Polar RCX5 pulzusmérő GPS óra

Polar RCX5 pulzusmérő GPS óra

Loading

Az index futobolondok topikjában találtam sogormail fórumozó hozzászólását Polar RCX5 pulzusmérős, külső GPS jeladós óra kapcsán, ami aztán kedvesen kiegészített levélben még pár infóval és képpel.

polar-rcx5-run-training-computer.jpg

Ez a Polar RCX5 multi verzió, tartozék az óra, öv, jeladó, GPS, műanyag klipsz a GPS-hez, egy usb-s stick a szinkronizációhoz és egy usb-micro usb kábel a GPS töltéséhez. Meg a használati útmutatók.
Összességlben szeretem, de mérnök szemmel nézve silánynak nevezném.

Olyan a kijelzője, mint egy 90-es évek beli piacos kvarcórának. Hasonló felbontás és kontrasztosság. A háttérvilágitás meg egy tragédia, éjszakai futásnál az éppencsak használható, komfortosnak és kontrasztosnak nem nevezném (bár az RS300 ettől még rosszabb volt:) ). Nem hiszem el, hogy egy ilyen értékű órában, nem lehet betenni egy up-to-date technológiájú kijelzőt. Ami idegesitő még, azoka szoftverei. A menüje szintén a piacos kvarcóra kinézetű es van egy rakás hülyesége. Háttérvilágitás csak akkor megy, ha bal felső gombbal bekapcsolod, ilyenkor 20mp-ig világít (nem állitható az időtartama a világitásnak!). De ha egyszer megnyomtad akkor átmegy “éjszakai módba”, ilyenkor az egyűb menügombok megnyomásakor is megy a háttérvilágitás. Igen ám, de ha menükben átlépkedsz, közben egy pillanatra mindig elmegy a világitás, mintha bugos lenne a szofver. A szinkronizációs sw-e ugy van megírva, hogy mac-en még nem találkoztam olyan sw-el, amit ne lehetett volna force quittel kilőni. Ez ha lefagy, márpedig sokszor lefagy, akkor nem lehet kilőni. A megoldás ilyenkor annyi, hogy ki kell kapcsolni az automatikus szinkronizációt az órán, akkor nem fagyogat.

A régebbi Polarokon is volt egy olyan feature, hogy ha az órával megérintette az ember a HR jeladót, akkor az vmilyen funkciót aktivált, pl. a háttervilágítást. Ennél is megvan, de olyan érzéketlen, hogy néha már mellbe vágom magam és nem működik.

Menüjében a kijelzés testreszabható, van egy rakás dolog ami nézhető. Igen ám, de a lap time-ok és az ehhez kapcsolodó kijelzések nem működnek automatikus köridőkkel. Pl., ha be vannak állitva 1 km-es köridők, akkor ha elérted a kilométert és épp meghallottad a hangyasikításnyi pittyenéset az órának, akkor látod a köridőt, egyébként utána nem! Ugyanis a lap time-ok csak akkor mennek a kijelzéseken, ha te nyomkodod a köridőket és nem automatikus! Futkoss körbe-körbe pályán! 🙂

A külön GPS-t előbb hátránynak gondoltam, de tesztek alapján a jelenlegi modellek közül ez az egyik legpontosabb. Elég kisméretű, nem zavaró, használható. Itt ami említésre méltó, az a GPS vízvédelme. Papíron jó, az eszetlenek viszont egy mágneses “kisajtóval” zárják el a micro USB csatit, ahol tölteni lehet. Agyrém!
A weboldala, ahol az edzéskiértékelések vannak, szerintem nagyon jó mostmár, de zárt. Csak az óráról tudsz feltölteni, régi logokat nem tudsz feltölteni. Az óra logjai is elég speciálisak, de van jó kis tool a neten konvertálni .tcx-be és oda töltöd fel utána, ahová akarod.
 
Na ennyi fika után (bár ez szerintem csak jogos kritika :), és ezekkel a hibákkal a vásárlás előtt is tisztában voltam a tesztek alapján), jöjjön, hogy miért vettem meg. Mert a Polarnak elhiszem, hogy jól méri a pulzust, és az ehhez kapcsolódó feature-eik valóban azt tudják, amit mondanak, és vegül ez a legfontosabb. A Garminról ezt nem hittem el, mindemellett a net tele van a Garminos szoftver bugos panaszokkal, és ugyanúgy szídják a minőséget. Ebből végül azt a következtetést vontam le, hogy ezen órák célcsoportjai nem túl érzékenyek technikailag, tehát ez a szint, és nekem vannak túlzottak elvárásaim . 🙂
Végül sima érzelmi döntést hoztam és megrendeltem a Polar RCX5-öt, és nem nézem a technikai gyengeségeit, hanem futok vele, és a célnak megfelel, így pedig szeretem. 🙂

Még annyit az óráról, hogy Amazonról rendeltem, ahol 250 EUR a GPS-es verzió, nem 110.000 Ft mint Magyarországon. A HR jeladó elromlott, állandóan “low battery” üzenetet küld az órának. Ennek a “javitását” most intézem garanciálisan. Ez úgy működik, hogy az Amazon kiküld egy komplett második doboz órát, legőzzam össze ami kell, és küldjek vissza egy doboz szettet, ami nem kell. Ezen az ügyintézésen én is meglepődtem. 🙂 (Németország)

A fotón bal oldalon az én óra szettem (egy AA-s eneloop aksit tettem mellé, méretaránynak, az nem tartozék), jobb oldalon a dobozos, amit most küldött frissen az Amazon. A javítókészlet. 🙂 Cseréljem ki ami kell. Mindezt sűrű bocsánatkérések közepette.
Csináltam pár képet a kijelzőről és menüről is, remélem látszik, hogy akkora pixeles, mintha egyenesen a 90-es évekből jött volna. Ez szerintem a ciki kategória egy jelenleg is 110000 Forintos órétól 2014-ben. Nem is túl kontrasztos. Van egy fotó a maximális fényerőről éjszakai módban. A többsoros kijelzésnél, nem úgy megy, hogy rápillantok és látom, hanem kell egy kis idő, épp használható kategória, nem túl kényelmes.
A végén látszik a GPS vízvédelme, a “csapoajto” egy vékony piros szigeteléssel, mellette két kerek mágnes, ami “zérja” a mini usb-t. Elvileg IPX7-es, 1 méter mélyen vízbe meríthető lenne. Ebben így nem bízok, ergo a műanyag klipsz ami jár hozzá, azt nem merném a cipőre tenni, pedig adja magát.
Ettől függetlenül, hogy nem egy igazán mérnöki konstrukciónak tűnik, összességében megelégedettséggel használom, csak a mérnöki énemet kell lefolytanom ha ránézek:) Funkcióját betölti, de nem egy finom darab, na. 🙂

polar_rcx5_1654.jpg

polar_rcx5_1656.jpg

polar_rcx5_1661.jpg

polar_rcx5_1667.jpg

polar_rcx5_1663.jpg

polar_rcx5_1662.jpg

polar_rcx5_1664.jpg

polar_rcx5_1671.jpg

polar_rcx5_1674.jpg

polar_rcx5_1669.jpg

4 thoughts on “Polar RCX5 pulzusmérő GPS óra

  1. A Polar valoban jobb volt a tobbieknel, de kezdi utolerni a piac. Foleg az adatok konvertalhatosaganal, applikaciokkal valo egyuttmukodesben maradt le.
    Azzal, h a H7es jeladojuk (Btooth 4.0eskent egy evet bir ki az elem benne) egyre tobb okostelefonnal mukodik, igy maguknak az oraknak egyre kevesebb jelentoseguk lesz.

  2. Nem ismerem a Polar mérnökeinek a gondolatmenetét, de ha én csinálnék ilyen órát, hasonló lenne. Miért? Ez a kijelző keveset fogyaszt. Egy évig simán elmegy 1 db 3V-os gombelemmel. Az UB-n nem kell minden etap után a szivargyújtóra dugva töltögetni. Futás közben úgyis csak egy pillantást vetünk rá, rögtön megleljük a keresett infót, mert nem csiricsáré, jól olvasható, kontrasztos. Ha a GPS szenzor lemerül edzés közben, nem dől össze a világ, a többi adat rögzítése folytatódik. A gyenge háttérvilágitás okát nem tudom.
    Mérnökként én is dolgoztam hasonló kijelzővel, tényleg keveset fogyaszt. Erre használtam: youtu.be/A4mjUfXs6SM Az első magyar fejlesztésű pulzoximéter, aminek az önköltségi ára közel háromszorosa egy kínai végfelhasználói árának. :))))

Vélemény, hozzászólás?