10+1 menő cucc, ami terepfutáshoz nem nélkülözhetelen, de akkor is KELL!

10+1 menő cucc, ami terepfutáshoz nem nélkülözhetelen, de akkor is KELL!

Loading

A terepfutáshoz alapvetően nincs másra szükség, mint az igényre, hogy elszakadjunk a megszokott és biztonságos aszfalttól, a százszor körbefutott szigetkörtől, a gát betoncsíkjától, és végre a lábunknak oly kedvező puha anyaföldön fussunk. Hát, igazából az sem baj, ha tudunk tájékozódni valamennyire… Bár a magyarországi erdőkben nehéz úgy eltévedni, hogy tényleg napokig keringjen az ember, de azért vannak ezzel kapcsolatban egészen friss tapasztalataim múltkor a Vértesről, ugye… 🙂
A táv növekedésével arányban egyre jobban előjönnek a speciális igények, és a terepfutásnál igazán bőven vannak kihívások, nem csak az ultratávok esetében. A felsorolt cuccok egy része szerintem már kifejezetten ajánlott, ha egy-két óránál hosszabb időt szeretnénk galoppozni a természetben, az hosszabb versenyeken pedig több cucc egyenesen kötelező.
Nektek mennyi van ezekből?
Én nem vagyok nagyon cucc buzi, pláne nem márka függő, és tudom, hogy nem attól leszek terepfutó, ha ezeket magamra aggatom, de már 7/10 megvan. És nagyon csábító, hogy egy terepcipő is kéne… 😀

1. terepcipő

A hazai terepek legnagyobb részén az aszfaltos futócipőben is simán el lehet karistolni, legfeljebb kavicsos-murvás, nagyon saras, nagyon latyakos úton fogunk kissé jobban csúszkálni. Na de miért hagynánk ki a terepcipőket, amik sokkal, de sokkal jobban néznek ki, mint az utcai futócipők? Nincsenek végre ezüst csíkok, de van recés talp, áramvonalas design, sötét vagy éppen neon színek. Vastag talpú, vékony talpú, minimalista, vízálló. Annyi lehetőség van, egyszerűen muszáj egyet beszerezni.

01_terepcipo_inov8.jpg

forrás: http://multinavigator.hu/termek.php?id=5813

 2. hátizsák

Az egyik legszebb, legpraktikusabb és legtartósabb cuccunk lehet egy jó víztartályos futóhátizsák. Akár két liter vizet is tölthetünk a tevepúpjába, amit aztán egész futás alatt szivornyázhatunk a csövén keresztül. A sok zsebbe minden elfér, amit magunkkal akarunk cipelni, mondjuk a lista többi eleméből néhányat, vagy váltás cuccot, térképet, stb. Ha már beszerzel egyet legyen rajta vészjelző síp és mini iránytű mindenképpen! Bár a síp egy lombos erdőben szerintem kb. semmit sem ér.
Fontos tapasztalat! Ha banánt vagy más gyümölcsöt raksz a hátizsákba, akkor mindig tedd zacskóba, különben egyenletesen szétkenődik a belsejében. Bleööö!

02_hatizsak_sip.jpg

forrás: http://www.decathlon.co.uk

 3. csősál

A csősálat nevével ellentétben a fejünkre húzzuk legtöbbször, és nem csak rengeteg módon lehet ezt megtenni, hanem iszonyat sokféle mintával is kapható (ebayről ráadásul pár száz forintért…) a bandana/buff/scarf névre is hallgató elasztikus fejfedő, ami lényegében egy henger alakú vékony anyagdarab.
Én sapka-függő vagyok, nagyon szeretem, ha nem fázik a fejem, de azt már nem szeretem, ha melege van. Egy csősállal ezt remekül lehet szabályozni, nyáron meg lehet vizezni, és tarkóra lógatva árnyékolni magunkat. Azt nem tudom, hogy a drágább darabok mennyire nyúlnak ki, nekem van egy kb. 300 Ft-os, az már veszített egy kicsit  a rugalmasságából, sálnak pl. már nem igazán jó.

03_csosal.jpg

forrás: http://www.billythetree.com/buff-headwear-how-to-wear.aspx

4. kamásli

Alapból a cipőnket védi attól, hogy nagyon dzsuvás legyen, és hogy ágak, kavicsok surranjanak be a bokánk mellett, de akárcsak az előző cuccnál, itt is az a legjobb, hogy sokféle színben kapható, ezzel pedig kifejezhetjük egyéniségünket!
A vértesi futásunkon Athosz viselt ilyet, azonnal láttam, hogy ez egy nagyon praktikus darab. Ment már kavics  a cipődbe versenyen? Akkor tudod milyen dilemma, hogy mi a jobb, ha megállsz kiszedni, vagy ha tűröd, hogy nyomjon.

