Veterán terepcipő mesél az újoncnak – Kalenji Kiprun Trail MT beavatás, Saucony Grid Excursion búcsúztatás

Veterán terepcipő mesél az újoncnak – Kalenji Kiprun Trail MT beavatás, Saucony Grid Excursion búcsúztatás

Loading

kalenji_kiprun_trail_mt.png

Karácsonyra kaptam a Kalenji Kiprun Trail MT terepfutócipőt és már másnap el is vittem futni, mert remek 10 Cº-os, napsütéses, saras, olvadt göröngyös, hatalmas pocsolyás időt hozott a Jézuska. 
A cipő majdnem ugyanolyan súlyú, mint a két éve beszerzett, most nyugdíjba vonult Saucony Grid Excursion TR9, ami 343, az Kiprun 373gramm (a bal lábas, némileg saras csukáimat lemérve patikamérlegen), szerintem ez nem nagy különbség úgy, hogy a Kiprunba be van építve egy csomó hárombetűs technika, meg egy rakás csillapítás. A talpak 5 mm-es barázdákat kaptak, amelyek kemény talajon ígérnek jó tapadást, de sárban sem fognak csalódást okozni. A cipő 10 mm-es dropja kicsit soknak tűnik 2017-ben, amikor a nodrop került előtérben, de ez terepen semmit sem számít szerintem. Érdekes, hogy kapott belső támaszt a csuka, ami nem jellemző a terepcipőkre, nem is igazán hiányzik, hiszen erdőben minden lépés különböző, ide-oda billen a bokánk, de bevallom nekem a Sauconyból hiányzott, a nagylábujjaim és a bokaszalagom mindig érezte az aszfaltos stabil alátámasztás hiányát. 
Ezeket nagyon szépen leírja a céges bemutató, meg van egy hangulatos terepfutós videó is amit érdemes megnézni náluk. Mondjuk minden terepfutós videó hangulatos, még az is ahol Kílian Jornet úgy ugrál lefelé bérceken és sziklákon, ahogy természetesen soha nem teszi versenyen, csakis promó videókon. Direkt nem linkelem, mert még valaki kipróbálja Erzsébet-kilátóból lefelé a Libegő alatt, azt ropogósra töri a bokáját majd 30 métert csúszik az arcán egy mázsa murvát építve az ábrázatába.
Nos egy terepcipő már a polcon sem olyan patika, mint a fenti bevilágított profin fotózott képen, szóval a parkváros-biai futókörünk változatos talaja mészkősziklákkal, réttel, avaros utakkal jóval életszagúbb környezetnek tűnt.

mt_elotte.jpg

First contact, a laminált padló után fincsi a “szarmata mészkőbe bevágódott karsztos aszóvölgy” árvalányhajas talaja.

mt_hegyen.jpg

Ha jól értem a gyár szavait, akkor a cipő talpbarázdái kifejezetten az ilyen sziklás részeken biztosítanak nagy stabilitást, az biztos, hogy nem csúszott sehol, ám elég vastag a talp műanyagja, így nem tűnt olyan fürgének és csendesnek, mint a Excursion. Mondjuk a sebességérzetemet a 10Cº meg a karácsonyi vacsora is befolyásolhatta…

mt_kozben-osszeszed.jpg

A félcentis stoplikban ragadva az erdő egészen nagy részét hazavihetjük.

mt_utana.jpg

Kocsiba pattanás előtt érdemes néhányszor összeütögetni a cipellőket, mert könnyen ki is jön a sár a taplból és nem kell zavart vigyorral néznünk az előszobán át vezető nyomainkat.

 

Jöjjön pár összehasonlító kép a veteránról és az újoncról.
Mi baja lett a réginek nagyjából 1000 km és két év alapos nyüstölés után? Mindkettő gyöngyvászna kiszakadt a lábfej külső oldalán ott ahol hajlik, de a cipővarázsló egy ezresért meg tudta javítani. Az alátámasztás hiánya miatt a jobb lábas cipőm talpának elejébe árkot mélyített a nagylábujjam (erősen befele dől a lábam). Az orroknál meggyengült a talpragasztás és szemmel láthatóan összeesett a felsőrész kissé. Kb ennyi. El kell mondani, hogy lehetne még futni a Sauconyban, de nem érzem biztonságosnak, bár még mindig nagyon kényelmes.

mt_overview.jpg

“Hát igen, a mi időnkben még rendes sarak voltak. Egyszer a Balboán öt centi mély csokipudingnak tűnőr sárba mártogattak két órán keresztül.”

mt_bekotes.jpg

“Ha kényelmes cipő leszel talán téged is bekötnek rendesen az utolsó lyukba fűzött hurkon át.”

mt_talp.jpg

“Nekünk nem voltak 5 mm-es karmaink, azt mégis végigtoltuk a Piros 85-öt óraátállítás után, zoknicsere nélkül, nevetve.”

mt_sarok.jpg

“Dicsőséget jelent, amikor felragasztják rád a kamásli tépőzárjait, ez egyfajta beavatás amin mindenkinek át kell esni.”

 

Hát köszi szépen Saucony, jó terepcipő voltál, talán még megyünk egyszer-kétszer túrázni vagy futni. 🙂

12 thoughts on “Veterán terepcipő mesél az újoncnak – Kalenji Kiprun Trail MT beavatás, Saucony Grid Excursion búcsúztatás

 1. Hogyhogy Kalenjire váltottál sok év Saucony után, meglepetés ajándék volt, vegy te kérted?
  Régebbenn elég bizalmatlan voltam a Sauconykkal szemben, mert egyrészt valahol azt olvastam, hogy nem igazán tartósak, másrészt meg a kinézetük sem tetszett, túl konzervatív, tök átlag futócipő küllemük volt, aztán mégis vettem egyet, ami nagyon bejött mindenféle szempontból, tartós is volt és jól is nézett ki, majd kipróbáltam a márkát terep verzióban is, azt is nagyon szeretem, most meg megrendeltem a harmadik pár Sauconymat szintén terepre, jó nagy sarakra. Az utóbbi 2 évben szerintem megjelenés szempontjából tök nagy változáson estek át, sok kifejezetten jól kinéző modeljük lett főleg terepcipőkre, és soknál levitték a dropot is 4mm-re, aminek szintén örülök.

 2. @Kilfish: a saucony nekem mindig tartós volt, a konzervatív külső ellenére nem cseréltem volna, ha van 20-25K között. terepre ki akartam próbálni más típust is, vmi masszívabbat, stoplisabbat, a kalneji meg pont jó árkategória és semmivel sem tűnik budgetebbnek a nagy márkáknál, sőt nekem pl kényelmesebb volt, mint a salomon csukák.

 3. @rrroka: én pár napja ezt rendeltem meg, ha norvég koronában fizetsz, akkor asszem 300 NOK fölött nem számítanak szállítási díjat, így forintban 24 ezer valahányszázra jött ki nekem. Év elején majdnem mindig itt vásárolok be akciós cipőkből, és bevált márkánál a méretezés miatt sincsen nagy para.

  http://www.sportsshoes.com/product/sau3224/saucony-koa-st-running-shoes-~-aw17/

  A beszámolód alapján biztos jó cipő lesz a Kalenji, de ha majd cserére szorul, sztem érdemes lesz itt is szétnézned.

 4. @rrroka: Hazai terepek 90%-ra átlag körülmények között szerintem síkfutó cipő is elég, viszont az ilyen időben, ami most van, a Budai agyagosabb részein mocsok nagy csúszkálós sár tud lenni, sima terepes cipőben sem találok sokszor fogást/tapadást. Elhatároztam, hogy veszek egy kifejezetten nagy sárra való cipőt, sokáig Salomon Speedcrossban gondolkodtam mert annyira nagy a hype körülötte, meg minden review ilyen körülményekhez ajánlja, de nekem túl magas a dropja, meg akárhányszor felpróbáltam annyire nem tudott meggyőzni. Aztán rátaláltam erre a Saucony KOA-ra, ennek is 8mm a stopli magassága mint a Speedcrossnak, úgyhogy ez lett belőle. Nagy sárban és hóban ebben megyek majd futni, a többi terepfutást meg a meglévő terepes cipőimben folytatom.

