Halmozzuk az élvezeteket

Halmozzuk az élvezeteket

 21 

– 56′ alatt

Tegnap Rrrókával délelőtt 11 körül indultunk futni, esős, latyakos, barátságtalan időben. Az elképzelés az volt, hogy a gáton dacolunk az elemekkel, de egy ismeretlen sporttárs, aki éppen végzett a pályával, szelíden lebeszélt, mondván, hogy nagy mennyiségű csapadék található rajta. 

Így meggyőztem Rrrókát, hogy inkább szaladjunk fel a pincesoron, keressük meg a kápolnát, ami lentről látszik, hátha fentről is.

"A Százhalombatta és Érd között található 122 db, Kr. e. 7-6. századból származó halom alatt a Hallstatti kultúra előkelőségei nyugszanak. Haláluk után máglyán elégettek őket, és a hamvaikat urnában helyezték a sírkamrába." (matricamuzeum.hu)

A kápolnát nem találtuk meg, viszont kipróbáltuk, milyen futni egy rómaiak által kövezett úton (szar), megcsodáltuk a II. Lajos emlékművet (király), elhaladtunk az ősi halomsírok előtt, és eljutottunk a vicces nevű Matrica múzeum régészeti parkjáig, ahol Rrróka szerint nem mikiegeres levonósok vannak a vitrinben, hanem valami vaskori emlékek. A feltevés nem nyert bizonyítást, ugyanis április 1-ig nem lehet látogatni (ez valami vicc?). Addig is maradok a mikiegeres elméletnél, érdekesebb elgondolás, mint a Rrróka-féle. Ja, és "ejtsd: mátrika", na persze. Meg "Márika grófnő", nem? Hagyjuk.

Kicsit még behatoltunk Százhalombattába, lenéztünk a Dunára, majd spuri vissza. Visszaérkezvén a fürdőhöz, Rrróka javasolta, hogy teljesítsük ki a kultúrfutás történelmi horizontját, és iktassuk be a minaretet is. Végül a vízmű kapujánál fordultunk (vizigótok!) és vetettünk egy pillantást a Duna-menti fák irányába is (avarok!).

Így utánaszámolva elég lassú tempóban teljesítettük a 8,7 km-es távot, kb. 6 és fél perces km-ekkel, de ebben benne van az is, hogy itt-ott megálltunk bámészkodni, elmerengeni a múlton, magunkba szívni az örök változás édesbús illatát. Tegyetek így ti is!

7 thoughts on “Halmozzuk az élvezeteket

  1. Miki,szerintem télen ilyen szaladások is jók ám!A matricamúzeum meg különösen érdekes lehet…jó nem belefagyott takival az orrunkba.
    Ilyenkor télen érdemes kimenni erdőkbe is ám…..vadakat lesni.
    Jó edzést Nektek!

  2. Nem is tudtam, hogy Érden ennyi történelmi emlék van! II. Lajos mit csinált ott? Vagy a Csele patak Érden ered? Megnéztem a linket, ez igen! Római kori emlékek? Jó nektek. Nálunk rakamazi turul van, ami az egyik pólómon rajta is van és emiatt ferde szemmel néznek itt rám, pedig csak a futáshoz ad szárnyakat. :))))

  3. @BGy: hát van, de milyen állapotban? az eslő 60 halomsír mellett elfutottunk, mert egyáltalán semmi jel nem utalt rájuk, csak a 73-as és 103-as tábláját vettük észre. a minaret, ami az országban megmaradt három közül az egyik, betonnal van kijavítva, és semmilyen módon nincs hirdetve, mondjuk nem is egy nagy kaland felmászni rá, mert egy elég pici minaret. a Nagy Lajos emlékmű egy kicsi emlékmű, itt álltak meg a seregek vagy vmi ilyesmi, mielőtt elmentek szívni a csele patakhoz. a római út maradványa bele van építve a közútba, így védve van, csak elég furán néz ki. 🙂 itt összefoglalják: http://www.erdcenter.hu/pub/ec/erd/muemlekek.html
    Érden minden kicsi, sárga, savanyú, de a mienk! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük