Yours Truly 25 km

Yours Truly 25 km

Loading

Érd, a Yours Truly 25 km-es futás napja, reggel fél 10. Mérsékelten felhős ég, szélcsend, a hőmérséklet fagypont körül, de inkább alatta. Az esemény ennek megfelelően egy kupica pálinkával kezdődik Rrrókáéknál, innen indul a két fős szerkesztő- és szervezőbizottság, plusz P. sporttárs kerékpáros kísérő és mozgóbüfé. A Thermál Hotel parkolójában újabb két fővel egészülünk ki, és a nemzetközi dimenziójú (és színvonalú!) esemény lokálisból regionálissá vált: B. sporttárs Budapestről, Zs. pedig Százhalombattáról csatlakozik hozzánk. Próbálunk még egy ismerős arcot begyűjteni, de 10 km-es edzése után az újabb 25 km kilátásba helyezése nem hangzik túl kecsegtetően, így maradunk 4+1-en. Gyors létszámellenőrzés, majd start. 

A tervvel ellentétben a minaret fele vesszük az irányt, a kultúrán jobb túlesni az elején, ha a végére maradna, talán a müezzint is hallanánk a kimerültségtől. Most nem, csak Rrrókát, aki évszámokkal dobálózik, kamuzik persze, de egy pillanatra turistafutáson érezzük magunkat. Innen konstansul emelkedik a terep, néha meredeken, néha alattomosan, egyik se túl jó, és az sem segít, hogy Rrróka mindegyik domb előtt megígéri, ez az utolsó. Zs. sporttárssal megbeszéljük, hogy tulajdonképpen lejtőn vagyunk, csak rossz irányból közelítjük meg, de ez sem nyújtja a várt morális támaszt. Zs. persze könnyen beszél, ő fekete öves Balatonkerülő ultrafutó, viszont B. barátunk eddigi leghosszabb futása 14 km volt, mégis bevállalta, mint Csernus, na ez a kemény.

Elsuhanunk Rrrókáék háza előtt, kint áll a szurkoló háznép, frissítés, fotó, mint egy igazi versenyen; a pálinka sajnos most elmarad. Elmaradnak mögöttünk a házak is, kóborkutyák, szeméthalmok, összegrafitizett betonfalak közt vezet az út, majd át az autópályán és jön az érdi Rózsadomb, kész szociotrip. Addig futunk, amíg az utolsó buszmegállóhoz érünk, ez már tényleg a senki földje, rituálisan megérintjük a táblát, fordulunk. 

Ismét keresztezzük az autópályát, próbálom rávenni a többieket, hogy mutassuk meg a holdvilágot az autósoknak, de túl fáradtak hozzá, vagy a humorérzékem sajátos. Valószínűleg az utóbbi, mert mindenki jól bírja, B.-nél sincs baj, pedig Rrróka igyekszik kisebbrendűségi érzést kelteni bennünk azzal, hogy néha bemondja a pulzusát (140 bpm). A legendás 1 óra 10 perces lábujjfájása is elmaradt, boldog.

A kertek alatt jutunk a Felsővölgyi útra, terepfutás-feeling van, kerékpáros kísérőnk is offroadozik egyet, sárpöttyök tarkítják a láthatósági mellény hátát. Megcsodáljuk az egymás után sorakozó 100+ millás palotákat és a híres sárkányfejes kovácsoltvas kaput, ami Mordoré is lehetne, vetünk egy pillantást a Kutyavárra, majd Érd egyetlen parkjánál megállunk szusszanni egyet. Innen már tényleg nincs sok, sőt, B. futótárs Nike számlálója szerint már célba is értünk. Lépés alapján kalkulál, mi meg lassan haladunk, kicsit aprózzuk, hiába, hosszú a táv. A battai versenyző kütyüje már pontosabb, a cél közelében bejelenti a 25 km-t, a Yours Trulynak hivatalosan vége, még pár száz métert kocogunk az autókig. Alig állunk meg, az eddig derekasan szolgált bicikli csomagtartója feladja a küzdelmet, a sok finomság a földre borul, de 25 km után az ember nem válogatós, bemajszoljuk mind, közben gratulálunk egymásnak, nyújtunk, vigyorgunk.

Az időnk 2 óra 50 perc lett, ez 6’45"/km-es tempó, ami elég laza ahhoz, hogy ne nyiffanjunk ki teljesen, de a terepviszonyok miatt így is garantált a másnapi izomláz. Élmény volt, mondja B. sporttárs búcsúzáskor, mindenki egyetért.

Nem tudom, a többiek hogy vannak vele, nekem határozottan jól esett utána a zuhany, a ebéd és a sör, nem feltétlenül ebben a sorrendben. Jövőre fussatok velünk ti is!

