Maratoni felkészülés, 2-3. hét.

Maratoni felkészülés, 2-3. hét.

Loading

augusztus 10. péntek – 11 km
Valamiért nagyon fáradt voltam, majdnem ki is hagytam az edzést, aztán erőt vettem magamon, mert a maratonra edzeni kell. Irány a Fundoklia! Kényelmes tempóban ment, csak az zavart meg, hogy egy autós el akart ütni, mert nem tudta arraébb mozdítani a kormányt, így 3 centivel a könyököm mellett haladt el, amire én a fejem ráztam és széttártam a kezem, hogy hülye vagy? Erre satufék. Látom ketten vannak, az anyósülésről egy nonfiguratyv tekós vastag kéz lóg ki, a sofőrnek meg mozog a feje vadul, valamit ugat nekem, nekem meg átfut az agyamon, hogy értelmes érveslésnek nicns értelme, verekedésbe meg nyilván nem akarok belemenni, így aztán a legokosabb módszert választottam, reakció nélkül továbbfutottam. Nem hallottam mit mond, mert a fülemben ment a zene, de egy pillanatra úgy éreztem, hogy utánam jönnek, de szerencsére nem. Az eset kicsit felzaklatott, de a futás maga jól esett és fel is ébresztett, alig tudtam utána elaludni.

Idő: 00:58:56
Táv: 10.85 km
Tempó: 05:26

augusztus 12. vasárnap – 19 km
Vasárnap a hosszúfutás napja, gondoltam lezavarom délelőtt, hogy utána megérdemelt henyélésnek adhassam át magam, de az összes futónadrágom a szennyesben volt, a feleségem pedig megneszelte, hogy ki akarom túrni a legkevésbé büdit a kosárból, és azt mondta, hogy “Azt már fel nem veszed, fertőző!”, amin sokáig vihogtam, de gyorsan kimostunk kézzel egy nacit és kiraktuk a napra száradni, hogy délután mehessek a hosszúfutásomra.
Ebéd után fél óra szundi, és készen is álltam a startra, Fundokliás-Alsóvölgyis nagy körre indultam és azt tapasztaltam, hogy nagyon jól megy a futás, így aztán hagytam, hogy vigyen a lábam. Lábujjzsibbadás csak a végén 1:30 után jött elő, nem volt vészes, de azóta próbálom az edzéseken tudatosan mozgásra figyelve (chifutás fókusz) enyhíteni illetve megelőzni. Szuperjó időt mentem, jónak is éreztem. Tavaly a félmaraton előtt két héttel felmérő futásként ugyanezen az útvonalon kb. 4 perccel futottam jobbat, ami nagyon bíztató, megmaradt valami az akkori jó formámból.

Idő: 01:38:59
Táv: 19.2 km
Tempó: 05:09

augusztus 14. kedd – résztáv
Ejnye, elírtam az edzéstervem, egy hét kimaradt, így improvizálnom kellett a kedd reggeli résztávos edzést. A 800 méteres résztávokat inkább jövő hétre hagytam, és mentem a Szuszogóra dombozni. Nyolc ismétlés, visszafele laza kocogással, napfelkeltében, jó levegőn, a keddi munkanap előtt, nem is kell ennél több. Fél óra alatt elvégezni egy nagyon hasznos gyorsító edzést, ez ám a hatékonyság!

Idő: 00:29:12
Táv: 4.5 km
Tempó: 06:29

augusztus 16. csütörtök. – 16 km
Sikerült Izmitomival egyeztetnünk, így délután hatkor kocsival (fúúúúj) lezötyögtünka gátra, és hosszas vívódás után arra jutottunk, hogy körözgessünk, mert szokni kell a monotonitást is, hajrá neki három körnek. Kényelmes beszélgetős tempóba álltunk be, kompromisszumos megoldásként Izminek kicst gyorsabb, nekem kicsit lassabb 5:50-es sebességre, figyelve arra, hogy a pulzusa ne menjen 150 fölé. Egy érdekes összehasonlító kísérletet is végeztünk különböző GPS eszközök távolságmérésével kapcsolatban, erről majd később, ha több adat áll rendelkezésünkre talán bővebben is beszámolunk. A három kör meglepően könnyen ment, az utolsóra való ráfordulás sem okozott nehézséget, pedig nekem ez kritikus pont szokott lenni, tényleg nem szeretem újra és újra ugyanazt az útvonalat róni.

Idő: 01:33:30
Táv: 15.8 km
Tempó: 05:55

augusztus 17. péntek – 12 km
Valahogy megint ellopott valaki bő egy órát a napomból, így mire hazaértünk azt vettem észre, hogy fél hét múlt, és én még el sem kezdtem azon gondolkodni, hogy futni kéne menni, kicsi feleségem szólt rám, hogy mi lesz az edzéssel. Kaptam a csukát, és mentem Nagytétény felé, túl a 3-as busz végállomásán, egészen a második kútig, ivás, pofamosás és irány vissza. Eseménytelen, kényelmes, flow élményt nyújtó futás volt, visszafele hagytam hogy vigyen az út, nem törődtem a tempóval, csak a talpam megfelelő talajfogására próbáltam figyelni.
Nagyon örülök, hogy a második hét után még semmim nem fáj, és különösebben fáradtnak sem érzem magam, úgy néz ki ez a heti négy edzéses terv be fog válni, aztán hogy milyen eredménye lesz, azt majd még meglátjuk.

Idő: 01:06:43
Táv: 12 km
Tempó: 05:34

4 thoughts on “Maratoni felkészülés, 2-3. hét.

Vélemény, hozzászólás?