 5. Szia rrroka,

  még régebben olvastam ezt az irást a kalenyiről, mindig kiváncsi voltam hogy majd milyen véleménnyel leszer róla pár hónap múlva. csak sosem kérdeztem meg.

  “hosszutav”-on – 😉 – hogy szuperál a cipő? menny km-t sikerült belegyűjteni, és milyen állapotban van?
  a 10mm-es dropot nem érzed soknak terepen?

  köszi,
  Speedy

 6. @Speedygonzi: 3-400 km lehet benne, külsőleg semmi baja nincs. nekem kicsit merev a talpa, ezért nem tűnik gyors cipőnek, de a nagy stoplik marha jól tartanak, sokszor mentettek meg kicsúszástól, nyilván azóta bátrabban is megyek zúzós terepen. ha atalpában kevesebb tartóelem lenne,d e maradnának a nagy traktorkarmok, akkor szuper lenne.
  a 10mm dropot észre sem venni.
  az UTH-ra viszont nem ezt vettem fel, reaktiváltam a saucony excursiont, de annak ezzel végleg befellegzett azt hiszem. 🙂

 7. Őszre keresek valami középsaras terepcipőt, mert addigra a merrel all out chargeaim előreláthatólag kilehelődnek. Ezeket szeretem nagyon, van elég hely a lábuajjaimnak elől, nem túl nyagy drop (6mm), nem túl merev talp, egész tűrhetően tapad. viszont az elsőn 600km körül már van varrás ami engedett, a második 400-nál még hibátlan. az első 600-al már érezhetően ki van taposva a másodikhoz viszonyitva is. cserébe nem voltak drágák (15 akciósan).
  Vettem most egy Saucony KOA TR-t, ennek nagyon finom ütéscsillapitása van, de minta az kevesebb. Kemény talajra, akár aszfaltra tök jó, de nyilván nem az őszi sarazásra van.
  Figyelni kell az akciókat, most akciózzák majd a 18′ tavasz-nyári szineket 🙂 azt már megtanultam hogy akkor kell cipőt venni amikor jó áron van, nem akkor amikor kimúlt az előző, mert akkor biztos csak drágán tudok…

 8. @rrroka: excurisonből csak TR11 GTX-et láttam (80 eur volt kb), 1-2 méret már hiányzott is. De igazából én a gondot a GTX-ben láttam. Az excurusion szerintem egy visznylag olcsó cipő kellene hogy legyen, (ezt mutatja pl az usa árazás ahol $70, mig pl s koa / peregrine 110-120-130 dollár köré van pozicionálva.

  viszont mivel GTX ezért van vagy 20 dollár felár. De én valahogy úgy vagyok ezzel hogy futócipőbe nem látom értelmét a gtx-nek, mert nem szellőzik olyan jól, és nagy vizbe lépve (csúszva) úgyis beázik, ha meg beázott akkor lassaban szárad ki. arról nem beszélve ha elkezd töredezni sérülni a gtx membrán, akkor úgy ázik be kb mint a sima, de lassabban szárad…

  pont ránéztem a neten hogy itthon mennyi az excursion, és csodálkozva láttam hogy még TR8-9-10-et is lehet kapni (akár teljes áron), miközben már a TR12-es verzió az aktuális.
  Külfödön meg TR11-nél régebbit már nem találsz mert ott már leakciózták, elfogyott…

  Én most Salomon Sense Ride-al szemezgetek, 80 eur körül tudnám elvileg venni -mert ez még a tavaszi szin, uristen

Vélemény, hozzászólás?