Szájtátós, eltévedős futások Gentben

Szájtátós, eltévedős futások Gentben

Loading

Múlt hétvégén Gentbe keveredtem egy jó kis szakmai konferenciára. Sok mindent nem tudtam a városról, a wikipédia kiköpte, hogy “Észak Firenzéje”, ami nyilván egy jót jelentő jelző, bár még a “dél Firenzéjében” sem jártam, szóval nem sok összehasonlítási alapom van.
A város két folyó találkozásánál fekszik, de a “találkozás” ebben az esetben eufemizmus, mert olyan kusza módon fonódik össze a két csorgás, hogy esküszöm a google térép szerint még keresztezik is egymást, el nem tudom képzelni hogyan történhet ez meg. Az is lehet hogy valójában három vagy négy folyó ér össze. Nem tudom. Mindegy. A lényeg, hogy a Duna észak-dél irányú, nagyjából egyenes folyásán szocializálódott érdi gyerekként igen fura meglepetések érik az embert, ha a folyóparthoz akarja viszonyítani a helyzetét, miközben az valójában több folyóág és nagy U alakú kanyarokat csinál.
Ennek később lesz jelentősége.

gent_vasut_555.jpg

First contact, vonatról leszállás után

Na, szóval Gent szép, a szállás és a konferencia közötti rész is egész jó volt, de ha az óvárost meglátja az ember, akkor tátott szájjal bámul, még akkor is, ha a Parlament-Mátyás templom-Budai várnegyed (az az erkély, az az erkély!) környéke amúgy megszokott futóútvonala. Egy rakás nagy, gótikus (vagy fene tudja, neogótikus? nem értek hozzá) épület van egy csomóban, mellette sok-sok szép vízparti kecóval, abból a középkori fajtából. 45 perc kocogással át tudtam jutni látványos kikötős folyópartra, aminek csak emelte a látványosságát a kelő telihold.

gent_gotik_555.jpg

gent_gotik2_555.jpg

gent_kikoto_555.jpg

gent_part_555.jpg

A legütősebb látványról egy szúrós bozót miatt nem tudtam túl jó fotót készíteni, de el tudjátok képzelni, milyen az, amikor a folyó túlsó partján egy szélerőmű forog lassan a hold előtt, melletük áll egy zölden kivilágított óriási daru, és akkor észreveszed, hogy parton az orrod előtt horgonyzó hajón poénból kalóz zászló lobog.

gent_kaloz_555.jpg

A szemét szúrós bozótos miatt ilyen nehezen megfejthető ez a kalózós-holdas téma

gent_hid_555.jpg

Jól nézett ki a híd, aztán elkezdett csöngetni…

gent_vonat_555.jpg

… és jött egy fényvillamos. 🙂

gent_var2_555.jpg

Tök jó fejek a Gentiek, itt a vár mellett van egy tér, amin csomó gázlámpa áll, és minden kórház szülészetén van egy kapcsoló, amit megnyomnak új babab születésekor, és ettől felpacsolódnak ezek a lámpák a téren. Milyen szép gesztus! Ha egyszer lesz kórház, pláne szülészet Érden, fogom javasolni a városvezetőknek.
Kétszer voltam futni, másodszor hajnali hatkor a folyópart felé vettem az irányt (az egyik folyópart felé…), és jó sokáig futottam mellette a városból kifele, amíg rá nem jöttem, hogy unalmas, és félelmetes is kicsit. Megfordultam, erre egy bazi csontváz van egy romos, sötét épület oldalára festve, és mellette a lombjahulott fa teljesen pontosan ugyanúgy néz ki, mint a csontváz karja…

gent_csontvaz_555.jpg

ÁÁÁ!

gent_dutra_555.jpg

Random Dutra

Hamar visszaértem a biztonságos urbánus környezetbe, hogy aztán ott meg eltévedjek. Ennek a fent említett U alakú folyókanyar volt az oka. Ki tudja miért, azt hittem, ha folyásirányba megyek, akkor pont jó helyen fogok kikötni, csak közben az U elfordult, én meg nem vettem észre, csak amikor már egy másik folyó partjára értem, ahol ronda nagy fémdinoszauruszként meredező ipari daruk álltak. Szerencsére elég jól meg tudom állapítani, hogy merről jöttem, és merre kéne mennem, így némi csalinkázás után visszaértem a belvárosba a várhoz, mondjuk pont a másik irányból, mint ahogy terveztem, de ez mellékes.

gent_part2_555.jpg

gent_darva_555.jpg

Alig öt percet voltam a “hol a túróba lehetek” állapotban, de ugye ennyi idő alatt is sokat lehet rossz irányba futni. Ez alatt az öt perc alatt azt mondogattam magamban, mint vmi elcseszett Luke Skywalker, hogy bízzak a megérzéseimben, hallgassak a belső irányjelzőmre, vezessen csak az Erő. Bejött, tök jó, visszataláltam, oké, mondjuk egy óra helyett 1:20-at mentem, de ez csak jó, úgyis kevés volt novemberben a megtett kilométerem. Most is az, alig 130 kiri.

gent_nyujt_555.jpg

Hogy lesz ebből jól megfutott Budai Trail M, meg gútai maraton? Még nem tudjuk. Az volt a tervem, hogy az ún. “Run less, run faster” edzésterv alapján készülök kb 10 hétig, de ebből egyelőre csak a kevesebb jött össze.
Minőségi edzések, azok kellenének.

5 thoughts on “Szájtátós, eltévedős futások Gentben

  1. Jájj, nagyon irigy vagyok, még ha az elmúlt két évben azt hiszem az átlagnál kicsit többet is sikerült külföldön futnom. De ezek a felfedezősek a legjobbak, garantált a Csíkszentmihályi effektus, gyakorlatilag elkerülni sem tudod 🙂

    Nekem nincs ilyen Jedi erőm, hogy akár a rossz oldalra kerülve is, de visszatérjek. Szóval marad a telefon, meg a google térkép. Voltam már úgy is, hogy végül a Garminomnak mondtam meg,hogy oké, vigyél vissza a startra, vagy csak a vaktérképen néztem, hogy irányban maradjak a kezdőponthoz képest.
    Most, hogy már rendes térképes órák is vannak, teljesen lezsibbadt a kezem Black Fridayes hétvége alatt, de egyelőre megálltam, iszonyú drágák voltak még így is. :((

Vélemény, hozzászólás?