Futócipő mosása – igazi cipő, igazi sár, igazi mosás

Futócipő mosása – igazi cipő, igazi sár, igazi mosás

Loading

Talán említettem már, hogy a Szelidi-tó futáson volt némi sár, ugyanis a verseny napján majdnem a rajtig zuhogott felhőszakadás erősséggel, a pálya fele homokos dűlő ÉS valaki előző héten feltárcsázta az egészet, ezzel olyan frankó húsz centis laza talajt alakított ki, amibe eső nélkül is móka lett volna futni.

Tárcsázás
fotó: agroinform.com

Szóval a cipőm tropa lett, még jó, hogy már ismertem a pályát, és a lejártabb, 1300 kilométeres Saucony Omnit 12-t vittem, nem a vadiújat. A verseny után jópáran beálltak a tóba suvickolni a csukájukat, én előbb meg akartam várni, míg rászárad a sár és a nagyját simán eltávolítom azzal, hogy vidáman, de alaposan összeütögetem őket.

fotó: Rozsos Zoltán

Megvártam, összeütögettem, annyira nem lett jó.

futocipo_mosas_elott.png

Mi legyen? Mosógép? A futócipő a mosógépben olyan idegen, mint gárdista a Szivárvány óvoda kerítésfestésén! Hamar lebeszéltem róla magam, szerintem a cipőtalp EVA habja nem szereti annyira az ázást. Így nem maradt más, mint a langyos vízben lubickolás az udvaron.

Kivittem egy vödörnyi jó kis vizet, fogtam egy rongyot, és darabokra szedtem a cipőm, betét ki, fűzők ki. Itt sem vágtam bele a vízbe a kis testét, hanem a talpbetétet külön áttörölgettem csak simán a nedves ronggyal, aztán a talpat is áttöröltem belülről, hogy a por eltűnjön. Átöblögettem a cipőfűzőt, azzal sok gond nem lesz.
Viszont a gyönygvászon az problémás. Ha elkezded a külső részt suvickolni, akkor csak egyre jobban belenyomod a sarat a cipő belsejébe és rommá áztatod az egész párnázást. Hát akkor belülről kell kifelé mosni, nem? De. Jó alaposan bevizeztem a rongyocskámat és gombóccá gyűrve a gyöngyvászon elemeihez nyomtam belülről, így olyan könnyedén folyt ki a sár az anyagból, mint a közpénz az állami cégből.
Ezután az alaposan kiáztatatott ronggyal áttöröltem a külső hevedereket és műanyag elemeket és már volt is egy, hát ha nem is új, de felújított, sokat futott cipőm, garázsban tartott, nemdohányzó, megkímélt állapotban.

futocipo_mosas_utan.jpg

Tök jó lett nem? 
Futottam benne már háromszor, hosszúfutás, dombozás, terep, a mosástól semmi baja nem lett, pont úgy simul a lábamra, és pont úgy eszi a kilométereket, mint eddig.
Ha valakinek van kontroll mintája tóban mosásra, mosógépben mosásra, akkor kérem szépen hasonló alapossággal dokumentálva küldje el közszolgálatilag. Köszi!

5 thoughts on “Futócipő mosása – igazi cipő, igazi sár, igazi mosás

  1. Szerintem nyugodtan lehet mosógépben mosni. Mosózsák, Rövid program, 30fok, minimális centrifuga. A futócipő arra van tervezve, hogy órákon keresztül trappoljanak benne, akár esőben, sárban stb.. Nem hiszem, hogy bármi baja lesz egy 30 perces mosástól. Tudom-tudom sokszor a gyártók, eladók sem ajánlják a mosógépet, de szerintem ez csak azért van, mert akkor sok birka betenné 2 órára, 60fokra ami nyilván nem tesz neki jót.

Vélemény, hozzászólás?