Fényvisszaverő futócuccok

Fényvisszaverő futócuccok

Loading

Most, hogy az óraátállítás után már olyan korán fog sötétedni, hogy esélyünk sem lesz munka után világosban futni, aktuálissá vált a láthatóságot javító futófelszerelések még tavaly beígért tesztje. Izmitomi hozta az ebayről beszerzett szuper fényvisszaverő cuccait, én meg a kalenji futómellényemet és futókabátomat, valamint a “végső fegyvert”. Lemúr Mikiék sötétbe boruló kertjében kezdtük el magunkra aggatni a színes gúnyákat Izmitomival, Lemúr Miki kedves felesége vállalta a fotózást, ezalatt feleségem és Lemúr a gyermekek szemét óvta a magukat karácsonyfává alakító felnőttek megrázó látványától.

Már régóta sejtettem, hogy egy átlagos futó, átlagos téli futócuccban az autósok szemében kb. annyira látható, mint egy ninja. Ha nincs semmilyen speckó láthatósági felszerelésünk, akkor legfelső rétegnek legalább egy sima fehér pamutpólót húzzunk magunkra. Szóval, így lehetőleg nem fussunk.

fenyvisszavero_ninja.jpg

A futófelsők, maga a futócipő, és a kulacsöv általában el van látva valamilyen passzív fényvisszaverő felülettel, de ezek nagyon minimálisak. Meglepődtem, hogy a Saucony futógatyám csíkja több év használat, és sok mosás után is ilyen erősen veri még vissza a fényt. Így futottam mindaddig, amíg pont egy éve egy nekem kanyarodó kocsi majdnem elgázolt. Merőleges utcából fordult ki balra, én jöttem abból az irányból, de ő nem látott, hiszen nem szemből jött, így ezek a kis passzív fényvisszaverő csíkok szart sem értek. Akkor ruháztam be a kalenji fényvisszaverő mellénybe.

fenyvisszavero_simafutocucc.jpg

Izmitomi ezt a mellényt a nagy fényvisszaverő felülete miatt választotta, anyaga hálós, elöl lehet összetépőzárazni és további 3-4 helyen lehet még olyanra igazítani, hogy ne lötyögjön futás közben. Én felpróbáltam, nekem lötyögött, és bonyolult is volt a sok ragasz, de el tudom képzelni, hogy ha megfelelő a méret (Izmi nem pufajkában áll mellettem egy sámlin), akkor be lehet állítani kényelmesre. Nagy hidegben én ezt a narancssárga kalenji futókabátot szoktam hordani, további fejlesztés az aktív láthatósági rendszer: egy villogó bringalámpa hátul a kulacsövön. Ez szerintem nagyon jó választás, kicsi, könnyű, ismerik az autósok. Én előre is fel szoktam tenni egyet, és a lehető legvadabb villogásra állítom, nem érdekel hogy hülyének néznek, csak lássanak. Előre egy fehér fényűt fogok beszerezni, hogy tudják az autósok, hogy közeledek, nem pedig távolodok.
Izmitomi mesélte, hogy a múltkor amikor ebben a futómellényben futott, megállt mellette egy autós és megdícsérte, hogy mennyire látható. Pedig még rajta sem volt a sapka, az lehet az igazán sokkoló látvány! 🙂

fenyvisszavero_futokabat.jpg

Viito kérdezte tavaly, hogy a 3000 forintba kerülő kalenji fényvisszaverő futómellény mennyivel jobb, mint egy átlagos autós mellény. Hát sokkal, nagyon sokkal. Először is, ezekben az autós mellényekben rendőrnek vagy kukásnak nézünk ki, pedig mi futóknak szeretnénk kinézni ugye. Izmin egy kb. 300 Ft-os benzinkúti cucc van, két ócska tépőzár fogja össze a hason, lötyög, csúszkál,  az anyaga pedig olyan, mintha egy vastag nejlonszatyrot húztunk volna magunkra, légáteresztésre ne is gondoljunk. Rajtam egy Ikeás Patrull mellény van (495 Ft-tól Ikea Family kártyával), ez egy fokkal jobb, az anyaga hálós, de ennek is elég rossz a tépőzárja. Futás közben teljesen zavaró, hogy ott lötyög az emberen. Ezeket nem futásra találták ki.

fenyvisszavero_autosmelleny.jpg

Ikeás a sapkámon látható szellemes megoldás is. Öntapadós, nem varrva van, a 195 Ft-os Tescos polár sapkámra pedig évek óta rendületlenül ragad, a rendszeres mosás meg se kottyant neki. Több darab volt egy csomagban, Lemúr Mikinek egy kék repülő került a sipkájára, amit akkor egy szóviccel meg is indokolt, azt sajnos már elfelejtettem, de azt tudom, hogy ez a cikket 50%-ban azért írtam meg, hogy a szellemes megoldás kifejezést elsüthessem.

