Új cipők

Új cipők

Loading

Hétfőn megvettük az új futócipőket. Igen, többes szám, mert mint azt tegnap a kommentekben olvashattátok a feleségemnek is vettünk egy futócsukát, nem csak az én öreg harcostársam cseréltük le.
Az utóbbi időben a Szentendrei úti  Saucony bolt lett a favorit a cipővásárlásban, Áron pajtásommal is ott költöttünk karácsonykor, és most is oda mentünk. Itt nagyon korrekt és hozzáértő a kiszolgálás, az eladó srác mindent elmesélt Andinak, amit tudni kell a futócipőkről, elmagyarázta a különböző beépített rendszereket. Tudni kell, hogy itt kötelező legalább kétféle cipőt felpróbálni, és öt percet szaladgálni, sétálni bennük a boltba, amíg kicsit terül a láb és kiderül minden klappol-e.
Andi elég magas, tulajdonképpen egy magas velem, illetve egy-két centivel kisebb csak. Ez azért furcsa, mert a válla viszont magasabban van, mint nekem. Ebből egyenesen következik, hogy nagy a fejem.
Szóval az elvileg női cipők közt nem volt a méretében, de a Sauconynál egy kaptafával csinálják a fiú és lány cipőket is (DaMartian azt mondta a Nikenál van különbség), és csak színbeli eltérés van a cipők közt.

A futócipők színéröl megvan a véleményem, de a Saucony ebben elég mértéktartó. Ugyan az ezüst színű csíkokról nem tudnak lemondani, de alapjában véve nem szemkiégető színkombinációkat találnak ki. Andi cipője egy progrid ride lett, ami férfi mivolta ellenére leginkább piros és fehér, némi ezüsttel.
Az én új csukám ugyanolyan, mint a régi, Saucony progrid omni 8, aminek színe is meglepően jó, fehér-bordó-fekete. És persze az elmaradhatatlan ezüst. A régi 856,4 kilométert bírt, ami kicsit kevesebb, mint az ezer, amitt elvárhatunk egy cipőtől, de elég sokat domboztam és a sarokrész már nem bírta, a csillapítás elköltözött belőle, a külső széleken megkopott és ettől fájt a sípcsontom.
Szóval tegnap ki is próbáltuk a cipőket, lementünk a  gátra hogy bekoszoljuk kicsit őket. Nem szeretem az új cipő kinézetét, olyannak láthatnak miatta, mintha akkor mennék először futni. Hülye vagyok, tudom. 🙂 Szóval futottunk a feleségemmel, és nekem folyton azt kellett hajtogatnom: Andi, lassabban, lassabban! De ő csak szökellt előre. Kicsi feleségemnek az a fajta irigylésre méltó futómozgása van, amikor a talp eleje éri csak a talajt, nem sarokra érkezik. Persze így nem lehet lassan kocogni, egy idő után elfogy a szusz.
Futás-séta kombóval (futás több) megtettük az első 2,5 kirit, és csak azért nem többet mert balga fejjel nem vittem a futókulacsaimat és nem volt innivaló.

Kettőnk közül egyikünknek izomláza lett, találjátok ki, hogy kinek! 🙂

28 thoughts on “Új cipők

 1. Jómagam is Saucony-ban futok, és a fent “megénekelt” Szentendrei úti boltban szoktam beszerezni.
  Jelenleg a második cipőnél tartok, az első egy Grid Trigon 4 Ride volt, és nagyon elégedett voltam vele. Kb. egy hónapja cseréltem le egy Progrid Trigon 5 Ride-ra, ami az eladó szerint az előbbi utódja. Érdekes módon ebből egyfél számmal nagyobb kellett, és még nem vagyok teljesen biztos benne, hogy hosszú távon barátok leszünk, met valamiért hosszabb futásoknál még mindig töri a jobb sarkamat – mintha a jobb lábam egy picit kisebb lenne, és nem illeszkedne olyan pontosan rá a cipő. Mindegy, remélem ez csak azért van, mert még bejáratós 🙂
  A feleségemnek egy Grid Ignitiont vettünk, igaz, úgy néz ki, jópár évig eltart majd még belekerül az az 1000 km 🙂

 2. @Navixaf: én inkább nem változtattam a típuson, biztos ami zihher. szerintem nálunk sem lesz ahammer cipőjébe hamar az ezres, de még nálam is majd egy évbe kerülne. ebből a szempontból sokat futni nem gazdaságos. 😀 heti százasokkal két-három hónap közt lehetne cserélni, de azt ki bírja anyagilag?

