Suunto Ambit 2S kálvária – avagy pulzus pánt és jeladó, valamint óraszíj csere könnyen, gyorsan, egyszerűen

Suunto Ambit 2S kálvária – avagy pulzus pánt és jeladó, valamint óraszíj csere könnyen, gyorsan, egyszerűen

Loading

Köszönöm azoknak, akik a nem túl rövid cím elolvasása után még itt vannak. A közszolgálatiság jegyében ma két tippet mutatunk arra az esetre, ha olcsón szeretnénk cserélni dolgokat a drága óránkon; kis bepillantást engedve az óratulajdonos viszontagságos, félremért pulzus értékekkel terhelt életébe.

Decemberben volt három éve, hogy vásároltam egy Suunto Ambit 2S-t. Előtte Garmin FR 410-em volt, és semmi bajom nem volt vele, csak… Na igen, a pulzus pánt/jeladó vagy nem tudom mi nagyon furán mért. Eleinte jól működött, majd egyre pontatlanabb lett (itt nyilván nem arra gondolok, hogy 141 helyett 145 ütést mért, hanem hogy néha 220-at, néha meg 40-et; egyikre sem éreztem, hogy reális), végül már néha nem is működött. Persze volt elemcsere nem egyszer, végül elvittem szervizbe, ahol javasolták, hogy vegyek egy új szettet. Vettem, és… kezdődött minden előről. Na ezt untam meg, és tértem át a Suuntóra. És tádám! Minden szép és jó volt, pulzusom remekül mérődött, grafikonok rajzolódtak a Movescounton, a madarak csiripeltek, én meg boldog voltam vagy fél évig. Ekkor ez a cucc is elkezdett vacakolni. Elemcsere, sűrűbb mosás – így ideig-óráig jól működött, aztán kezdődött minden előröl. Jó kis végtelen ciklusba kerültem.

Tavaly év vége felé aztán elkezdtem nézelődni, hogy milyen lehetőségek vannak pulzusmérésre. Nagyon rákívántam egy Scosche Rhythm+ nevű cuccra, ami egy optikai szenzoros, karra csatolható pulzus mérő, tudja az ANT+, ami a Suunto órámhoz kell, de Bluetooth-on is kommunikál. Kicsit ódzkodtam az optikai pulzusméréstől, de erről az eszközről DC Rainmaker is jókat írt. 🙂 Az ára kb annyi, mint egy új Suunto pánt-jeladó szettnek, szóval ebből a szempontból mindegy lett volna. Ami miatt végül nem ilyet vettem az az üzemidő. Ez a karra csatolható kis mérő sajnos 7-8 óránál többet nem bír ki, utána tölteni kell. Na jó, nem mindennap futok vagy biciklizek ennyit, de évente párszor igen, és nekem ez egy szempont, hogy azokat is bírja ki. (Persze az órám sem bírja, de azt már kilogisztikáztam, hogy tudom tölteni futás közben is egy kis power bankkal.) Ekkor figyelmem megint a “hagyományos” övek felé fordult, és az egyik közösségi oldalon (az “egyik” 😀 ), egy csoportba valaki belinkelt egy ilyet. Ez egy majdnem noname cucc, de elég jókat írtak róla, meg hát olcsó is volt, szóval rendeltem egyet. Pár hete meg is érkezett, használom is. Egyelőre az a véleményem, hogy többnyire jó. Mondjuk ma mért 210-es pulzust, de biztos csak izgultam futás közben. 🙂 Konklúzió: vagy az én testem alkalmatlan a pulzus mérésre, vagy ezidáig csak olyan öveket sikerült kifognom, amik nem teljesen jók, és akkor még enyhén fogalmaztam. Úgy döntöttem, hogy még nyomom az új pánttal, aztán, ha már teljesen rossz lesz, akkor nézek valami olyan órát, amiben van beépített optikai szenzor. Mondjuk egy Suunto Spartan-t. 🙂 Remélem azért még egy-két évig kihúzom ezzel a kütyüvel.

p_20180225_161024_1.jpg

Az olcsósított pulzusmérő

p_20180225_161033_1.jpg

Közelről a jeladó

Már csak azért is, mert közben több, mint két év használat után eltört az óra szíja. Panaszra nem lehet okom, egészen sokat bírt, hordtam sokszor napközben is, meg eléggé hajlítgattam a szíjat, mikor le-, meg felvettem az órát. Szóval nem lepődtem meg, hanem gyorsan megnéztem, hogy miképpen lehetne pótolni. És hát itt is van a “hivatalos” út: megrendelem a Suuntótól, vagy beviszem egy szervizbe, ahol foglalkoznak ilyennel, és kicserélik, nyilván gyári áron; vagy keresek valami utángyártottat Kínából, és kicserélem magamnak. Végül persze az utóbbi lett, a filléres dolgokat ingyen szállítással kínáló csodabolthoz, az Ali Express-hez fordultam bizalommal, és bátran rendeltem egy ilyet. Küldtek hozzá kis csavarhúzót is, amivel kb. 3 perc alatt tudtam kicserélni a törött szíjat az újra. Mondjuk volt vagy két hónap mire ideért a cucc, de megérte várni, azóta újra a karomon tudom hordani az órát, és nem a zsebemben. Egyébként ahhoz képest, hogy utángyártott, egészen jól illeszkedik az órára, persze van egy kis kilógás itt-ott, de nem vészes. És hát fele annyiba kerül, mint itthon.

p_20180207_202923.jpg

Darabokban a szíj

p_20180207_202938.jpg

Az új szíj, szerszámmal

p_20180207_203442.jpg

Törött szíj leszerelve

p_20180207_203816.jpg

Óra az új szíjjal (5 perccel az első fotó készítése után)

Tehát most van megint egy karóraszerűen hordható karórám, egy majdnem jól működő pulzusmérővel. Egyelőre elégedett vagyok, na ja, nem kell sok a boldogságomhoz. 🙂 Legközelebb majd már futásról is írok, addig is használjátok bátran az AliExpress-t, mert ott minden van, többnyire ingyen szállítással.

Vélemény, hozzászólás?