04_kamasli.jpg

forrás: http://www.kamasli.blogspot.hu/p/anyagmintak.html

5. kompressziós szár

Szintén egy színes ruhadarab, de ebből azért nincs millióféle, mint az előző kettőből és a haszna is sokkal kézelfoghatóbb. Hosszúfutásnál, terepen pedig főleg lefele, egyben, nyomás alatt tarja az izomzatunkat, ezzel serkenti a  vérkeringést. Ha nem futáshoz veszed fel, akkor kiváló edzés utáni regenerációhoz, vagy sérülések gyógyulásának elősegítéséhez.

BGy írt egy eléggé szakmai cikket a kompressziós szárakról és zoknikról, azzal a végkicsengéssel, hogy ezek inkább fejben segítenek, de én úgy tapasztaltam, hogy van jótékony hatásuk, 2-3 óra körüli futásokhoz már fel szoktam venni őket, mert még ha csak fejben adnak is segítséget, akkor az már tök sokat számíthat.

05_kompresszios.jpg

forrás: http://www.nyulcipobolt.hu/?p=termeklap&id=2066

 6. túrabot

Azt gondolná az ember, hogy kettő darab méteres pálcika csak zavarja a futásban, minek cipelni, de tapasztalatom, hogy ezek nagyon hasznos eszközök felfele, amikor lépcsőkorlátként segítenek kaptatni, és a lejtőkön is, amikor segítenek az egyensúly megtartásában hogy veszettül tudjunk csapatni lefele. Síkon elférnek a kézben, és lehet velük ágakat meg csalánt félrehajtani, esetleg kóbor kutyákat fegyelmezni. Arról ne is beszéljünk, hogy picsán lehet vele szúrni azokat, akik a “Nincs is hó!” és hasonló elmés megjegyzéseket ki merik ejteni a szájukon.
Tudjátok, hogy én elfogult vagyok kicsit a nordic walking iránt, ezért több olyan futónak mondtam már, hogy érdemesebb az egy darabból készült, hegyes végű nw botot beszerezni a teleszkópos, kerekvégű túrabotok helyett, azonban a múltkor jól combom szúrtam magam, szerencsére pont egy tompavégű, telós darab volt nálam, így nem lett 15 ventis vágás a lábamon, szóval ezt még át kell gondolni… A másik szempont, hogy versenyen a futótársakra sem leszünk a kerekvégű botokkal olyan veszélyesek.

06_bot.jpg

 

7. GPS + pulzusmérő óra

Ha szeretnéd tudni mennyit és (hogy a tervezettel szemben, végül is) merre  futottál, közben pedig pulzust is mérsz, akkor egy ilyen GPS-es óránál nem is lehet precízebb a választásod. Szól minden megtett kirinél, tempót, sebességet rögzít. A legmenőbbekre fel lehet tölteni az útvonalat, és jeleznek, ha letérsz róla. Mondanom sem kell, hogy ez egy ismeretlen terepen mennyire jól jöhet…  A drágábbakban van barométer is, ami sokkal pontosabban számolja a google térképnél a terepfutás esszenciáját, a szintemelkedést.
Én egyelőre megvagyok egy 60-100 ezer forintos óra nélkül, majd 2-3 év múlva, amikor mindenki eladja a Polar M400-át vagy Suunto Ambitját akkor majd beszerzem használtan töredék áron. 🙂

07_gpsora.jpg

forrás: http://www.wildearth.com.au/buy/suunto-ambit-3-peak-gps-watch-black/677

 8. EÜ csomag

Tökéletesen jelzi, hogy te tényleg minden helyzetre fel vagy készülve. Tüskés rekettyésen való átrohanás, vagy sziklákkal komfrontálódás után akár szükség is lehet némi ragtapaszra, de inkább sose kelljen, helyette így használd a leukoplasztot bokád stabilizálására, ahogy Olipapa mutatja:

08_eu_csomag.jpg

forrás: http://running.competitor.com/2013/10/photos/photos-10-essential-items-for-trail-running_85120

9. űrkaja

Senki se visz magával erdei futásra fasírtos zsömlét, ez a zselék, energiaszeletek, müzliszeletek terepe. Zsupsz bele a táskába, és baj nem érhet, eléhezni már nem fogsz. Négy sornyi kemikália az össztevő, vagy sima gyümölcspüré van csak a zacsiban az mindegy, nagyon jól fog esni, amikor két óra kelimbózsálás után a starthelyedtől legtávolabbi ponton, mondjuk egy szirten állva elfogyasztod a szikrázó napsütésben. Vigyázz, a zselék sarka kiszakíthatja  a hátizsákod hálós zsebét, sose tedd ilyen rekeszbe! A csomagolást mindig hozd haza, el ne dob az erdőben! 

09_vitatigris.jpg

forrás: https://siogyumolcs.hu/classic-termekek/sio-vitatigris/sio-vitatigris-gyumolcspure-eper

10. fejlámpa

Korán mész futni, későn mész futni, rádsötétedik olyan sokat futsz (mert ugye még mindig nem állítottuk vissza az órát és korán sötétedik…). A fejlámpa ilyen helyzetekben nélkülözhetetlen. Állítható fényerő, szórás, piros-fehér fény, villogás, amit akarsz. Ráadásul bringázáshoz is jól jön.
Talán már meséltem, hogy nekem úgy lett egy elég menő Petz Tikka lámpám, hogy UB-n egy éjszakai szakasznál a kocsiból kilpve ráléptem egyre, amit valaki elhagyott. A gazdi nem lett meg, de ne aggódjon, jól szolgál nálunk. 