 3. @rrroka: Érdekes módon a régi típus szorított, fél számmal nagyobb meg nem volt, ezért bekockáztattam a “jobbat”.
  A teljes igazsághoz hozzátartozik, hogy a régi jobb lábas cipőnek szétment belül a sarka (a bütykömtől), és az utolsó 1-2 héten rendesen feltörte a lábam, ami ugyan begyógyult azóta, de a bőr még nem sima ott.
  A tegnapi gyors 4 km mindenesetre már nem okozott panaszt.

 4. Hello!

  Kérdésem van: én bevallom sosem szoktam frissítőt magammal vinni, utálok mindent amit magamra kell aggatni. Mit mondanak errea a profik, mekkor távnál kell már menet közben is frissíteni, mert nekem nem nagyon van rá igényem, de nem is akarok megpusztulni félúton

  THX

 5. @DERRICK: én már megszoktam a kulacs övet, így 15 kirire is viszem magammal, de a nagyon meleg nyár kivételével nincs rá igazán szükség. itt a környéken van pár olyan útvonal, ahol van közcsap ott is meg lehet oldani a frissítést, bár tudom, hogy te szigorúan ugyanarra vagy csak hajlandó futni. 😀
  mindenesetre a sárd utca végén van egy kút, az kb. 4 km, és biztonságos útvonal, én tovább szoktam futni rajta egészen a chinoinig.
  versenyen ugye ott vannak a frissítőállomások, én ezeket kihagyom, ha teljesítményre futok, mert elég rendesen ki tud szedni a ritmusból, vagy ha nem lassítok, akkor az orromba öntöm az egészet. 🙂
  a lényeg, hogy kézbe nem szabad hurcolni még egy fél liter vizet sem hosszútávon, mert tönkrevágja a mozgást. szóval vagy öv, vagy kút.

 6. @DERRICK: Ha lehet, akkor a következőt fogadd meg. A folyadékpótlás kell!!!! Ha nagyobb távot futsz, már fél óra után is lehet (kell) frissíteni. Én is utálom az övet is, a camelback (víztárolós hátizsák)-ot is, de viszem 25 felett mindig!!! Bár most vettem (Saucony bolt) akciós kézi palacktartót telefonzsebbel. Hamarosan azt is ki fogom próbálni (az én mozgásomat már semmi sem teheti tönkre 🙂
  De ha nagyon kívánós vagy futás közben akkor: camelback (by Decathlon)! (én azzal készültem télen a Balatonra, amikor a kutak el voltak zárva)

 7. @rrroka: az állandó duma meg az oxigénellátást teszi tönkre, nem? a zenehallgatás meg a ritmust.

  Úristen, akkor mit csináltam a januári Yours Trully-n???? az biztos, hogy nem futottam, mert zenét hallgatva beszélgettem 50 km-t. Ja és emlékszem a kezemben is volt forraltbor vagy 4 dl!!!!! arról nem is beszélve, hogy Garmin Forerunner 205 sem egy kis darab….

 8. jelenleg 15 km a legtöbb amit futottam, de még ott sem kívántam a frissítést, viszont ez a karra erősíthető verzió ez tetszik (az egyik karom foglalt az MP3 tartó miatt de a másikon elfér. Mielőtt futok egész nap vedelek, valszeg ezért nem száradok ki közben, meg utána is vedelek, szóval folyamatosan vedelek 🙂

  Rrroka: Érd legsuttyóbb, legfertőzöttebb területén futok át este 11-kor, de még ez is jobb mintha ugyanezt este 11-kor a fundokliában tenném, farkasfalkák között 🙂 Én már csak egy ilyen öreg begyöpösödött ömbör vagyok, szeretem az állandósságot.

