Teljesen oda meg vissza voltunk

Teljesen oda meg vissza voltunk

Loading

– 14,5 km
– 1h 26′ alatt

Tegnap T. sporttárssal kocogtunk el a gát aszfaltos részének végéig meg vissza, kb. 5’55"/km-es kényelmes tempóban. T. sporttárs nem kispályás, alapos edzésterv szerint készül az első maratonjára, a márciusi balatonira. Heti három alkalommal fut 10-20 km-eket, szigorúan figyelve, hogy a pulzusa ne menjen 130 fölé. Ennek megfelelően a tempója kicsit lassabb, mint az enyém, de hamar megtaláltuk a kompromisszumos 5’30"-6’/km-es közös nevezőt, és még beszélgetésre is maradt szusz.

Érdekes tapasztalat, hogy lassabban sem kevésbé fárasztó futni, mint a normál iramban, sőt. A pulzusom végig 140-145 között ingadozott, mégis épp annyira kinyuvadtam a végére, mintha közel 5 perces km-eket futottam volna, fura dolog.

5 thoughts on “Teljesen oda meg vissza voltunk

 1. Sziasztok!

  Pár napja olvasom a blogotokat-végignyomtam az elejétől-nagyon szimpatikus stílusban írtok, s osztjátok meg tapasztalata(?)..itokat(hű).
  Újrakezdőként(ahogy látom gyakori faj), most 8km stabil 7perces lefutásánál-kocogásánál járok.
  Térdem miatt hagytam anno abba, de szerencsémre füves gátoldalban futhatok.
  A tempóm lassú, de így is 160-as pulzus környékén járok…
  Mit javasoltok felhozóként, ha a hosszabb távok vonzanak?
  Üdv:

  saaby

 2. @saaby: Szia, mivel én inkább spontán örömfutó vagyok, mint edzésterves-számolgatós, nem tudok nagyon okos lenni a dologban, pedig egyébként szeretek. 🙂

  Ha gond van a térdeddel, és fennáll a sérülés veszélye, akkor fontos, hogy ne erőltesd túl magad, hagyj két-három pihenőnapot az edzések után. És nem a tempót növelném, hanem a távot, fokozatosan. Utána alapos nyújtás, de ezt fölösleges mondanom.

  Egyébként meg… szénhidrát, kellemes futótársak, jó zene, kitartás és türelem, nálam ez vált be. 🙂

 3. @saaby: Hát ha a hosszabb távok vonzanak, akkor felhozóként a hosszabb távokat tudnám javasolni, remélem elég vonzó ötlet 🙂

  De komolyan, a 7 perces kilik a kényelmes kocógótempó nekem is, fussál azzal 10-12 kilométereket, és pár hónap alatt azt fogod észrevenni, hogy elkezdesz gyorsulni. Ne nézzed az időket, ne frusztráljad magadat, ha nem futsz minden héten PB-t, élvezzed a futást, és csatlakozom az előttem szólóhoz, alaposan nyújtsál.

  Valamint én a helyedben nem szégyelnék elmenni ortopéd szakorvoshoz, hogy nem vagy-e lúdtalpas, nem jársz-e csámpásan, stb. Ezek mind olyan hibák, amelyek csúnyán rá tudnak menni az ember egészségére, viszont minimális erőfeszítéssel korrigálhatóak.

Vélemény, hozzászólás?