10_fejlampa-tikkina-3.jpg

forrás: http://www.decathlon.co.hu/tikkina-3-fejlampa-id_8302315.html

 

+1 Csanya-pohár

A terepfutóversenyek nem szokott műanyag poharak halma maradni egy-egy frissítőpont után, azon egyszerű okból, hogy a pontokon nincsenek ilyenek. Ahogy a terepfutas.hu mondja a versenykiírásokban: “A FRISSÍTŐPONTOKON EGYSZER HASZNÁLATOS POHÁR NEM LESZ. LEGYÉL ZÖLD, LEGYEN SAJÁT POHARAD!”
Ezért aztán ilyen eseményekre vigyél magaddal összehajtható Csanya-poharat, pl egy ilyet.

11_csanyapohar.jpg

forrás: http://www.nomadsport.eu/termek-12503/relags-osszehajthato-turistabogre/

 

Szóval, te hány per hányas vagy? 🙂

 

A poszt rövidített verziója megjelent a tizdolog.hu-n: http://tizdolog.hu/2015/03/15/10-meno-cucc-ami-terepfutashoz-nem-nelkulozhetelen-de-akkor-is-kell/

17 thoughts on “10+1 menő cucc, ami terepfutáshoz nem nélkülözhetelen, de akkor is KELL!

 1. úri huncutság mind:

  Terepcipő – Németh Csabi évekig Vomeroban nyomta
  Hátizsák – egy kulacs oszt jóvan
  Csősál – no ez egy igazi divatbuzi terepes szar
  Kamásli – ha jó kaptafájú cipőt választasz tök fölösleges
  Kompressziós szár – ja mert így a combod, meg a bokád is beduzzad
  Túrabot – most sétálunk, vagy futunk?
  GPS fiszemfaszom óra – Minek nincs akkora erdő hogy el lehessen tévedni a sárgán a kékig aztán balra a zöldön ennyi volt a másfél óra
  Eü csomag – oszt az minek: -ami vérzik, arra leukoplast, ami nem vérzik, arra pálinka.
  űrkaja: egy kis szalonna, meg egy pofa sör
  Fejlámpa: Ha nem látsz akkor minek futsz?
  Csanya pohár: Ha kulacsod van nem kell, ha mag nem az van akkor igyál kézből

  Mondom, nekem csak kamáslim nincs

 2. Amim van:
  – kamásli, igaz biciklizéshez 🙂
  – kompressziós szár, eddig 2x használtam 3 év alatt
  – GPS-es óra, na, az van és azt használom is, de ehhez nem kell terepfutni 🙂
  – fejlámpa, egyszer kellett télen melóból hazafutásnál a tájvédelmi körzetnél, ott semmi világítás és fél5-kor már sötét volt. meg bicajozáskor hordtam, amíg nem vettem egy fain lámpát előre.
  Szóval lényegében az óra az, ami van és futáshoz rendszeresen használom 🙂

 3. @bitliszbá: Jó a szöveg, de….

  Hátizsák – egy kulacs oszt jóvan, de ha nincs hol tölteni és n+1 órát vagy kint akkor nem hülyeség
  Csősál – márkásra nem adok pénzt, de amúgy baromi jó holmi, a meleg sapkát nem tűröm, de hűvösben valami nem árt
  Kamásli – ha jó kaptafájú cipőt választasz tök fölösleges – ha nem gumicsizma akkor belemegy a mocsok bármilyen kaptafa. Engem nem zavar, nincs is kamáslim, de nem hülyeség
  Túrabot – ha tudod használni szintes terepen baromi jó, ha csak azért viszed, hogy menőzz vagy kiszúrd mások szemét akkor légyszi, ne
  GPS fiszemfaszom óra – tanuljá’ meg térképet használni 😛
  Eü csomag – oszt az minek: -ami vérzik, arra leukoplast, ami nem vérzik, arra pálinka. – Exactly! Ami törött arra duct tape 🙂

 4. Komolyra fordítva, mind jó cucc, csak kezeljük a helyén 🙂 Futni ésszel és lábbal, no meg szívvel és tüdővel kell, nem bizbaszokkal 🙂

  Amúgy az jut eszembe, amikor felsorakoztuk tavaly Andrással a Dupla Élmény rajtjához a menők mellé (most bocsi Andrástól, hogy őt a nem-menők közé sorolom ezzel): póló (rajta ráadásul pamut, igaz, Barkley Maratonos), rövidnaci, aszfaltos futócipő. Nála volt hátizsák, nálam csak egy kulacs…A mezőny többségén a fenti listából 5-10

  Oké, nem is mi nyertük, de nem a cucc miatt.

Vélemény, hozzászólás?