Halmozzuk az élvezeteket

Halmozzuk az élvezeteket

Loading

– 56′ alatt

Tegnap Rrrókával délelőtt 11 körül indultunk futni, esős, latyakos, barátságtalan időben. Az elképzelés az volt, hogy a gáton dacolunk az elemekkel, de egy ismeretlen sporttárs, aki éppen végzett a pályával, szelíden lebeszélt, mondván, hogy nagy mennyiségű csapadék található rajta. 

Így meggyőztem Rrrókát, hogy inkább szaladjunk fel a pincesoron, keressük meg a kápolnát, ami lentről látszik, hátha fentről is.

"A Százhalombatta és Érd között található 122 db, Kr. e. 7-6. századból származó halom alatt a Hallstatti kultúra előkelőségei nyugszanak. Haláluk után máglyán elégettek őket, és a hamvaikat urnában helyezték a sírkamrába." (matricamuzeum.hu)

A kápolnát nem találtuk meg, viszont kipróbáltuk, milyen futni egy rómaiak által kövezett úton (szar), megcsodáltuk a II. Lajos emlékművet (király), elhaladtunk az ősi halomsírok előtt, és eljutottunk a vicces nevű Matrica múzeum régészeti parkjáig, ahol Rrróka szerint nem mikiegeres levonósok vannak a vitrinben, hanem valami vaskori emlékek. A feltevés nem nyert bizonyítást, ugyanis április 1-ig nem lehet látogatni (ez valami vicc?). Addig is maradok a mikiegeres elméletnél, érdekesebb elgondolás, mint a Rrróka-féle. Ja, és "ejtsd: mátrika", na persze. Meg "Márika grófnő", nem? Hagyjuk.

Kicsit még behatoltunk Százhalombattába, lenéztünk a Dunára, majd spuri vissza. Visszaérkezvén a fürdőhöz, Rrróka javasolta, hogy teljesítsük ki a kultúrfutás történelmi horizontját, és iktassuk be a minaretet is. Végül a vízmű kapujánál fordultunk (vizigótok!) és vetettünk egy pillantást a Duna-menti fák irányába is (avarok!).

Így utánaszámolva elég lassú tempóban teljesítettük a 8,7 km-es távot, kb. 6 és fél perces km-ekkel, de ebben benne van az is, hogy itt-ott megálltunk bámészkodni, elmerengeni a múlton, magunkba szívni az örök változás édesbús illatát. Tegyetek így ti is!

7 thoughts on “Halmozzuk az élvezeteket

  1. Nem is tudtam, hogy Érden ennyi történelmi emlék van! II. Lajos mit csinált ott? Vagy a Csele patak Érden ered? Megnéztem a linket, ez igen! Római kori emlékek? Jó nektek. Nálunk rakamazi turul van, ami az egyik pólómon rajta is van és emiatt ferde szemmel néznek itt rám, pedig csak a futáshoz ad szárnyakat. :))))

  2. @BGy: hát van, de milyen állapotban? az eslő 60 halomsír mellett elfutottunk, mert egyáltalán semmi jel nem utalt rájuk, csak a 73-as és 103-as tábláját vettük észre. a minaret, ami az országban megmaradt három közül az egyik, betonnal van kijavítva, és semmilyen módon nincs hirdetve, mondjuk nem is egy nagy kaland felmászni rá, mert egy elég pici minaret. a Nagy Lajos emlékmű egy kicsi emlékmű, itt álltak meg a seregek vagy vmi ilyesmi, mielőtt elmentek szívni a csele patakhoz. a római út maradványa bele van építve a közútba, így védve van, csak elég furán néz ki. 🙂 itt összefoglalják: http://www.erdcenter.hu/pub/ec/erd/muemlekek.html
    Érden minden kicsi, sárga, savanyú, de a mienk! 🙂

Vélemény, hozzászólás?