fenyvisszavero_sapkaszellemes.jpg

Izmi nagy reményeket fűzött ehhez a passzív fényvisszaverő csíkokkal és aktív villogókkal is ellátott mellényhez, azonban némileg csalódnia kellett. A villogók két ceruzaelemmel üzemelnek, ezek zavaróan verődnek az ember oldalához, és időnként szét is csúsznak. Ezt futás közben javítgatni elég zavaró. 
És íme a sokat emlegetett Decathlon saját márkás kalenji futómellény. Anyaga hálós, trikóként kell belebújni, és miután felvetted meg is feledkezel róla. Nem lötyög, nem csúszkál, csak látszik. A derekamon le szoktam szorítani a kulacsövvel, rajta egy bringalámpa. Ha egy ilyet előre is felteszel, akkor teljesen meg vagy mentve. Több méretben kapható, és a majdnem 3000 Ft szerintem nem sok érte, mert kényelemben tényleg ér hatszor annyit, mint az Ikeás cucc amit nem futásra terveztek. Egy fura információ vele kapcsolatban, hogy az van ráírva, hogy maximum húsz alkalommal mosható. Tartsuk be szigorúan, mert utána lehet, hogy lecsap ránk a TEK, ne kockáztasson senki.

fenyvisszavero_futomelleny.jpg

Végül sikerült kihozni a maximumot a rendelkezésre álló fényvisszaverő futófelszerelésekből, valamint bevetettem a “végső fegyvert”, a hordozható KRESZ táblát. Szerintetek ennyi elég?

fenyvisszavero_maximalis.jpg

35 thoughts on “Fényvisszaverő futócuccok

 1. Engem születésnapozás alkalmával a mélyen tisztelt Bébielefánt csapattársak évről-évre ellátnak különböző olyan futócuccokkal, amikről tudják, hogy sajnálnám rá a lét, de hasznos. Így lettem a birtokosa egy ilyen dekás mellénynek én is. Szerintem rendben van, de nem igazán éri meg az árát, ha belegondolunk, hogy minimális barkácsolással bármelyik kukásmellényből össze lehet hozni egy ilyet.

  Ami viszont nagyon tetszik, azt egy bringás lányon láttam és matyó minta,de legalábbis valami tulipános motívum volt fényvisszaverő anyagból rajta.
  Na ez a cucc szerintem hölgyek esetén nagyon jó ötlet 🙂

 2. Én gyakran futok olyan helyeken, ahol autóknak nem vagyok útban, viszont jobban érzem magam, ha nem vesz észre már messziről olyan, akit én még percekig nem látok, szóval alapból a fekete cuccokat preferálom.
  Ha viszont néha látszani kell, akkor vannak ezek a fényt visszaverő karszalagok, amiket könnyen zsebre is lehet vágni. Az enyémet a Decathlon vadász részlegén vettem, kb. 400 forintért, ha jól emlékszem. Ugyanez a futó részlegen 1.400 Ft. (A számok nem biztos, hogy pontosak, de az arányok valahogy így vannak.)

 3. hüpp-hüpp, teljesen meg vagyok hatva, nem feledted el a tesztet, sőt mi több még meg is említettetek a nagy hosszutav.blog-on. Komolyan el sem hiszem 🙂

  Félre a szentimentalizmussal.

  1) futni sosem próbáltam sima pár száz forintos autós mellényemben viszont a rendőr/útépítő munkás kinézetnek van előnye is.
  Túrázásnál szoktam használni ezeket a mellényeket, pl OKT-n gyakori az országúti összekötő/bevezető/kivezető szakasz. Ilyen őszi ködös, nyálkás időben az út mentén 10 centire húznak el a kocsik simán 90-100al. Nah egy ilyen “rendőr” mellény feltétele után érezhetően elkezd az egész országút lassítani, nagy ívben kerülni, nem tudják, hogy radart vagy buldózert rejt a köd/szitáló eső a láthatóságis manus környékén, így inkább lassítanak, óvatosak, körülnéznek, mint hogy belerohanjanak a lézer sugárba/tolólapba. Cserébe aláírom, ott a szellőzés, és a pontos testre illeszkedés kevésbé számít (bár nekem XL-es méretűek vannak, amik még kabáton viselve is elég nagyok ahhoz, hogy szellőzzenek mindenfelé:))

  2) ha vezetek, akkor azt látom, hogy a futónál szerintem nagy előny, hogy tényleg aktívan mozog (szemben mondjuk a túrázóval, aki ugye “csak” gyalogol). Egy futón még az apró gyári cipő/nadrág/márkajelzés fényvisszaverők is jobban látszanak szerintem egyszerűen azért, mert a mozgás optikailag megsokszorozza kicsit ezeket az apró fényvisszaverőket (nem csak pontszerűnek látszanak hanem inkább csíknak) ezzel függ össze az is ha megáll, akkor viszont azonnal láthatatlanná válik, mert akkor csak az apró pontok maradnak, szóval önmagukban sem rosszak, de azért némi kiegészítés nem árt, és azt sem árt észben tartani, hogy az út szélén álldogálva már nem látszik.

  3) aktív fényvisszaverők nem rosszak de a ceruza elemes cuccok szerintem túrazsákra vagy bringára valóak, ott nem gond az a plusz 10 deka. Futóként a ledes, gombelemes dolgok jönnek inkább be nekem. Tavaly valami 1GBP-ért vettem ilyeneket pl:
  images.sportsdirect.com/images/products/76483713_l.jpg

  Az egész egy tépőzáras, állítható karpánt passzív fényvisszaverő felülettel, és 1db led+gombelem, villogó vagy folyamatos üzemmóddal. Fontos, hogy önmagában is fényvisszaverő, így ha kimegy az elem, akkor nem maradsz láthatatlan, mint egy klasszikus lámpánál. Egy egész telet használtam, nem merült le, de cserélhető benne az elem, és kipróbáltam ez már bőven jól látszik városban is, hát még olyan helyen, ahol tényleg sötét van, viszont marha könnyű, nem rázkódik, nem dörzsöl, stb. Itthon picit drágábban aldiban láttam hasonlót.

  4) azzal a karszalaggal, amit ki lehet lapítani, és “ütésre” magától összegömbölyödik érdemes vigyázni, mert pl csuklóra általában mindenkinek méret, de ott könnyen betakar a futóruha, viszont felkaron, bokán hordva már van olyan akinek egyszerűen leesik, szóval jobbak szerintem a tépőzáras dolgok.

 4. @viito: teljesen észben volt tartva a kérdésed, csak az aktualitását vártuk. 🙂 Izmitomi vett régebben ilyen aldis világítós-tépőzáras cuccot, azt mondta, hogy semmi perc alatt tönkre is ment, elszakadtak benne a vezetékek. a bringalámpa két AAA elemmel megy, könnyebb, mint nyáron a kulacs, szóval egyáltalán nem kényelmetlen, ez is a fel sem tűnik kategória.
  az egész láthatóság sztoriból azt tartom a legfontosabbnak, hogy legyen a futón aktív villogó, mert a kanyarodó, vagy vaksibb autósoknak csak az jelent majd valamit.

  @veelaci: milyen helyen futsz te, hogy jobb láthatatlannak maradni? tényleg ninja vagy? 🙂 (és itt állsz mögöttem…)

 5. @rrroka: de ez nem adidas, hanem gyakorlatilag noname kinai. szvsz vezetek sincs benne, legalabbis az egesz elektronika eleg kompakt, egy helyen van minden. nem szabad bedolni a multik armanykodasanak, az eredeti kinai nyero:)

  a bringalampaval az a fo bajom, nekem mar a telefon is nagy es ugralos,az meg nem kisebb, de izlesek es pofonok

 6. @rrroka: A fő téli-esti futóutam nagy része egy bicikliút rendszer, ami nagyrészt patak-bicikliút-bokros terület, vagy főút-árok-bicikliút-bokros terület keresztszelvényű, illetve park. Rendesen megvilágítva pedig csak a kereszteződéseknél van. Előfordulok még belvárosi járdákon is, de ott jó a világítás.
  Úttest szélén nem futok.
  A hely Szombathely, ami egy biztonságos város. Inkább csak a feltűnés elkerülése a célom.

 7. Én még az utolsó 6É futásra vettem a Decathlonban mellényt, de mivel a felnőttekre való csak egy méretben volt, és az rám bazi nagy, gyerekmellényt vettem. Kb. derékvonalig ér, és talán egy fokkal jobban néz ki, mint az a lebernyeg, bár mondjuk csinosnak azért nem nevezném. Viszont az is igaz, hogy befont hajjal tudom csak hordani, mert különben a háta nagy részét eltakarja a hajam.

  Remélem, sikerült új és értékes infókat behozni a társalgásba 😀

 8. @rrroka: jól van na, nem csak futni nem tudok, de olvasni sem 🙂

  Brainiac: egy szórakoztató ismeretterjesztő műsor, akik olyan hétköznapi kérdésekre próbálnak választ adni, hogy például ki lehet e Challenger2 harckocsival nyitni egy széfet, vagy például egy hatalmas tojással tényleg fel lehet e robbantani a mikrót (youtu.be/IMM7s5RRqT4)

  Csak ők nem elméleti szakemberek, hanem ha erre kíváncsiak, akkor tényleg fognak egy harckocsit és rálőnek egy széfre, vagy berakják a mikróba a tojást (meg még ki tudja mi mindent, ezzel egy kisebb délkelet ázsiai mikró gyár éves termelését leamortizálva:))

 9. A közszolgalatisag jegyeben remek iras lett. :-)Nem tudom, hogy a “hordozhato” Kressz tabla tulajdonlasa mennyire szabalyos, az bizonyos, hogy idiota autosok/biciGlisek ellen is hatasos fegyver, akar mint dobocsillag. Ha mar ninjanak öltöztel. 🙂
  En is a heten vettem egy fenyvisszaverös, LED lampas karszalagot, de meg nem avattam fel. Fejlampat meg be kell szereznem, ebben tudnatok tanacsot adni, melyik jo, melyik felejtös. Köszi

Vélemény, hozzászólás?