 9. @bitliszbá: A karöv jónak tűnik, beszerezzük 🙂

  Igazság szerint vedelek egész nap előtte, meg után is, valszeg ezért nem száradok ki, és nem igénylem a frissítést sem

  Rrroka: 3 útvonalon futok, ebből mindegyik átvezet Érd kriminilasztikai központján, viszont vigasztal a tudat, hogy ha a központban le akarnak ütni, akkor már csak 4 kilométer kell futni, és megtalálom elérek az éjjelnappalihoz ahol az összes rendőrkocsi dekkol 🙂

 10. @DERRICK: Részemről ha nincs hőség kb 2órát bőven elvagyok víz nélkül. Versenyen iszom amit adnak, plusz ha kevés a frissítőállomás vagy nagy meleg van akkor kézben viszek egy palack lötyit. Szerintem egyéni, hogy zavarja-e a mozgást.

  Okosabbak szerint fél óránként kéne inni legalább pár kortyot….

 11. Eddig egy versenyen adták a piát értelmes palackból és ez a kassai félmaraton volt. Egy másfél-két decis műanyag csőrös palack volt. Nem ment a víz az orromba. Máshol a műanyag pohár a divat, amiből futva nem lehet inni. Most, legutóbb Bécsben, papírpohárból adták, de olyan széles volt a szája, hogy még a fülembe is jutott a vízből. A többi a “mellizmomra” csorgott, hogy a vizes tech.póló ki tudja dörzsölni a “mellizmom” bimbóját. :))
  15 km fölött szoktam megszomjazni, addig nem nagyon. Kula csövet csak 20 km fölötti edzésekre viszek.

 12. @bitliszbá: hát mit cisnáltál volna? vedeltél meg bohóckodtál 50 kirin keresztül. 😀 más ezt egy kocsmában is el tudja intézni! :DDD
  a kézbe cipelést úgy értettem, hogy egyszer kérdeztem a futobolondokat szabad-e csuklósúllyal futni. na erre kaptam egy elég kimerítő NAGYON NEM választ. azt mondta a két csuklósúlynál már csak az a rosszabb ha mindig egy kézben cipel vmi nehezebbet az ember, és egy víz az már annak számít.

  @DERRICK: kitalálom, érd-alsó vasúti aluljáró? 😀 az vmi iszonyatos.

  @BGy:
  én mindig hordom, mert jól áll, slankít! 😀 de lassan kezdem kifogyni.

 13. Ha már futócipő…

  Van valakinek tapasztalata az Adidas Response-ról, ennek van egy stabil változata erre szeretném leváltani a lassan lejáró Saucony-mat, mivel nem vagyok eleresztve Supernova és hasonló árkategóriás társai kiestek, Asics Stabli cipők szintén 25-től mennek, még a Kalenjik is 20.000 tól vannak stabil verzióban.

  THX

 14. @Bozót: nem én találtam ki, hanem futobolondok közül az egyik szakember. többek között arról is volt szó, hogy az egy kézbe vitt cucc még rosszabb, mintha mindkettőn lenne, mert olyan féloldalasságot okozhat, mint amikor vki csak az egyik vállán hordja a táskát.
  erős példának talán Gebre futótechnikája volt felhozva, aki mindig futva ment suliba, hóna alatt a könyvekkel, és ez még mindig látszik rajta.

 15. Sziasztok!

  Értekeztem okosokkal (nem annyira okosok mint rrroka és hammer), ők azt mondták, hogy főleg járdán futok és erősen pronáló lábam van (lúdtalp családi hagyomány) akkor vagy stabil cipőt veszek, vagy egy lightosabb terepcipőt. az Adidas Response-nak mindkettő van, szerintetek ez igaz, mert ha light terepcipőt veszek akkor lehet hogy maradnék Sauconynál, elvégre az bevált.

  THX

 16. @DERRICK: Aszfaltra ne vegyél terepcipőt! Nem véletlenül terepcipő, arra tervezték, hogy hegyen-völgyön, erdőben, dagonyában fuss benne. Teljesen más a cipőtalp kialakítása, városi futásra nem igazán alakalmas. Ha pronál a lábad, fuss stabil cipőben, azok erre vannak kitalálva.

 17. @DERRICK: nabiryenek hihetsz, aszfaltra inkább ne a terepcipőt válaszd. el lehet benne futkosni, Áron is terep nikeban futott több félmaratont velem, de ha árban nincs különbség, akkor inkább a stabil csuka. sauconyban is van frankó erősen stabil, ami pl nekem van a progrid omni az ilyen. (pedig nekem nincs akkora hápogóm mint neked… 😀 )

Vélemény, hozzászólás?