12, és brutál talpva van, a felsőrésze pedig tartósabb. Mondjuk az már nem tudom hova lehet tartósabb, az Omnik teteje ezer kiri fölött sem akar szétmenni, a talpuk kopik tükörsimára.

img_0147.jpgRommá kopott sarok, sima talp, de felsőrész még mindig tart – Saucony Omni 12 1500km után, szupertartós, nem véletlenül ez a harmadik példányom belőle

A képeken látható színesebb cipő egy Excursion TR9 GTX, ez ennek a terepcipőnek a vízálló változata, női színekben (nekem is tetszik, szerintem senki nem mondaná meg, hogy ez kifejezetten női, kb. csak annyit jelenthet, hogy nem készül belőlük 48-as méretig…), és kis feleségem téli nordic walking cipője lesz. Tulajdonképpen véletlenül lett egyforma csukánk, én felpróbáltam még vagy három félét, de ez volt a legkényelmesebb, a bruáljól kinéző, csak 4 mm-es droppal rendelkező Nomad TR sajnos nagyon keskeny volt a lábikómra, mondjuk nem is bánom, mert az már megint csak drága volt, nálam a lélektani határ 20-21-22 ezer forint a cipőknél.

img_0145.jpgGTX és “női”

 

saucony_cipoim-555.jpgTíz futócipőmből kilenc Saucony, bár nem volt mind tökéletes

 

 

9 thoughts on “A gyíkagyam győzőtt, van már terepfutó cipőm: Saucony Grid Excursion TR9

Vélemény, hozzászólás?