29 thoughts on “Yours Truly 25 km

 1. Nekem étvágyam nem nagyon volt estig, ellenben az emésztésem turbóra kapcsolt. Elterültem a kádban vmi piros izomlazító porral felöntött forró vízben, kiolvastam a natgeot, utána zuhany, ettől kiment az izomláz jó része, a térdem fáj picit.
  Tök jó volt! 🙂

 2. Egészségetekre!!!!
  Nálam 3h40′ állt le az óra, igaz bruttó idő, meg rám is esteledett, mert ebédet gyártottam a Kedvesnek. Most fájok rendesen, az utolsó kör szabályszerű kínkeserves vánszorgás lett, de jó volt! Ma úgy ültem a varrógépnél mint egy csehszlovák háztartási gép… Lesz még ilyen, sokat tanultam a tegnapi napból….
  Jövőre….

 3. @Domesticdragon: köszi, neked még nagyobb gratula! egyedül nem lehetett semmi!

  @Dobzse: emlegettünk is! 🙂 majd nyáron remélem már tudsz jönni.

  @DERRICK: nem kell elkapkodni, ha én 20 évet tudtam készülni a maratonra, te is tudsz 5-t a félre. 🙂

  @NJoco: annyit mondott, hogy az ülepe fáj. felfele ugye sok domb volt, leizzadt rendesen. Lefele ugye csak gurulás szinte, ott attól izzadt, hogy nem volt annyira jó a hátsófék… 😀

 4. Tényleg??? Pedig még 1-2 szónál többet sosem váltottunk (mivel csak elsuhan mellettem). Netről? Edzésonline? Lehet, hogy összekever a másik Snecivel? (web.axelero.hu/sneci78/)
  Jövőre szívesen csatlakoznék Hozzátok (idén is gondolkodtam, csak sarokprobléma miatt nem mertem még ekkora távnak nekivágni. Viszont vasárnap átfutottam Battáról az érdi gátra, 2 futóval találkoztam is hotel előtt.
  Érden nagy futóélet van?

 5. @SneciErika: igen, tisztáztuk, hogy nem Sneciről van szó (őt én ismerem régóta), hanem rólad. igen, edzesonline-t mondott, mint forrást, vagy futoterkep.hu-t, nem emlékszem, 20 kirinél volt. 🙂
  Érden is sokan futnak, de itt is csak kis bandákba csapódunk össze, 3-4 ember max. persze indulhat kezdeményezés, hogy “Találkozzunk minden kedden ötkor a gáton”, de nehéz ténylegesen összeegyeztetni az időpontot, annyifele kell már mindenkinek rohangálni ebben a mai világban.

 6. Csak nem feltérképeztétek a környék futótársadalmát? Jó érzés, ha már beletartozom 🙂 Viszont Zs-t még nem láttam az edzésonline-on (vagy csak nem tudtam beazonosítani, hogy milyen néven szerepel)
  Tényleg nem lehet könnyű közös futásokat összehozni, plusz a tempót is összehangolni (én pl. félnék, hogy lassítom a társaságot)

 7. @SneciErika: Szia Rrrókáék futótársa vagyok és a blog olvasgatása közben kaptam fel a fejem a “sarokproblémádra”!Nekem a tavaly őszi maraton után gyulladt be a bal lábamon a sarokcsontom, és azóta is szenvedek vele!Azóta szendvics szerkezetű talpbetétet hordok és múlt héten kaptam egy kis szteroidot a sarkamba.Most már egy kicsit jobb, de a futni még nem tudok vele.Nem tudom mi a te problémád pontosan , de minden jó tanácsot szívesen fogadnék!
  Üdv:Dobzse:)

 8. @rrroka: Még nem voltam ilyenen, de ezt írják róla:

  “Az ESWT (Extra Corporal Shockwave Therapy) a magyar nyelvben lökéshullám kezelés néven kezd egyre ismertebbé válni. A készülék nagynyomású levegő felhasználásával olyan mechanikus energiát állít elő, mely hullám formában terjed a beteg szövetekben, ill. ott elnyelődve beindítja a gyulladás csökkenését, így néhány kezelés után jelentős fájdalom csökkenés kezdődik.
  Nem ritka, hogy az ízületek gyulladásos reakciója során lerakódott meszesedés is fokozatosan felszívódik, nem meglepő tehát, hogy az ilyen módon is károsodott ízületi funkció tovább javul a kezelések előrehaladtával…”

  A dolog szépséghibája, hogy nem támogatja az oep, kezelésenként 8-10.000 Ft-ba kerül.

 9. @rrroka: Találtam egy helyet, ahol “csak” 5000-be kerül egy kezelés. A héten belevágtam, 5 kezelés lesz. Hát nem csupán durván hangzik, hanem az is. Mintha kalapáccsal ütögetnék a fájó sarokcsontot hosszú perceken keresztül. De nem nyavalygok, kibírom, a lényeg, hogy végleg elmúljon ez a vacakság.

Vélemény, hozzászólás?