Rövidített gátas útvonal

Rövidített gátas útvonal

Loading

Nem voltam felkészülve erre a hirtelen jött nyárra. A dolgozószobámon nincs konkrétan ablak, szórt fényt kapok minden irányból, ami nyáron már jó, de most még kell egy mackófelső, meg néha a vastag zokni is (amúgy nagyon fázós vagyok, főleg a lábom). szóval ebből a mérséklet klímából indultam el futni, ahol hamar letaglózott a meleg és a páratartalom. A gátra kiérve ehhez társult még több nedvesség, meg mindenféle szálló bigyó a nyírfákról. Persze nem ezét döglöttem csak ki, ezek megint csak kifogások, szeretem a kifogásokat,a kifogás mindig kéznél van, egyszerűen nem vagyok formában. Fájtak a porcikáim, nem lépett elég nagyot a lábam, ezt ráadásul nehezen és lassan tette. Alig hat perces tempóval vánszorogtam. Aztán a bitumenről visszaverődő hőség, a sok szálló izé, el is vette kedvem attól, hogy végigmenjek a gáton. A két kis flaska vizem felmelegedett és majdnem elfogyott, pedig még csak 6 kirinél jártam, gyorsan letértem hát az ártéri fák közé, ahol tisztább volt a levegő, adódott sok árnyék és nem szálltak ezek a kis genyók. Némileg összeszedtem magam ezen a visszafele vezető egy kirin, úgyhogy a maradék gátat már könnyebben vettem, és a hazaút is sima volt, bár a tempóm nem emelkedett, sőt két perccel lassabban értem haza. Otthon 36 fokot mutatott a kinti hőmérő amire sréhen süt a nap, ha totálba kapja szerintem el is párolog.
Mindösszesen 12 km-t toltam a számlálóba nagykínlódva. Dehát ebben a mai világban ennek is örülni kell! 🙂

Idő: 01:12:30
Táv:
12 km
Tempó: 06:02

Ez pedig az új, nagyítható futótérkép.hu cucc, nagyon állatul nyomja NJoco a kódot.

15 thoughts on “Rövidített gátas útvonal

 1. @BGy: Akkor mit mondjak én? Ebben a hónapban a leggyorsabb futásom volt 6’20”-as tempójú. De legalább élvezem, meg szerintem ha gyorsabban futnék, akkor elveszíteném a motívációmat az októberi maratonra. De ez kiderül július közepére, hogy van-e értelme ilyen csigalassan sokat futni — az okosok szerint van, persze én minden elméletre tudok gyakorlati cáfolatot produkáni 🙂

 2. @rrroka: Is-is 🙂 A PB-m 16 kilométeren 5’40”, ami szintén nem egy nagy durranás, de azért a mostani tempómnál jobb. Azt gondolom, hogy ha megszenvednék, akkor olyan 6 percen belüli tempót tudnék még menni, csak nem akarok. Elég durvának néz ki ez a maratonra való felkészülés, nem akarom túlhajtani magamat, mert az a motíváció elveszítésével jár.

 3. @pannonfunk: nekem ugye legrosszabb kombináció jött most ki, gyorsabban akartam futni, de így ment csak. 🙂
  A maratoni után egy exkluzív beszámolóra már most leszerződhetünk? 🙂 nem szoktunk felajánlani semmit, az olvasók százezrei csodálatán kívül, de egy vállveregetés még belefér a büdzsébe. 😀
  mi ez a durva felkészülés? én a maratoni edzéstervvel csesztem szét az IT szalagomat…

 4. @rrroka: Hát, ha meglesz, akkor köszönöm a lehetőséget, beszámolok 🙂

  Tapasztalat nélkül beneveztem a Spar maratonra januárban, és tudod, a magyar mentalitás: ha már beneveztem, akkor lefutom 😛 Igyekezem semmimet sem szétcseszni, ez is az egyik oka a lassú tempónak.

  A félmaratoni felkészülésemet a Nike+ coach-al végeztem, de tapasztalatom szerint nem ártott volna több hosszabb táv, mint ami elő volt írva (1 16 km, 2 17 km, 1 19 km-es futás volt benne). Úgyhogy most igyekezem több hosszú távot lefutni a maraton előtt, mint amennyit a Nike+ előír, terveim szerint 4 db 37 km-es futásom lesz júliusban és augusztusban. Ehhez kellene most felmenni 16 kilométerekről 37-re. Heti háromszor 16-tal kezdtem, és fokozatosan viszem fel az egyik futást 37-re, közben egy másikat vissza fogok venni 10.7-re, ha a hosszú futásom 26.4 km vagy fölött lesz (5 szigetkör). Ennyi a nem túl bonyolult, de azért elég ambíciózus terv. Közben a tempó meg lesz annyi, amennyi, de azért nézem, és bizakodom, hogy a kényelmi tempóm 16 kilométeren lemegy 6 perc per kilométerre, mert közben a szeptemberi Nike félmaratonon kellene egy 2 órán belüli időt is futni…

 5. @pannonfunk: a 37 km nekem nagyon soknak tűnik, pláne ennyiszer. szerintem 2/3 táv bőven elég, hacsak nem nagyon parázól a 42 kiritől, és rutinból akarod lenyomni. nekünk tavaly a 28 kiris velencei-tó kör volt a leghosszabb futás. ha nagyon akarsz futni 37-t szerintem akkor is max 1x csináld, és bő egy hónappal a verseny előtt.
  a mi maratonunkból a legnagyobb tapasztalat az volt, hogy lazán és kényelmesen kell kezdeni, a félmaratonnál egyáltalán nem szabad még fáradtságot érezni, ha ezzel gond van, akkor nagyhalál lesz a végén. a max félmaratonnál 10 perccel legalább lassabb tempót kell tolni.

 6. @rrroka: Én parázok. Arról nem is szólva, hogy ha a kijelölt edzéstervet folytatom, akkor úgy 1500 km-rel a lábamban fogok a startvonalhoz állni, ami szerintem még így is marha kevés. Ha meg kevesebbet futnék felkészülés gyanánt, akkor még kevesebb lenne a lábamban addigra. Az utolsó hosszút augusztus 20 körül akarom futni, mert a szeptemberi félmaratonra is rá kellene pihenni legalább két hetet, és nekem az abszolút para lenne, hogy egyszer futok egy 37-et, azt is másfél hónappal a verseny előtt. Inkább futok többet és lassan.

  A tervezett tempóban egyet értünk, most tavasszal 2:07:35 lett a félmaratonom, nem is tervezem a maratont 4 és fél órán belülre. A kényelmes félmaraton fáradtság nélkül már megvolt az edzésen, meg lesz még párszor 🙂

 7. @rrroka: Bő 15 hónap, mondjuk. Június közepén kezdtem el futni, kb. 1 kilométer után kiköptem a belemet. Szeptemberre lett meg az 5 kilométer, október vége felé a két szigetkör.

  Szóval elég sok minden indokolja, hogy egy elég intenzív felkészülést végezzek az októberi maratonra…

Vélemény, hozzászólás?